Cinnamon Pull-Apart Bread

Многопластов сладък хляб със захарно-канелен пълнеж.

Имам моменти, в които се чувствам пред писането в блога като Джером К. Джером пред работата – обича да я гледа как се трупа на купчини и колкото повече времето минава, толкова работата се трупа ли трупа. Напоследък ми беше такъв период – все си намирах нещо по-интересно за вършене, четене или гледане, а рецептите и снимките се трупат ли трупат. Дори още не съм прегледала докрай снимките от едно скорошно пътуване (ама за него друг път).

Днешната рецепта ми отлежава по папките още от зимата насам. Всъщност, като се вземе предвид, че тази година имахме пролет точно толкова, колкото да се покажат кокичетата и да измръзнат минзухарите, а зимата ни плавно преминава в лято, може да се каже, че не е чак толкова отдавнашна. Навремето доста се чудех как точно да напиша заглавието на поста с името на рецептата на български. И май изядох половината от хляба, докато се чудех. Така и не измислих, затова я оставих с английското име. Което не попречи дружно да доизядем резултата и да я правя вече няколко пъти.

Продукти:
(рецептата е с леки модификации от блога „Annie’s Eats”)

  • За тестото:
    2 ¾ чаши брашно
    ¼ чаша кафява захар
    2 ч.л. суха мая
    ½ ч.л. сол
    4 с.л. масло
    ½ чаша прясно мляко
    1 ч.л. ванилов екстракт
    2 яйца голям калибър
  • За плънката:
    4 с.л. масло
    ¾ чаша кафява захар
    2 ч.л. канела

Начин на приготвяне

  • Маята се разтваря в малко хладко прясно млако и се оставя настрана за 5 минути. Брашното се пресява в купа, добавят се захарта и солта.
  • Млякото се загрява с маслото в купа или малка тенджера, докато маслото се разтопи и се охлажда до телесна температура. Добавят се яйцата и ваниловият екстракт и се разбърква добре.
  • Течните съставки и разтворената мая се добавят към брашното и се замесва меко и леко лепнещо тесто (при нужда може да се добавят още 1-2 с.л. брашно). Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса около 1 – 1,5 часа на стайна температура (или докато удвои обема си).
  • Приготвяне на плънката: маслото се разтапя, добавят се захарта и канелата и се разбърква добре.
  • Втасалото тесто се прехвърля на леко набрашнения работен плот. Сплесква се леко с ръка и се разточва на правоъгълник с размери около 30-35х50 см. Тестото се разрязва на 5 ленти с ширина около 6-7 см. Всяка лента се намазва добре с плънката.
  • Лентите се подреждат една над друга и се разрязват на 5 парчета. Получените многопластови квадрати се подреждат в предварително намазнена или силиконова форма за кекс, един зад друг. Покриват се с кърпа и се оставя да втаса за около 45 минути на стайна температура.
  • Фурната се загрява на 180 градуса. Пече се за около 30-35 минути, или докато се зачерви.
  • Изважда се и се оставя да изстине във формата за около 20-25 минути, след което се прехвърля в сервизна чиния. Сервира се топъл или изстинал, с чаша кафе или мляко.

8 Comments

  1. Много ми харесаха черно-белите снимки и чудесното ти предложение,Мира!
    Успешна нова седмица!

  2. Да те успокоя ли,че от бая време отлежава и при мен,но в солен вариант,а до канелено захарен още не съм я докарала,пък много ми харесва….но,кое по-напред де! 🙂
    Много ефектен е и твое изпълнение,Мира,и за пореден път си напомням,че го отлагам незаслужено това хлебче!
    С пожелание за усмихната неделя!

  3. Много ефектен хляб, Мира!
    Малко страня от сладките хлябове, но твоя е с канела и захар и ако имаше кой да предложи тук 🙂 на живо, не бих отказала.
    Поздрави и хубава нова седмица!

  4. Мира, това е рецепта точно за мен! Отсега съм наясно колко много ще ми хареса. За толкова много рецепти съм забелязала, че съвпадат вкусовете ни.
    Лека седмица и от мен!

  5. Мира, чудесно предложение, което правих отдавна и ти ми го напомняш 🙂
    Става много уханен и вкусен!
    Поздрави и скорошно лято 🙂

  6. И аз съм му хвърлила око на това хлебче. Още, когато го зърнах при Дани и си казах, че трябва да се приготви… още се каня :))
    Разкошно ти се е получило! Поздравления 🙂

  7. Мира, чудесно ти се е получило хлебчето!
    Откога се каня да направя така подредено хлебче,и сега като видях твоето няма да отлагам…
    Хубава нова седмица!

  8. Таня, Роси, Пепи, Диди, Дани, Ина, Бети, благодаря ви за комплиментите 🙂
    Роси, много ще ми е интересно да видя и твоя солен вариант.
    Диди, наистина с теб редовно имам съвпадение във вкусовете за рецепти :). Ако някой ден сме си на гости, поне за менюто ще се разберем 😀
    Дани, вярно че го бях видяла и при теб и си спомням, че изглеждаше супер 🙂
    Бети, Ина, пробвайте хлебчето (тази или друга рецепта), няма да съжалявате :).