Карпачо от плодове

Една рецепта за почти плодова салата от предаването „Top chef” с последните за сезона цитруси и първите ягоди.

Откакто започнах да се интересувам повече от кулинария, започнах да забелязвам големия брой на кулинарни списания, кулинарни сайтове и кулинарни предавания във френското медийно пространство. Не знам дали винаги са били там и аз едва сега ги забелязвам, или са резултат на все по-засилващия се интерес на французите към кулинарията. Може би все пак второто…

Сред всички предавания, с особен интерес следя вече трета година едно състезание за професионалисти, което се нарича „Top chef”. Мисля, че от българските предавания най-близо до концепцията е „Lord of the chefs”. Участниците (с малки изключения, като например тазгодишния 18-годишен и изключително талантлив аматьор Рубен Сарфати) са с години опит в кухнята и е истинко удоволствие да ги наблюдава човек. Повечето от тях имат свои ресторанти или работят в кухнята на заведения с поне 1-2 звезди от Мишлен. Изпитанията са
едно от друго по-нестандартни и предизвикващи въображението и сетивата. Преди няколко седмици, участниците, разделени на два екипа, трябваше да приготвят два десерта, наложени им от Кристоф Мишалак (световен шампион но сладкарство и главен сладкар в небезизвeстния хотел „Плаза-Атене”). Десертите бяха плодова салата и „Плаващи острови”, като условието беше представянето и вкуса им да са достойни за най-добрите петзвездни хотели.
Долната рецепта, изработена от Жан Амбер (ресторант “L’Acajou”, Париж) и Карл Гилен, спечели етапа на състезанието с впечатляващата си визия и страхотния вкус, дори и да не отговаряше съвсем точно на определението „плодова салата”. Но пък отговаря съвсем точно на другото изискване – достойна е за най-добрите хотели и ресторанти.
 

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е от сайта на предаването „Top Chef”, с малки промени, 1 чаша = 250 мл)

  • 1 манго
  • 1 портокал
  • 1 червен портокал
  • 1 круша
  • 1 ябълка
  • 1 киви
  • 4-5 ягоди
  • 1-2 чепки френско грозде
  • За сиропа:
    1 чаша вода
    ½ чаша захар
    ½ шушулка ванилия
    1 бр. звездовиден анасон
    1 шушулка кардамон
    Кората на ½ лимон, настъргана на едро
    Няколко зърна червен пипер от Кампот  (може да се замени с дълъг или обикновен пипер)

Начин на приготвяне

  • Водата се загрява със захарта до кипване. Добавят се подправките и лимоновата кора. Отдръпва се от огъня, покрива се и се оставя да изстине напълно за около 2 часа.
  • Плодовете се измиват и обелват. Портокалите се почистват от бялата ципа.
  • Всеки плод се нарязва на възможно най-тънки парчета. Подреждат се в чиния.
  • С четка се намазват с изстиналия сироп. Сервира се ведната.

6 Comments

  1. Страхотно карпачо от плодове! Колко фино са нарязани всичките тези плодове, как са подредени!!! Уникален стил! Комплименти!

  2. Много цветно и красиво! Буди апетит за нещо здравословно 🙂

  3. Чудесна презентация, и много оригинална "плодова салата"!Благодаря ти,че сподели!

  4. Стилно,красиво и вкусно.Просто прекрасно!

  5. Този цветен полъх навяващ мисли на пролет, а защо не и направо на лято, ми вдигна настроението, Мира!
    Прекрасен е и снимките също!
    Хубава сряда!

  6. Кенди, Зорница, Бети, Йоли, Мъх, благодаря ви за комплиментите :). Точно цветното и визуалното ме привлече отначало в рецептата.
    Хубав остатък от седмицата!