Карпачо от миди Сен-Жак

Празнично предястие, съдържащо 5-6 съставки и готово за около час (включително и времето за охлаждане).

От XII век насам, хиляди католически поклонници са изминали пътя от Франция, Германия, Португалия или Италия до катедралата Сантяго де Компостела, където се счита че е погребан св. Яков. Поклонниците, успешно завършили пътуването, донасят обратно по родните си земи ветрилообразни, едри мидени черупки, закачени на шапките или дрехите си. Тези черупки с времето дотолкова се свързват с пътя на поклонничеството (наричан Ел Камино), че дори стават един от символите му и биват гравирани по фронтоните или фасадите на църквите по пътя. А мидите започват да бъдат наричани Сен-Жак (френският вариант на св. Яков).

В днешни дни, мидите Сен-Жак се ловят главно в Средизамно море и северните части на Атлантическия океан. Във Франция са един от емблематичните празнични продукти за Коледа и Нова година. Приготвят се често запечени за кратко на скара или тиган, на шишчета или във фурна. Обикновено се мариноват леко, така че да не се маскира, а само подчертае финият им вкус.

Тъй като още не съм събрала достатъчно смелост да ги приготвя в топъл вариант, покрай коледно-новогодишните празници изпробвах една рецепта за студено предястие. Интересното в случая е комбинацията с ванилия, която е изключително успешна.

Продукти:
(за 2 порции, рецептата е адаптирана от списание Saveurs, извънреден брой n°9, Зима 2011)

  • 6 бр. миди Сен-Жак
  • 3 с.л. зехтин
  • ½ шушулка ванилия
  • Сокът на половин лимон
  • Едра сол, 2-3 стръка копър, черен и розов пипер

Начин на приготвяне

  • Мидите се почистват, измиват и нареждат изправени една зад друга върху прозрачно домакинско фолио. Фолиото се загъва плътно, така че ядките на мидите да образуват стегнато руло. Рулото се оставя във фризер за 30 минути, за да може после нарязването да е по-лесно.
  • Шушулката ванилия се рацепва по дължината и семенцата се изстъргват внимателно с гърба на ножа. Добавят се към зехтина и се оставят да ароматизират зехтина за около час.
  • Мидите се изваждат от фризера и се нарязват на много тънки резени (по 4-5 от всяка). Подреждат се ветрилообразно в чиния, поръсват се с лимоновия сок, покриват се с прозрачно  и се оставят за 30 минути в хладилник.
  • Преди сервиране се поръсват с малко от ваниловия зехтин, няколко стръкчета копър, едра сол, черен и розов пипер.

10 Comments

  1. Мира, не знаех историята на мидите, макар че съм чела книгата "Камино" на Шърли Маклейн.
    Предложението ти е много интересно, особено с добавянето на ванилията!
    И снимките са прекрасни!
    Поздрави и хубава седмица!

  2. Мира,пак ни поднасяш гурме специалитет!
    Тези миди са ми прелюбопитни като вкус,но за жалост са безбожно скъпи.

    Хубав ден пожелавам!

  3. Е, висша кулинария, Мира, стилно и изискано блюдо, само за ценители!
    Блазе ви че там можете да си глезите душите с такива неща!
    С усмивка
    мария

  4. Комплимент Мирче! Невероятно изглежда това карпачо! Обичам якобс миди и…..твоята рецепта ме грабна изцяло!
    Прекрасни снимки !
    Желая ти успешен и слънчев вторник! Сърдечни поздрави!

  5. До днес ме беше страх да готвя миди Сен-Жак. Но тази рецепта е толкова лесна и вкусна! Благодаря ти за рецептата, Мира!

  6. Аз такива миди не съм виждала тук или пък лошо съм гледала:) Но ако видя, първо така ще ги опитам- страшно празничен вид имат и звучат много примамливо!
    Хубава вечер, Мира!

  7. Una ricetta molto chic
    ciao♥

  8. Дани, Роси, Мария, Албена, Краси, Мъх, благодаря ви от сърце за комплиментите!
    Stefania, grazie mille 🙂

    Мъхче, мисля че преди време във ФБ страницата на BBC GoodFood бяха споменали по повод на тяхна рецепта, че такива миди могат да се намерят в Метро.
    Краси, и мен ме беше страх да ги готвя, затова започнах полека – в суров вид. Догодина ще ги пусна на тигана :).

  9. Това е друг клас кухня вече. Поздравления, Мира. Така приготвени ги срещам за първи път. Много изискано поднесени и снимани. Аз още не съм приготвяла такива миди. Мъжът ми ме провокира отвреме навреме след някакви бизнес обяди и вечери, но в търговската мрежа е трудно да се намерят. Вкусна нова година ти желая:))

  10. Мерси , Мира!
    Непременно ще се разходя до Метро, ако после ще хапвам такива прелести!