Нормандска ябълкова тарта

Нормандска ябълкова тарта за гостуването ми при Лулу в „Something”.

Сигурно ви се е случвало да почувствате един човек близък още при запознанството ви. Усещането е странно, нали? Още по-странно е, когато се зачетете в някой блог в Мрежата и по някакъв начин усетите близък неговия автор. Сред хилядите блогове може да попаднете на „сродни души”, на които се възхищавате, които ви зареждат с добро настоение и усмивка,  където се отбивате с удоволствие и оставате за дълго. Един от моите такива блогове е „Нещото” на Руми. Винаги като чета постовете й, се усмихвам и чувствам като дошъл на гости приятел. 
 
Когато Руми/Лулу ме покани да й гостувам, приех с голямо удоволствие и незабавно (да не би да размисли междувременно!). След което дойде дългото умуване за рецептата. Какво мога да „поднеса” към кафето на човек, който разказва толкова увлекателно за село Джинджърбредово и джинджърмените в него?
Нещо оригинално, интересно, магическо? Първата рецепта, вдъхновена от елфическия хляб „лембас” във „Властелина на пръстените” се оказа не много сполучлива в моето изпълнение и изискваща допълнителна „настройка”. Втората рецепта за индийска супа с кисело мляко, беше отхвърлена не по критерий „оригиналност”, а заради не толкова подходящото й съчетание със сутрешното кафе. Накрая реших да заложа на класиката и да донеса сладкиш за кафето. При това такъв, който ме описва доста добре – френска кухня и желание за пътуване.
Благодаря ти за поканата, Руми!
 

Първо, обаче, ще има малко история… и география. Нормандия е област в северозападна Франция, с богата история и традиции. Оттам тръгва Вилхелм Завоевателя през Ламанша към Англия, на нейните плажове дебаркират Съюзническите сили през Втората световна война. Там е Руан, с готическата катедрала, вдъхновила Клод Моне, както и абатството Мон-Сен-Мишел (но, шшшшшт, понякога то се води и бретонско). По нормандското крайбрежие са разположени туристическият Довил с дъсчените алеи край плажа, кабинките за преобличане, разделени с прегради с имената известни актьори и с шарените чадъри (това са снимките с лошото време, но не се плашете, случва се и да е слънчево, честна дума!), живописният Онфльор, непознати каменисти плажове за любителите на по-дивата природа. Нормандия е и родината на камамбера и калвадоса. Като ви кажат „нормандска рецепта”, не очаквайте нещо леко, зеленчуково и диетично. Мислете за масло, сметана, сирене и ябълки – едни от най-типичните за този район продукти. Три от тях са и в долната рецепта, която идва от книгата на един от най-известните парижки майстори-хлебари, Ерик Кайзер.

Продукти:
(за правоъгълна форма 20х30 см или кръгла с диаметър 26 см, рецептата е адаптирана от книгата „Les tartes d’Eric Kayser”)

  • За пясъчното тесто:
    100 г размекнато масло
    20 г захар
    45 г пудра захар
    ½ ч.л. сол
    190 г брашно
    2/3 яйце (тоест, 1 разбито яйце, от което се отделят 2/3 за тестото)
  • За плънката:
    600 г ябълки
    30 г масло
    250 г кафява захар
    2 ч.л. канела
    2 яйца
    4 жълтъка
    60 г бадемово брашно
    60 г брашно
    200 мл прясно мляко
    400 г заквасена сметана
    2 ч.л. ванилов екстракт
    Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на тестото:
    Маслото се разбива с двата вида захар и солта. Добавя се яйцето и се разбърква добре. Прибавя се брашното и се замесва гладко тесто. Завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя да стегне за около 10 минути в хладилник.
  • Разточва се на кора върху леко набрашнен работен плот. Намаслена кръгла или правоъгълна тава се покрива с разточеното тесто, по дъното и стените, като бордът по стените трябва да е висок около 5-6 см. Тестото се покрива с прозрачно домакинско фолио и се оставя да стегне в хладилника поне за 1 час (а най-добре 1 нощ).
  • Ябълките се обелват и почистват от семките. Нарязват се на парчета. Маслото се разтопява в тиган, добавят се парчетата ябълки, поръсват се с 50 г от захарта и канелата. Оставят се да карамелизират на тих до среден огън, докато омекнат.
  • В купа се разбиват яйцата, жълтъците и останалата захар. Добавят се бадемовото брашно, обикновеното брашно и се разбърква добре. Добавя се млякото и се разбърква добре ,за да не се образуват бучки. Прибавят се ваниловият екстракт и сметаната.
  • Фурната се загрява на 160 градуса.
  • Карамелизираните ябълки се разпределят върху облепената с тесто форма, прибавя се останалата част от плънката.
  • Пече се около 40 минути. Изважда се и се оставя за изстине върху решетка. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

18 Comments

  1. Изглежда невероятно този сладкиш! А какво ли ще стане ако в плънката се добави ароматно нормандско сирене? На чийзкейк дорбе се получи… Напоследък все такива идеи са ми в главата :)))
    Слънчев ден, Мира!

  2. Мм, страхотна е!

  3. Мира, обичам да те посещавам
    и винаги се наслаждавам а написаното преди рецептата!
    Чудесни са снимките на плажа 🙂
    Богата на вкусове, рецепта!
    Поздрави и хубава сряда!

  4. Мирче,това е просто разкошно!Така свежо и сочно изглежда!

  5. Мира,
    четох те и тук, и при домакинята, където си приготвила тази вкусотия;)
    И аз обичам да те чета, то не е просто рецепта, а е история!
    Благодаря за удоволствието!

  6. Сладкишът изглежда божествено и вкючва все любими продукти 🙂 Поздравления за гостуването при Лулу, много ми беше приятно да те видя в нейния блог.

  7. :), страхотно настроение, благодаря ти! Невероятно чувство за хумор имаш:). Сладкиша е много ароматен, вкусен и красив! Прекрасно гостуване!

  8. Мира, същинско удоволствие е публикацията! Разказа и десерта заедно ме пренесоха в Нормандия. Не съм била там, но бих я посетила с удоволствие.

  9. Това е направо фантастично!Тояно такива комбинации на тесто с плодове и карамел и всички други аромати са ми любими!Благодаря за споделеното, историите , които разказваш винаги са увлекателни!Хубав ден и поздрави от мен!

  10. Отново страхотна рецепта, Мира! Поздравления за гостуването в чудесното местенце на лулу! Поздрави!

  11. Мира, с голямо удоволствие влизам в твоя блог- зареждащ е. А тази рецепта много ме грабна.

    Поздрави

  12. Катя, Зорница, Дани, Йоли, Мъх, Ирина, Кенди, Диди,Соня, Гуинет, Краси, ог сърце ви благодаря за положителните отзиви :). Много се радвам, че рецептата и гостуването ми при Лулу са ви допаднали :)))
    Катя, зависи от сиренето. Аз лично, не бих пробвала да добавя някое от типично нормандските – камамбер или Пон л`Евек – не съм сигурна дали ще се разтопят добре по време на печенето и, мисля, че вкусът им ще се загуби сред сметаната и ябълките, вместо да го подчертаят. Може би по-тънка тарта, с повече сирене и по-малко ябълки ще е по-сполучлив вариант. Поне така си мисля, но нищо не пречи да опиташ :).

  13. Мерси за отговора, Мира 🙂 Аз правих чийзкейк с Neufchâtel като предварително го разтопих на водна баня и стана супер. Права си обаче, че вариант с по-малко ябълки ще е по-добър 🙂

  14. Ех, Мира, да можех да си придърпам една чинийка с парче от тази вкусотия към следобедното кафе – изглежда умопомрачително вкусно!
    Слънчеви почивни дни ти желая!

  15. Мира, прекрасна е! Весели празници!

  16. Страхотен десерт си поднесла,Мира!
    Харесвам този тип сладкиши,затова примижвам,представяйки си вкуса на твоя разкош!
    С пожелание за усмихнат празник днес!

  17. Мариета, Траяна, Роси, благодаря ви!
    Хубава нова седмица!

  18. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com