Шоколадови кроасани

Както вече се разбрахме, стандартните френски кроасани, които може да си купите от всяка хлебарница, са без пълнеж. Разбира се, винаги може да си ги намажете с конфитюр или течен шоколад, но вкъщи! Дотолкова съм свикнала с идеята, че кроасанът е натюр, а за нещо с пълнеж трябва да се обърна към шоколадовите хлебчета, или тези със стафиди, че и през ум не ми минава да търся кроасани с шоколад вътре. Вътре не, но защо да не сложим шоколад направо в тестото?
Преди време попаднах на рецептата за шоколадово многолистно тесто в блога „Cannelle et Vanille”, която авторката е адаптирала от една от книгите на Пиер Ерме. А като добавим мая в многолистното тесто, се получават… шоколадови кроасани.

Продукти:
за 12 кроасана

  • 250 г брашно
  • 25 г захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. суха мая
  • 130 мл студено прясно мляко
  • 1 разбито яйце за намазване
  • За шоколадовото масло:
    125 г масло (1 пакетче)
    3 с.л. пудра захар
    3 с.л. какао на прах (100%)

Начин на приготвяне

  • От предния ден
    Приготвяне на шоколадовото масло: Маслото се оставя да омекне в купа на стайна температура (без да се разтапя). Добавят се пудрата захар и какаото на прах и се разбърква добре до получаване на хомогенна смес.
  • Сместта се разстила върху домакинско фолио на правоъгълник с ширина 10-12 см и дебелина 2-3 см (като пакет масло). Завива се с фолиото и се оставя да се втвърди в хладилник за няколко часа (или 1 нощ). 
  • Приготвяне на кроасаните: Следвайте техниката за замесване на тестото описани тук (има няколко снимки „стъпка по стъпка”).
  • Маята се разтваря в 2 ч.л. хладка вода и щипка захар и се оставя 5-10 минути. В купа се смесват брашното, захарта и солта. Добавят се маята и студеното мляко. Замесва се, докато се получи еднородно гладко тесто. Месенето не трябва да е продължително, за да не се затопля тестото. Полученото тесто се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя за 30 мин в хладилник.
  • През това време маслото се изважда да се отпусне на стайна температура (но не и да омекне съвсем). Консистенцията на маслото трябва да е като тази на тестото.  Пакетчето с масло се отваря, покрива се с парче домакинска хартия и се изтънява леко с точилка, докато се получи правоъгълник със страни около 12 на 18 см.
  • Охладеното тесто се изважда от хладилника и се разточва на леко набрашнен повърхност във формата на кръг, с диаметър около 25 см и дебелина около 1 см. Всъщност кръгът трябва да е с такъв диаметър, че краищата му да могат да покрият поставеното в центъра му масло.
  • Маслото се поставя в центъра на тестото и краищата се захлупват върху плочката масло, като при запечатване на пощенски плик. Краищата се запечатват добре, за да не излезе маслото (което би попречило по-късно на „разлистването” във фурната). Посипва се леко с брашно и се разточва по дължина, докато се получи правоъгълник с дебелина около 5 мм (ширина около 20 см и дължина около 50-60 см).
  • Десният край на тестото се вдига и захлупва върху останалата част, докато я покрие на 1/3 от дължината. Захлупва се с левия край. Получава се правоъгълник на три слоя с ширина около 20 см и дължина 15-20 см. Тестото се завива в домакинско фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
  • Охладеното тесто се изважда на леко набрашнения работен плот и се поставя като затворена книга – със сгъвките надясно. Набрашнява се леко и се разточва, докато се получи правоъгълник с ширина 20 см и дължина около 60-70 см. Двата срещуположни края се вдигат и се захлупват така че да се срещнат по средата. Тестото се прегъва още веднъж на две, все едно затваряте книга, така че да се получат 4 слоя. Загъва се в домакинско фолио и се оставя 30 минути в хладилник. 
  • Този етап се повтаря още два пъти (за повече „листове” в тестото).
  • Охладеното тесто се изважда на леко набрашнения работен плот и се поставя като затворена книга – със сгъвките надясно. Набрашнява се леко и се разточва, докато се получи правоъгълник с ширина 20 см и дължина около 40 см. С остър нож се разрязва на две на ширина, така че да се получат две ленти с ширина около 10 см и дължина – около 40 см.
  • Всяка лента се нарязва на равнобедрени триъгълници – получават се 5 или 6 (в зависимост от дължината на тестото). Триъгълникът се хваща за основата с лявата ръка, вдига се във въздуха и с дясната ръка се хваща към центъра и леко се разтяга към върха, така че да се разтегли надолу. Разтегленият триъгълник се слага обратно на плота и се навива откъм основата (не много стегнато). Поставя се в тава, покрита с пекарска хартия.
  • Оформят се останалите кроасани. Тавата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се оставят да втасат 6 часа в хладилник (или 2 часа на стайна температура).
  • Фурната се загрява на 180 градуса. Яйцето се разбива в купа с малко сол. Втасалите кроасани се намазват с разбитото яйце и се пекат на 180 градуса за 15-18 минути (в зависимост дали ги искате повече или по-малко препечени).

13 Comments

  1. Така се радвам,че съм първаааа:)Толкова са ароматни тези кроасани!
    Аз също ги обичам без пълнежТвоята идея е чудесна!Ипонеже никой не си евзел все още избирам си тези в чинийката с кафето.
    Чудесно начало на една нова седмица!
    На теб пожелавам успешна седмица:)

  2. Мира, толкова отдавна ги гледам тези кроасани и все не ми се започва!
    Много добре са станали твоите !
    За сега си взимам един, а аз ще опитам, когато се захлади!
    Поздрави и хубави летни дни!

  3. Разкошни кроасани! Никога не съм опитвала домашно приготвени кроасани, сигурно са невероятно вкусни. Трябва някой ден да се пробвам. 🙂
    Усмихната нова седмица!

  4. Великолепни са, Мира!
    Чудесен вкус и аромат, изпълнение, презентация! Сърдечни поздрави,
    хубаво и усмихнато августовско лято, Диана

  5. Чудесни кроасани!Представям си как се топят в устата… страхотни!
    Поздрави и вкусна нова седмица!

  6. Мира, много вкусни изглеждат тези кроасани. Както казваш и ти, няколко пъти съм присъствала на разочаровани коментари, че в кроасана нямало нищо (има се предвид като пълнеж:). Това, че е с масло, лек и ефирен и колко време е отнело правенето му няма никакво значение – вътре трябва да има нещо и това нещо за предпочитане да е шоколад :).

    Поздрави за ефирните и апетитно разлистени кроасани и хубави августвски дни!

  7. Аууу,Мира,суперски са ти станали!Едни такива хрупкави и едновременно с това дъхави и меки вътре ми изглеждат!

    Заповядай при мен за една наградка!

    Сърдечни поздрави!

  8. Катерина, Дани, Таня, Диана, Аелис, Мира, Еликсир, благодаря ви за комплиментите! 🙂
    Към неправилите досега кроасани – не е трудно като изпълнение… само много времеемко :). При това аз правя "кратката" версия, според някои рецепти (вкл. и тази на Пиер Ерме) престоят в хладилника е 1-2 часа :).
    Еликсир, благодаря ти за наградата!
    Alexandrina, thanks a lot!

  9. Изглеждат невероятно шоколадови и хрупкави! Ние сме 3 бр. на закуска и всеки със свой вкус и предпочитания 🙂 И за нас без пълнеж кроасаните са най- доброто решение. Но твоите шоколадови кроасани ме грабнаха, нали не мога да устоя на нищо шоколадово 🙂

    Поздрави, Милена 🙂

  10. Чудесни са ти се получили, Мира!
    Това ме подсеща, че и аз преди време приготвих шоколадово многолистно тесто, което ползвах за подложки и с останалите изрезки спретнах малки кроасанчета. Ще трябва да ги изнамеря къде са снимките и рецептата.
    Хубав съботен следобед 🙂

  11. Милена, благодаря ти! С теб определено сме от една партия – шоколадовата :). Иначе и вкъщи сме с различни предпочитания на закуска. Добре поне, че за другото постигам консенсус – аз готвя, а който иска, да яде, лол! :)))
    Ина, благодаря! Ще ми е интересно да видя и товята рецепта (щом е с шоколад, лошо няма :))).

  12. Мира, да знаеш само от кога се чудя къде да си намеря рецепта за многолистно шоколадово тесто 🙂 – истинко съкровище си!!! А и вече съм заклет фен на Пиер Ерме 🙂 така че -непременно ще пробвам предожението, кат осе върне детенце от ваканиця :))