Къпкейкове “Червено кадифе”

Мъфини „Червено кадифе” с глазура от крем-сирене за Деня на майката.

По традиция всяка година през последната неделя ва май или първата на юни тук се празнува Денят на майката. Не на жената, съпругата, труженичката, колежката, а само и единствено на майката. На този ден човек може да получи като подарък от колие от макарони до комплект тенджери или спа-уикенд. Аз съм с две ръце за последното – по възможност далече от фамилия и задължения, на непознато място, с набор книги на Киндъла, може и фотоапарат и лаптоп. Но, понеже не съм чак такова материално момиче, се радвам и на собственоръчно изработена картичка и голяма прегръдка. И нищо не може да замени това просто „Обичам те, мамо!”. Нищо, че понякога през останалите 364 дни се питаш защо ли ти трябваха деца.

И, тъй като е празник, ето и почерпката – поредната доза „Червено кадифе”, този път под формата на мъфини. В оригиналната рецепта са наречени „къпкейкове”, така ще ги нарека и аз, макар и да не съм съвсем сигурна, че е най-точното наименование. От това, което успях да прочета, при мъфините технологията на приготвянето включва отдемно разбъркване на сухите и течните продукти, които се смесват накрая. Къпкейковете, от своя страна, съдържат голяма доза масло (което не е характерно за мъфините), което води до по-меката им текстура. И, разбира се, разликата е и в щедрата глазура мърху къпкейковете. Днешната рецепта е смес между двете – мъфини „Червено кадифе” и голяма доза глазура от крем-сирене.

Продукти:
(за около 12 къпкейка, рецептата е адаптирана от блога Annie’s Eats)

  • За мъфините:
    1 ¼ чаши брашно
    ¾ чаши кафява захар
    1 ч.л. бакпулвер
    1 с.л. какао
    ½ ч.л. сол
    1 яйце голям калибър
    ½ чаша олио
    ¾ чаши прясно мляко
    2 с.л. безцветен оцет
    Червена сладкарска боя
    1 ч.л. ванилов екстракт
  • За глазурата (количеството е малко повече от необходимото за глазиравнето на всички мъфини):
    300 г крем-сирене тип „Филаделфия”
    80 г размекнато масло
    2 ч.л. ванилов екстракт
    1 ½ чаши пудра захар
  • Хартиени кошнички
  • Перли или разноцветни пръчици за украса

Начин на приготвяне

  • Прясното мляко се смесва с 1 с.л. безцветен оцет и се оставя да престои 5 минути.
  • Формите за мъфини се застилат с хартиените кошнички. Фурната се загрява на 180 градуса.
  • В купа се пресяват брашното, бакпулвера и какаото, добавят се какото и захарта.
  • В отделна купа се разбиват с миксер яйцата, олиото, ваниловият екстракт, прясното мляко и останалият оцет. Добавя се сладкарската боя (моята е прахообразна и доста силна) до получаване на желания наситеночервен цвят. Добавят се сухите съставки на 3 пъти като се разбърква добре.
  • Сместа се разпределя във формите за мъфини. Пекат се за около 17-18 минути (готовността се проверява с клечка за зъби). Изваждат се и се оставят да изстинат за около 5-6 минути в тавата, после се изваждат от гнездата и се оставят да изстинат напълно върху решетка.
  • Приготвяне на глазурата: Крем сиренето и маслото се разбиват с миксер на пухкав крем. Прибавят се ваниловият екстракт и постепенно пудрата захар и се разбива добре.
  • Кремът се прехвърля в пош с шриц и се украсяват изстиналите мъфини. По желание могат да се украсят допълнително със захарни перли или разноцветни пръчици.

8 Comments

  1. Мира, получаваш най-хубавите думи и 364 дни живееш за тях 🙂
    Къпкейковете са ти чудесни и с удоволствие бих си хапнала.
    Толкова апетитна е глазурата…
    Прегръдка и слънчев уикенд!

  2. Мира, споделям мнението на Дани, това са най-хубавите думи!

    При теб има едни от най-интересните вариации на Червено кадифе. Мен ако питаш, съдържанието е по-важно от наименованието. Вкусно ли е, другото остава на заден план.
    Поздрави и хубави почивни дни!:)

  3. Изглеждат много привлекателни!Както и всичко представено в този блог!Горещи поздрави от България!

  4. По-хубаво от тези думи няма, децата говорят от сърце! Честит ден на майката! Почерпката е в унисон с празника, някак си тези червени кейкове и мини кейкове ги свързвам с по-такива лични празници! А глазурата е разкош- съчетанието е неустоимо!

  5. Дани, Диди, Таня, Кенди, благодаря ви от сърце за милите думи 🙂
    Хубава неделна вечер и успешна седмица!

  6. Прекрасни снимки,от които толкова красноречиво си личи,че кексчетата са повече от великолепни,Мира!Всичко е така умело съчетано в цветове,просто е удоволствие да ги съзерцавам!И тази вкусна глазура и украса са още по-неповторими!
    Хубава седмица!

  7. Ееее, божествени са къпкейковете! А декорацията е прекрасна!

  8. Прикразни са! Снимките са много красиви, както и всичко в този блог! Поздрави! 🙂