Макарони с мак и маринована сьомга

Мислех си, че съм достигнала върха на ексцентричостта с експериментите ми с макарони – с хибискус, с горгонзола, с бирена редукция… Оказа се, че пътят до върха е дълъг и възможностите са безбройни. Ако някои от колегите и приятелите ми с по-консервативен вкус прочетат долната рецепта, със сигурност ще поклатят глава в недоумение. Май е време да престана да експериментирам и да се насоча към по-традиционните неща? Но пък интересното в кухнята ще намалее.
 

Видях тази идея преди време в блога From Buenos Aires to Paris и реших, че ще е страхотен опит за коледните празници. Сладки с риба… Защо пък не? Но част от макароните ги направих със сладък пълнеж… за всеки случай.

Продукти:
(за 36 макарона или 72 единични черупки)

  • 55 г белтъци
  • 150г пудра захар
  • 150 г бадемово брашно
  • 2 с.л. маково семе
  • Виолетова сладкарска боя
  • За италианската целувка (меренг):
    55 г белтъци
    150 г кристална захар
    37,5 г вода
    Щипка сол
  • За крема:
    350 г крем-сирене
    1 с.л. заквасена сметана
  • За солената плънка: няколко тънки резена маринована сьомга (гравлакс, по тази рецепта)
  • За сладката плънка: около 20-30 г захаросани лимонови корички, нарязани на дребно

Начин на приготвяне

  • 1 ден предварително:
    Разделят се белтъците от жълтъците и се претеглят по 55 г белтък (4 средно големи яйца) в две отделни стъклени купички. Купичките се покриват с прозрачно домакинско фолио, пробиват се 2-3 малки дупки с върха на ножа и се оставят за 24 часа на стайна температура.
  • Денят Х
    Няколко плоски и широки тави се покриват с пекарска хартия. За да мога по-лесно да шприцовам макароните, под пекарската хартия поставих „шаблон” с начертани на него 24 кръгчета (с чашка с диаметър около 5 см). 
  • Приготвяне на крема: крем-сиренето се разбърква със заквасената сметана до получаване на гладка и гъста смес.
  • Приготвяне на макаронената смес:
    Захарта и бадемовото брашно се пресяват поотделно, още преди претеглянето. След като се претеглят, се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре. Добавя се маковото семе. Сладкарската боя се разбърква с първите 55 г белтъци.
  • Оцветените белтъци се добавят към захарта и бадемовото брашно и се разбърква до хомогенна смес. (Забележка – аз ползвам прахообразни, доста силни бои. По принцип при направата на макароните се препоръчва използването на гелообразни ли прахообразни бои вместо на течни, за да не наруши съотношението на сухите и течните съставки).
  • Приготвяне на италианската целувка :
    Водата и захарта се загряват в тенджера  на котлона (при изсипване на захарта се внимава да не останат кристали по стените на тенджерата. При нужда, се почистват с намокрена с вода четка). Във водата се поставя термосонда. Втората половина от белтъците (55г) се поставят в купата на електрически миксер с щипка сол.
  • Когато температурата на захарния сироп достигне 115 градуса, миксера се включва и започва разбиването на белтъците на сняг. Когато температурата на захарния сироп достигне 118 градуса, се снема от огъня и се добавя на тънка струйка към белтъците в миксера. Сместа продължава да се разбива, докато се охлади (купата да е леко топла на пипане), около 3-4 минути. Получава се бял лъскав и сравнително твърд сняг – италианска целувка.
  • Полученият сняг се добавя с шпатула на 3 пъти към сместа от бадемово брашно и пудра захар. Разбърква се, като се започва от стените на купата, отива се към средата и отново се връща с разстилане  към стените на купата. При всяко разбъркване, купата се завърта на ¼ оборот. Получената крайна смес е гладка, леко лъскава и се точи като лава при вдигане на шпатулата. Не трябва да се разбърква продължително, защото снегът може да спадне. Процесът на смесване с цялото количество белтъчен сняг не бива да отнеме повече от 35-40 разбърквания.
  • Сместа се прехвърля във пош за шприц, с широк накрайник (около 0,5 см диаметър), стяга се добре и се изгонва съдържащия се в началото въздух. В тавата се шприцоват кръгове с диаметър 3-4 см и на разстояние поне 2 см. След като тавата е готова, шаблонът се издърпва внимателно и се поставя под следващата. Ако нямате шаблон, може да опитате следната техника – навеждате поша, започвате да шприцовате сместа, броите до 4 и вдигате поша.
  • За да не се повдигат листата пекарска хартия при печенето, краищата им леко се повдигат и се залепват за тавата с малко от сместа за макарони. След като всички черупки са шприцовани, съдържащият се в тях въздух се изгонва като тавата леко се потупва върху покрития с кърпа плот (или се повдига на около 30 см и се пуска върху плота – внимание – прави се един път за всяка тава).
  • Оставят се да се изсушат на стайна температура за 30 до 45 минути.
  • Фурна (с вентилатор) се загрява на 160 градуса. Макароните се пекат за 10-12 минути, без да се оставят да покафенеят. Вратата на фурната се отваря и затваря веднага на 8та и 10тата минути. Изваждат се и листовете готварска хартия се отделят веднага от горещата тава. Оставят се да изстинат преди да се отделят от хартията.
  • Ганашът се прехвърля в пош със същия накрайник, използван за макароните и се гарнират щедро половината от изстиналите макаронени черупки.
  • Отгоре се добавят прачетата маринована сьомга, изрязани с размера на черупките (за соления вариант) или захаросаните лимонови корички, нарязани на ситно (за сладкия вариант) Захлупват се с другата половина.
  • Консумират се веднага, или след около 2-3 часа престой в хладилника, защото плънката е сочна и бързо омекват. 

8 Comments

  1. Мира, комбинацията за мен е много интересна 🙂
    Лошото е, че не правя макарони, за да опитам 🙂
    Прегръдка и хубав ден!

  2. Много интересна комбинация, аз не съм попадала изобщо на такива варианти в интернет и ти Благодаря за споделянето! Снимките ти са прекрасни! Тъкмо мислех да питам, колко време издържат, защото аз преди време правех с маскарпоне, но видях, че си споделила, благодаря, отново. При следващите макарони ще оставя няколко за тест:). Хубав ден!

  3. Бих яла всичко с риба, така че продължавай с експериментите:)
    Прекрасно изглеждат и сладките, и солениет 🙂

  4. Страхотно изглеждат! Аз си мислех,че макароните с кетчуп и кисели краставички са най-екзотичния солен вариант, който съм срещала :-). Версията със сьомга е чудесна идея за предястие!
    Поздрави и хубава седмица!

  5. Дани, Candy, Траяна, Дени, благодаря ви! 🙂
    Candy, солените (понеже направих около 10-12) се изядоха още на вечерята (направих ги за Нова година). Сладките на третия ден станаха доста напоени, така че, според мен с този вид крем издържат максимум 2 дни.
    Дени, заинтригува ме с комбинацията кетчуп-кисела красавичка :))).

  6. Мира, очарована съм от тези макарони! Колко пъти вече ги гледам! :))))
    Имаш награда в моят блог http://wp.me/pF8Y1-Ch! 🙂

  7. Еее,Мира,направо ме хвърли в огромна почуда-ама верно нямаш граници на въображенито и най-вече желанието да експериментираш!
    Страхотно кулинарно творение,мнго изискано,нестандартно,супер провокативно,смело,дръзко дори!Браво!

  8. Маги, Роси, благодаря ви за комплиментите! 🙂
    Маги, благодаря ти от сърце за наградата, отивам при теб да я видя :).