Eton Mess

Докато учех английски навремето, в един момент се сблъсках с т.нар. „public schools” („публични училища”) във Великобритания и смисълът на концепцията ми убягваше известно време. Как така, хем са публични (отворени за всички), хем са изключително елитни и достъпът до тях е толкова ограничен? Едва по-късно научих, че те са били определени като такива с декрет през 1868 година, защото в тях могат да учат деца от всички краища на страната (при условие, че семействата плащат годишната такса), за разлика от местните (достъпни само за децата от дадено населено място) или религиозните училища (достъпни за децата от дадена религия). Две от най-старите и най-известни публични училища са Колежът Итън (създаден през 1441 г.) и Училището Хароу (1572 г.). Няма да се спирам подробно на историята им или на известните личности, учили там. За това има достатъчно и по-добри разкази.
 

Това, което ни интересува днес е един десерт, свързан с колежа Итън, с нестандартното име „Итънска бъркотия” (или „бъркоч”, но някак си не е толкова привлекателно като заглавие). За произхода му съществуват няколко истории. Най-забавната гласи, че по време на пикник в колежа в деня за посещения, един лабрадор е седнал върху кошницата за пикник на един от посетителите и е смачкал намиращата се вътре торта „Павлова”. Според друга теория, десертът се е сервирал традиционно по време на крикетните мачове на Итън срещу колежа Уинчестър, които се провеждат от 1796 година насам. Хестън Блументал разказва във вестник Гардиън (и съм склонна да му вярвам), че според книгата на Робин Уиър „Recipes from the Diary”, Итънската бъркотия е била сервирана през 30тте години на ХХ век в бюфета на колежа и първоначално е представлявала ягоди или банани със сладолед или сметана, разбъркани заедно. Откъдето идва и името. И лесната рецепта.

Тъй като обичам да си усложнявам живота, реших за позавъртя малко рецептата като направя домашни целувки и овкуся допълнително ягодите и сметаната. Ако искате да приготвите десерта за 5 минути, може да използвате готови целувки, ягоди без допълнителни аромати и сметана от спрей. След което си вземаме чашка и се настаняваме удобно, за да гледаме празненствата по случай диамантения юбилей на английската кралица, или просто да се наслаждаваме на идващото лято.

Продукти:
(за 6 порции, базирана върху рецептата на Найджела Лоусън)

  • 18-20 малки целувки (купешки или домашни)
  • 500 г ягоди
  • 1 пакетче зелен чай
  • 10 листа мента
  • 500 мл пълномаслена (поне 30%) течна животинска сметана (студена)
  • Ситно настърганата кора на половин зелен лимон (лайм)
  • 80 г пудра захар
  • За целувките :
    (рецептата за френски меренг е от книгата на Пиер Ерме ”Le Larousse des Desserts”)
    4 белтъка
    270 г захар
    1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на целувките:
    Белтъците може да са престояли (като за макарони), или прясно разделени. Моите в случая бяха престояли, защото ползвах жълтъците 5 дни преди това, а нямах възможност да приготвя целувките същия ден.
  • Приготвят се 2-3 листа пекарска хартия, върху киято ще се шприцоват целувките.
    Белтъците се поставят в дълбока суха купа и се добавят няколко капки лимонов сок. Започват да се разбиват на сняг с миксер, като постепенно се добавя около половината захар. Когато сместа удвои обема си, се добавят постепенно половината от останалата захар и ваниловият екстракт. Разбиването продължава на висока скорост, докато се получи твърд сняг.
  • Добавя се останалата захар и разбиването продължава, докато сместа се сгъсти и при вдигане на бъркалките леки увисва от края им, като човка на птица (общо целият процес отне около 20 минути с моя ръчен миксер).
  • Сместа се прехвърля в пош с гладък или профилиран накрайник и целувките се шприцоват върху листовете пекарска хартия.
  • Фурната се загрява на 110 градуса и целувките се изсушават в продължение на 1 час, като вратата на фурната се отваря от време на време. Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат върху решетка.
  • Приготвяне на ягодите:
    (от предния ден или поне няколко часа предварително)
    Пакетчето чай се запарва в около 500 мл гореща вода. Добавят се листата мента и се оставя да се охлади напълно до стайна температура.
  • Ягодите се почистват от дръжките, измиват се и се нарязват на четвъртинки. Добавят се към настойката от зелен чай с мента, съдът се покрива и оставя в хладилника за няколко часа (или цяла нощ). Отцеждат се преди употреба.
  • Приготвяне на разбитата сметана:
    Купата, в която ще се разбива сметаната се поставя поне за час в хладилника, заедно с бъркалките на миксера. Изстудяването ще помогне за по-доброто разбиване. Ако в помещението е много топло, може дори да поставите купата при разбиването върху съд с ледени кубчета.
  • Изстудената сметана се разбива на пухкав крем заедно с пудрата захар. Непосредствено преди края се добавя ситно настърганата кора от лайм и се разбива добре. Прибира се в хладилник до употребата (не повече от 1 ден).
  • Сглобяване на десерта:
    2-3 целувки (в зависимост от големината) се натрошават на дъното на чаша. Допълва се с ягодите и се покрива с разбитата сметана. Сервира се веднага или се прибира в хладилника за не повече от час.

8 Comments

  1. Мира, страхотен бъркоч 🙂
    Много ми се иска лабрадорът да е виновен!
    Чудесни са целувките ти и присъствието на мента!
    Прегръдка и поздрави от морето!

  2. Все се каня да се пробвам с целувки /Забравените сладки не се броят/ и ще взема най-накрая да се престраша…
    Ягодите с чая е интересна хрумка, а иначе целия десерт е страхотен, поздравления!
    Поздрави и хубава нова седмица, Мира!

  3. Мира, обичам десертите с история!Уникален!

  4. историята с лабрадора и на мен ми харесва повече 🙂
    а иначе от превода знаех, че става дума за бъркотия, но не и останалото…
    Поздрави и успешна седмица!

  5. Sound delicious for this recipe! It's make me so hungry! I can't wait to eat this 🙂

  6. Дани, Диди, и аз бях за лабрадора – представих си го един такъв ентусиазиран, седнал върху кошницата и помахващ доволно опашка :)))
    Дани, поздрави на морето от мен!
    Таня, Мариета, благодаря ви!
    Мариета, това бяха първите ми собственоръчно произведени целувки :), така че, щом аз успях, ти няма начин да не се справиш!
    Weber Grill, I'm glad you liked it! Thanks for stopping by! 🙂

  7. Прекрасни снимки и презентация,Мира!

  8. Благодаря ти, Роси :)!