Коледни бишкоти

След рибата, да се върнем обратно на коледна вълна. Този път ще наминем към Италия и нейните бишкоти (или кантучи). Наричат се така, защото се пекат на два пъти… или поне така твърдят дебелите книги. Изключително вкусни са, потопени в кафе, мляко или горещ шоколад. А защо не и в десертно вино?
 

Тъй като не можех да се реша кой тип аромати да пробвам, в крайна сметка направих и двете комбинации, които ми се въртяха из главата. Едната е по-коледна, с червено-зеленият цвят на ягодите и шам-фъстъка, а другата е топло-есенна с аромат на круши и джинджифил (вдъхновена от мъфините на Ирина). Не знам коя повече ми хареса. Колегите ми, на които занесох по-голямата част от пордукцията, също оцениха подобаващо и двете.

Продукти:
(За около 36 бисквити, рецептата е адаптирана от сайта Bon Appétit, 1 чаша = 250 мл)

  • За бишкотите:
    3 чаши брашно
    2 ч.л. бакпулвер
    1/2 ч.л. сол
    1 чаша кафява захар
    3 големи яйца
    2 с.л. олио
    Няколко капки бадемов екстракт
  • За гарнитурата:
    1/2 чаша суров обелен шам-фъстък, нарязан на едро
    1/2 чаша нарязани на едро сушени ягоди
    ½ чаша ситен шоколадов чипс
    или
    1/2 чаша обелени сурови бадеми, нарязани на едро
    Около 2 с.л. захаросан джинджифил, нарязан на ситно
    1 ч.л. канела
    1/2 чаша сушени круши
  • За украса:
    100 г бял шоколад

Начин на приготвяне

  • Фурната се загрява на 180 градуса. Една голяма тава се застила с пекарска хартия.
  • Брашното се разбърква със солта и бакпулвера. С миксер се разбиват захарта, яйцата, олиото и бадемовият екстракт. Прибавят се брашното с бакпулвера и се разбърква добре.
  • Сместа се разделя на две и във всяка се добавя гарнитурата (сместа е много гъста и трудно се бърка). С лъжица се натрупва в тавата, до оформяне на две продълговати купчини с дължина около 30 см, като се оставя разстояние помежду им поне 7-8 см.
  • Ръцете се намокрят със студена вода и се оформят две “пънчета”, широки около 4-5 см. Пекат се около 30 минути, докато покафенеят отгоре и станат почти твърди на пипане.
  • Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка за около 30 минути. Прехвърлят се върху дъска и се нарязват напречно на бисквити с дебелина около 2 см.
  • Получените биксвити се нареждат легнали в покрита с пекарска хартия тава и се запичат втори път за около 20 мин или докато порозовеят отгоре. Оставят се да изстинат напълно.
  • Натрошеният шоколад за украса се поставя в купа и се разтапя внимателно на водна баня. Приготвя се голямо парче прозрачно домакинско фолио и в средата му се изсипва разтопеният шоколад. Краищата се повдигат и се завиват на стегнато пакетче.
  • Дъното му се пробива с клечка за зъби и с изтичащия шоколад се правят ивици върху изстиналите бишкоти. Оставят се за няколко минути в хладилник, докато шоколадът се стегне.
  • Съхраняват се в плътно затворен съд до 5 дни. Тъй като остават твърди, най-добре се похапват натопени в кафе, мляко или шоколад.

10 Comments

  1. Изглеждат божествено, навярно ухаят също така и съблазняват окото и апетита на всеки, сгрешил да надникне при теб сега! Иска ми се да съм ти колежка…много ми се иска даже! И двата варианта са трудни за избор, може би ще трябва да опитам и от двата, за да преценя кой ще е моя фаворит 🙂

  2. Мира, публикацията ти ми идва точно на време, тъй като даваш много интересни детайли около приготвянето на тези бишкоти. Тъкмо се готвех да забъркам едни(за съжаление, вече бях избрала рецепта и подготвила продуктите, иначе бих пробвала твоята с удоволствие) като видях твоята публикация.

    Поздрави и приятни предколедни приготовления! 🙂

  3. Мира, със сутрешното ми кафенце са чудесни!
    Ухаят прекрасно!
    Поздрави и усмихнати почивни дни!

  4. Мира,чудни са и в двата варианта!
    Все още не съм правила бишкотки,но ще трябва,много са актуални и подстрекаващи напоследък,пък и видно лесно се правят!
    Пожелавам хубав петък и усмихнати почивни дни!

  5. Тези с шоколада изглеждат невероятно! Много обичам бишкоти, но самата аз никога не съм приготвяла. Бих могла да опитам 🙂

  6. Мира, обожавам кантучини, а твоите са наистина изкушаващи.Преди седмица моето момиченце за пръв път прави,не бяха лоши, но някак нямаха онзи аромат…та ще пробваме и твоите значи.
    Много Коледно настроение ти желая!
    Мария

  7. Наистина дойде време за Коледа и тази рецепта е едно чудесно предложение за този празник. Изглежда ми лесна рецепта и задължително ще я пробвам и в двата варианта.
    Хубав уикенд!

  8. От миналата година се каня да направя едни кантучини. Даже съм си взела и продукти. Остава и наистина да ги направя:)
    Твоите изглеждат просто възхитително. Чак ми замириса:)

  9. Страхотно изглеждат тези бишкоти и толкова ме съблазняват да ги направя…предполагам може да се варира с ядките и сушените плодове, така че ще опитам с други.
    Хубави почивни дни!

  10. Буба, Мира, Дани, Еликсир, Мария, Мария, Краси, Лулу, Мариета благодаря ви от сърце за похвалите и се извинявам за засънелия отговор!
    Рецептата наистина е лесна.
    Мария, браво на момичето ти! Досега не съм опитвала истински италиански бишкоти, дано моите ви допаднат.
    Мариета, можеш да пробваш каквито искаш комбинации плодове и ядки, в зависимост от вашите предпочитания :).