Риба с резене в пергамент

Наближава Никулден. Ако сте като мен и не обичате сладководни видове и не ви е страх от анасон, ви предлагам да замените традиционния шаран с нащо малко по-нестандартно. Ако имате вече нещо друго предвид за Никулден, а все пак искате де пробвате рецептата, не е необходимо да чакате до догодина. Може да я направите и през януари.
 
По принцип доста често приготвям риба в пергамент, на пара или във фурната, с различна гарнитура. Намирам, че става бързо, лесно и сравнително здравословно. В долната рецепта използвах резене, чийто анасонов аромат се съчетава учудващо добре с различни видове риба и рибно продукти. Изберете го по възможност с ярко бял цвят и свежи зелени върхове.
 

Продукти:
(за 4 порции)

  • 4 филета бяла риба (може и замразена)
  • 1 глава резене
  • Кората и сокът на 1 лимон
  • 2 бр. лук ешалот
  • Сол, черен пипер, зехтин

Начин на приготвяне

  • Резенето се измива и зелените дръжки се отрязват и нарязват на ситно. Главата се разрязва на две и твърдата сърцевина се изрязва. Половинките са нарязват на тънки полумесеци.
  • Ешалотите се почистват и нарязват на ситно. Резенето се маринова заедно със ситно нарязаните зелени дръжки, ешалота, лимоновия сок, настърганата лимонова кора, сол, черен пипер и 2 с.л. зехтин за около 1 час в затворен съд.
  • Върху лист пергаментова (пекарска) хартия се поставя маринованото резене, отгоре – филето от риба и се залива с 1-2 ч.л. от маринатата. Подправя се със соли и черен пипер и малко зехтин.
  • Пергаментът се завива плътно, но не и стегнато около рибата. Полученият пакет се поставя в кошничката на съда за готвене на пара и се вари в продължение на 15 минути от момента на завиране.
  • Сервира се с картофено пюре или ориз и чаша бяло сухо вино.
    Аз поднесох рибата с пюре от земни ябълки, но вкусът му толкова не ми допадна, че няма да ви изтезавам с неговата рецепта.

8 Comments

  1. Много вкусно и красиво, предложение!

  2. Ох, Мира, ако знаеш само как съм изкушена. Навсякъде коледни бисквити, меденки, кейкове, бонбони и сладки, а на мен все нещо соленичко ми се хапва:) Радвам се, че в навечерието на Никулден ни предлагаш тази чудесна рецепта. Изглежда ми вкусно и здравословно, така че веднага и ставам фен! Поздрави! И весел празник!

  3. Какаво чудо само ни предлагаш! Стлашно ми харесва и рецептата и самото поднасяне – личи си, че си френски възпитаник :))

  4. Мира, много апетитно изглежда! Аз нещо не се разбрах много с резенето, но така като се замисля, определено ще и "тича" на рабита:)
    Поздави и много успешна седмица!

  5. Мариана, Гуинет, Ина, Лулу, благодаря ви! 🙂
    Гуинет, това май ще е последната солена рецепта преди Коледа, защото и аз съм на вълна сладки и кейкове 🙂
    Лулу, и аз отначало нещо не се спогодих с резенето, ама напоследък почнахме плахо да се поздравяваме :). Няма да се нареди сред любимите ми зеленчуци, но но риба се оказа, че наистина страшщно подхожда.
    Хубава и приятна нова седмица!

  6. Е на това резене от кога му се каня,и още съм си с каненето.Много вкусно ми изглежда при теб така с рибните филенца,Мира!Ще взема вече да го опитам и аз ,благодаря за рецептата!

    Хубав празник пожелавам!

  7. Мм, чудна рецепта!
    За следващия рибен празник си я пожелавам у дома;-)
    Прекрасно поднесена;-)