Шоколадова торта с череши

Вариант на шварцвалдската черешова торта и една година в повече.
 

Обичам череши. Спомням си голямата череша на двора в къщата на баба и дядо в София, на чиито клони закачахме люлката. Спомням си и трите череши в двора на другите ми баба и дядо в Горна Оряховица, където можеше да се качиш на стъблата и да откъснеш плодовете направо от дървото. Винаги свързвам първите череши с рождения си ден (което е допълнителна причина да ги обичам). Много харесвам комбинацията от шоколад и череши. Особено под формата на шварцвалдска черешова торта (Schwarzwalder Kirschtorte). Затова отдавна се бях наканила да пробвам да я направя за някой от рождените си дни, без да се съобразявам с предпочитанията на домашните. Те тъй или иначе не могат да постигнат консенсус – единият иска нещо леко, плодово и без много блатове и крем, другата – шоколад, но без плодове. Какво и е на шварцвалдската торта, питам аз – хем шоколад, хем плодове, хем и лек крем.

Реших, че опитът ще е тази година. Още повече, че се събираха няколко почивни дни, в които можеш да експериментирам. И така, месец преди фаталната дата, се захванах да търся Рецептата. През това време установих няколко неща. Първо, че освен че произлиза от Шварцвалд, тортата отдава и почит на кирша (черешовият ликьор), който се произвежда в големи количества в този район. Второ, че първата писмена рецепта за тортата датира от началото на ХХ-ти век и че няма единна теория за произхода й. Трето, подобни сладкиши се срещат в Швейцария и Швеция. И, четвърто, махането на костилките от черешите е пипкаво занимание. Последното го установих, докато се борех с черешите и една безопасна игла и горчиво съжалявах, че нямам вълшебния малък уред, който навремето беше дефицитен, намираше се само от Съветския Съюз и носеше звучното име „косточковыбрасывателька”.

Тъй като се отнасям с подозрение към способностите си за разбиване на течна сметана, така че да запази достатъчно формата си, направих крачка встрани от традиционната рецепта и замених голяма част от нея със заквасена (по идея от списание „Меню”). Резултатът не мога да нарека с чиста съвест „Шварцвалдска торта”, но е достатъчно убедителен да постигна съгласие във фамилията, че е чудесен.

Равносметката от експеримeнта: шоколадова торта с череши и една година в повече.

Продукти:
(за торта с диаметър 24 см, рецептата за блата е от сайта Joy of Baking, рецептата за крема и черешите е адаптирана от сайта на списание „Меню”)

  • За блата:
    40 г масло
    ½ чаша брашно
    ¼ ч.л. сол
    1/3 чаша неподсладено какао
    4 яйца голям калибър
    2/3 чаши захар
    1 ч.л. ванилов екстракт
  • За крема:
    500 г заквасена сметана (студена)
    300 г пълномаслена течна сметана (студена)
    100 г пудра захар
    1 ч.л. ванилов екстрект
    400 г череши без костилките
    4 с.л. кирш (черешов ликьор)
    4 (6) с.л. захар
    1 чаша вода
  • За украса:
    Около 100 г черен шоколад
    15 бр. череши с костилките

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на черешите:
    Плодовете се поставят в купа, поръсват се с 4 с.л. кирш и 4 с.л. захар, покриват се и се оставят в хладилника за 1 нощ.
  • Прехвърлят се в малка тенджерка, добавят се 2 с.л. захар (при нужда, ако черешите не са много сладки), 1 чаша вода и се сваряват за 5 минути на тих огън. Отцеждат се и сокът се запазва за сиропиране на блатовете.
  • Приготвяне на блата:
    Откопчаваща се тортена форма се намазнява и дъното й се застила с пекарска хартия. Брашното, какаото и солта се пресяват в купа. Маслото се разтапя и оставя да охлади леко.
  • В дълбока купа се разбиват яйцата и захарта. Купата с яйцата се поставя се над тенджера с леко вряща вода (без да допира до водата) и се разбива с миксер, докато сместа стигне телесна температура. Купата се прехвърля въху плота и сместа се разбива на висока скорост, докато побелее и увеличи около 3 пъти обема си и стане на гъста пяна.
  • Отгоре на 3 пъти се пресяват брашното с какаото и се разбърква внимателно. Част от сместа се добавя в купата с маслото и се разбърква добре, докато и двете смеси придобият сходна консистенция. Сместа с маслото се добавя към останалото тесто. Готовото тесто се изсипва в тортената форма.
  • Фурната се загрява на 180 градуса. Блатът се пече за около 20 минути или докато забодена в средата клечка излезе суха. Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка (леко спада при изстиване).
  • Приготвяне на украсата:
    Силиконова подложка се оставя за около 10 минути във фризера. Черешите се измиват и подсушават. Шоколадът се разтапя внимателно на водна баня. Черешите се потапят в разтопения шоколад и се оставят върху студената подложка.
  • Остатъкът от шоколада се разстила с шпатула върху студената подложка и се оставя в хладилника да стегне. Преди използване се нарязва в желаната форма.
  • Приготвяне на крема:
    Купата, в която ще се разбива крема се поставя поне за 1 час в хладилника, заедно с бъркалките на миксера. Така се спомага по-бързото и по-доброто разбиване на сметаната.
  • Двата вида студена сметана се разбиват със захарта и ванилията на гъст крем. Съхранява се в хладилника до използването.
  • Сглобяване на тортата:
    Блатът се разрязва хоризонтално на две части. Долната се сиропира с няколко супени лъжици от черешовия сок. Отгоре се разстила слой сметанов крем (около 2 см дебелина) и се разпределят черешите. Може да се запълни с още малко крем.
  • Горният блат се сиропира с черешовия сок и се поставя върху слоя череши и крем. Тортата се измазва с крем и с остатъка се шприцоват желаните форми.
  • Украсява се с пресните череши и шоколадови парченца.

15 Comments

  1. Честита поредна годинка
    нека премине във веселие ,здраве и щастие!
    тортата изглежда страшно вкусна и ще се пробва.
    хубав вторник и страхотна седмица

  2. Мира, помъдряването е хубаво нещо 🙂
    А и след като се отбелязва с тази прекрасна торта съм сигурна, че не боли!
    Черешите са любимия ми плод, а съчетанието с шоколад е любимо!
    Снимките са прекрасни!
    Много щастие и любов по пътя!
    Прегръдка!

  3. Мира, Честит Рожден Ден!
    Тортата е прекрасна, точно като за мен 🙂 с удоволствие ще се почерпя за твое здраве!
    Хубав ден!

  4. Скъпа Мира,честит рожден ден!
    Пожелавам ти всичко най-мечтано да придобие реални очертания и усещания,да си здрава и все така обичана!
    За избора на торта те поздравявам първо,защото с право си угодила този път на своите предпочитания,второ защото тортата е станала страхотна,трето-че си съчетала битата сметана с квасена/никак не харесвам торти само с бита сметана/,и не на последно място както винаги атрактивни фотографии!
    Без да търся други интерпретации смятам да се възползвам от твоята рецепта,защото и аз все още я отлагам,а сега е точно момента,когато има свежи череши,благодаря!
    Сърдечни прегръдки!

  5. Невероятно майско черешово вълшебство!Честит рожден ден с пожелание за здраве и много усмивки!

  6. Ах,Мира – прелестна торта за един подобаващ празник! Да си жива и здрава,много обичана и усмихната, и още много десетки такива шедьоври да сътвориш….
    Мария

  7. Miriams, Дани, Марияна, Роси, Гоголина, Мария, от сърце ви благодаря за милите думи и за пожеланията! Да ви се връщат също така хубави неща!
    Поздрави и хубава вечер!

  8. Честит празник!
    Торатат е превъзходна!
    Бъди здрава,за да ни предлагаш все толкова вкусни рецепти…
    Хубав ден!

  9. Бъди жива,здрава и вечно щастлива!Тортата е превъзходна.Много ми хареса украсата отгоре от черешите с дръжките!!!

  10. Мира,много ми харесва концепцията Една година в повече и всеки път свещичка само за нея :), ако това си имала предвид. Пожелавам ти много, много здраве и всичката любов, която могат да ти дадат близките хора!

  11. Мира, леко се забавих с честитките, но то е защото всеки път като отворех тази публикация, се захласвах по снимките и рецептата и забравях какво имам да казвам;)
    Честита годинка, много здраве ти желая и нека годинките минават пълноценно и весело;)

  12. Живка, Таня, Диди, Мъх, много ви благодаря за пожеланията ! 🙂
    Диди, свещичката е защото вече спрях да броя годинките, та затова по една, колкото да отбележим повода :D.

  13. Честита годишнина!Още много такива да празнуваш!Кулинарното вдъхновение да не те напуска и…винаги да има за кой да готвиш!За тортата мога само да кажа – просто прекрасна!Поздрави!

  14. Здравей,
    спазих стриктно упътването за приготвянето на блата, но той не се надигна изобщо. Стана с дебелина 1см, което го прави невъзможно за разрязване. Прави ми впечатление, че в други рецепти има набухватели. Тук наистина ли няма и ако да – защо не се надигна?
    Благодаря.

  15. Здравей, Нели!

    Съжалявам, че рецептата ти не се е получила.
    Понеже отдавна не бях правила тортата и не си спомнням имаше ли набухвател или не, проверих оригинала (http://www.joyofbaking.com/BlackForestCake.html), да не би да съм изпуснала нещо. Наистина няма набухвател. Както при повечето тип пандишпанови теста (в случая "genoise") се разчита набухването да дойде от разбитите на яйца. При теб може да не се е надигнало, ако си разбъркала малко повече и яйчената пяна да е спаднала.
    Дано да съм ти била полезна!