Чапати и масур дал

От известно време насам ми се беше приял дал (или казано на прост език, индийска къри яхния от различни видове варива). Сега, следа като лятото си отиде (поне при нас), стана време тараторът и салатките да отстъпят място на нещо по-топло.

Най-добрият придружител на различните видове дал е чапати – тънка питка от пълнозърнесто брашно. Чапати е най-разпространеният вид хляб. Консумира се в ежедневието, тъй като се приготвя много бързо и лесно, за разлика от наана, който е „по-празничният” хляб. Пълнозърнестото индийско брашно, атта, от което се приготвя чапати, е по-ситно от европейското, затова може да се замести с равни количества пълнозърнесто и бяло брашно. Разбира се, винаги може да постъпите като мен и да си използвате нормално пълнозърнесто брашно.

Рецептата за дал е на базата на оранжева леща (masoor dal). Донякъде напомня рецептата за масала дал, която правих преди време. Днешната е адаптирана от книгата на английския ми кулинарен гуру Гордън Рамзи, „The Great Escape”. Това е вариант на класическа яхния, dal baati, от Раджастан. Аз добавих само малко зеленчуци към основата.

Продукти:

  • За 10 броя чапати:
    (Рецептата е адаптирана от книгата „The Ultimate Indian Cookbook”, автор М. Балджекар)
    1 чаша пълнозърнесто брашно
    1 ч.л. сол
    ¾ чаши вода
  • За яхнията дал:
    (адаптирана от “Great Escape”, автор Г. Рамзи)
    1 чаша оранжева леща
    3 чаши вода
    1 глава лук
    1 морков
    1 средна тиквичка
    1 малък патладжан
    2 бр. карамфил
    ½ пръчка канела
    1 см пресен джинджифил, обелен и нарязан на ситно
    2 скилидки чесън
    2 с.л. гий (пречистено масло)
    400 г домати от консерва, нарязани на ситно
    2 ч.л. гарам масала
    1 ч.л. лют червен пипер
    1 ч.л. куркума
    ½ ч.л. сол
    50 мл нискомаслена течна сметана
    Ситно нарязан кориандър

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на яхнията дал:
    Лещата се измива и слага да ври във водата с добавените зърна карамфил и пръчката канела. Като заври, с лъжица се отстранява пяната. Покрива се и се оставя да ври около 15 минути на тих огън. При нужда времето за варене може да се увеличи, или да се добави още вода. В края на варенето почти цялата вода трябва да се е изпарила.
  • Джиндифилът и чесънът се смилат в блендер. Лукът се нарязва на ситно. Морковът, тиквичката и патладжана се почистват и нарязват на дребни кубчета.
  • Маслото се загрява в дълбок тиган или тенджера. Добавя се лукът и зеленчуците се задушават за няколко минути, докато лукът стане прозрачен. Прибавят се смлените джинджифил и чесън, гарам масалата, лютият пипер и куркумата.
  • Запържва се за 1-2 минути и се добавят доматите. Оставя се да ври за 2-3 минути. Добавя се сварената леща. Подправя се със сол и се оставя да ври в продължение на 5-10 минути, докато се сгъсти. Добавя се течната сметана и се разбърква добре. Преди поднасяне се поръсва със ситно нарязан пресен кориандър. Сервира се с чапати.
  • Приготвяне на чапати:
    Брашното се пресява в купа със солта. Водата се прибавя на порции и се замесва твърдо и гладко тесто, което не трябва да лепне по ръцете. Тестото се меси в продължение на 7-10 минути. Готовото тесто се разделя на 10 топки, покрива се с влажна кърпа и се оставя да почине около 20-30 минути (време, достатъчни да приготвите кърито).
  • Незалепващ тиган с дебело дъно се загрява на умерен до силен огън. Всяка топка се разточва на тънка питка (около 2-3 мм дебелина) върху леко набрашнения работен плот. Питката се поставя в горещия тиган и горната повърхност се натиска леко на няколко места с гърба на лъжица. По този начин се образуват характерните мехурчета на повърността. Всяка питка се пече около 2 минути от всяка страна (до покафеняване).
  • Готовите питки се прехвърлят в чиния и се покриват с алуминиево фолио, за да запазят топлината и мекотата си. Сервират се горещи.

9 Comments

  1. Много ми допадна сосчето, така ми се дояде нещо индийско. Опртеделено ме спечели с тази рецепта :)))))!
    Прегръдки и усмихнат утрешен ден!

  2. На мен чапатите 🙂 много ми харесват.
    А "яхнията" нали е само от зеленчуци :)) ще я оставя на Жани.

    Много апетитни снимки, Мира!

    Хубав петък и още по-хубави почивни дни на теб!

  3. Винаги съм искала да пробвам индийска кухня и твоето предложение изглежда много вкусно. Определено ще го пробвам!

  4. Мира, чудесни, сгряващи снимки:)
    И вкусни чабати!!!!!!
    Не че ястието не ми харесва:)
    Прегръдки и хубава вечер!

  5. Представям си колко ароматно ухае това ястие. Индийската кухня ми е много любима и смятам скоро да се възползвам от предложената рецепта.
    Поздрави 🙂

  6. Мира,цялата рецепта,и на гозбичката,и на питките,ми изглежда много екзотично,а с тези подправки си представям как ухае!
    Презентацията е много колоритна!

    Хубави почивни дни!
    Роси

  7. В тази студена сутрин как ме сгря твоята индийска рецепта:)) Чудесно предложение и красива презентация. Време е да си купя индийски подправки и да подерзая в кухнята с една точка на челото:)) Хубави почивни дни, Мира! Поздрави!

  8. Жани, Пепи, Веси, Дани, Надя, Роси, Гуинет, благодяра ви за похвалите! 🙂
    Пеп, ти в Индия май гладна ще си останеш, при всички тези веге ястия ;).
    Наде, ще се радвам, ако рецептата ти допадне 🙂
    Гуинет, червената точка не е задължителна, както и босите крака пред печката, но индийските подправки със сигурност са :))), при това колкото повече, толкова по-добре :).
    Хубава нова седмица на всички!

  9. На мен лично ми е много уютно в индийската кухня и ми се прииска сега и веднага:-)
    Страхотни снимки и рецепти.
    Благодаря!