The name of the game? – Mac Attack #19 / Макарони за мача

Макарони с бирена редукция и солен карамел, фъстъци и слънчогледови семки
 
Уф, тазмесечното макаронено предизвикателство от блога MacTweets не беше никак лесно! Темата беше „закуски на игрището”, като идеята беше макароните да са вдъхновени от всички тези нездравословни снаксове, които средностатистическият зрител похапва по време на мач, било то на стадиона или пред телевизора – хот-дог, газирани напитки, хамбургер, пуканки… абе, схващате идеята. Аз, обаче, в живота си не съм стъпвала на мач, по телевизията също не гледам спорт, освен фигурно пързаляне. 
 

Затова се замислих, какво бих искала да има пред мен, ако случайно някой ден трябва да проследя как 20 души гонят една топка по зелена трева… Бира. Фъстъци. Едва след като бях избистрила концепцията се сетих за всичките продавачи на семки, които човек среща около стадион „Васил Левски” в дни на мач и в последния момент добавих и слънчогледовите семки – българското участие във френските сладки.

Белтъците за тези макарони бяха замразени преди около две седмици. Извадих ги от фризера и ги оставих да се разтопят бавно в хладилника и след това ги оставих да престоят в продължение на 5 дни (не за друго, а за да дочакат уикенда, когато имах време за макароните). В рецептата използвах бира Leffe Ruby, заради по-слабата й горчивина и леко сладникавия, плодов вкус. Определено за пийване пред телевизора ще предпочета някой друг вид белгийска (или ирландска) бира, но за целите на днешната рецепта рубиновата Лефе е идеална.

Продукти:
(за 44-46 черупки или 22-23 макарона, рецептата е от блога на Tartelette)

  • За макароните:
    90 г разделени престояли белтъци
    110 г бадемово брашно
    200 г пудра захар
    30 г кристална захар
  • За ганаша:
    (адаптирана от рецептата за макарон “Plénitude”, от книгата на Пиер Ерме “Макарон”)
    150 г млечен шоколад
    50 г черен шоколад
    125 г течна сметана
    10 г солено масло
    55 г кристална захар
    2 с.л. бирена редукция, приготвена от 250 мл бира (« Leffe Ruby »)
  • За украса:
    Печени и белени фъстъци
    Сурови слънчогледови семки

Начин на приготвяне

  • 1 ден предварително:
    Приготвяне на бирената редукция – Бирата се загрява до завиране. Оставя се да ври на среден огън за около 15 минути или докато водата се изпари и останат около 2-3 лъжици гъст бирен сироп. Прехвърля се в чашка и се оставя да се охлади.
  • Приготвяне на ядките – Готовите осолени фъстъци от пакетче се изплакват набързо, за да се отдели полепналана сол. Слънчогледовите семки се изплакват и посоляват леко, докато са още влажни, за да полепне солта. Ядките се прехвърлят в тавичка, застлана с пекарска хартия и се изсушават за 10 минути на 150 градуса. Оставят се да изстинат.
  • Приготвяне на ганаша – Надробеният на парчета шоколад се разтапя на водна баня. Течната сметана се загрява до завиране. В малка тенджера се изсипва захарта, оставя се да се разтопи на котлона и впоследствие да карамелизира, до получаване на кехлибарен цвят.
  • Карамелът с отдръпва от огъня. Добавя се маслото (внимавайте – пръска!), разбърква се с тел и се прибавят горещата течна сметана и бирената редукция. Разбърква се добре. Така полученият карамел се добавя на 3 пъти към разтопения шоколад. Готовият ганаш се покрива с фолио и се оставя да изстине напълно преди да се използва за гарниране на макароните.
  • Денят Х:
    Пудрата захар се пресява с бадемовото брашно в дълбока купа. Белтъците се поставят в купата на електрически робот (или миксер) и се добавя щипка сол. Започват да се разбиват на средна скорост, като постепенно се прибавя кристалната захар и скоростта се увеличава. Разбиват се, докато се получи пухкав и лъскав сняг (общо около 6-7 минути), който се задържа като „човка” на края на бъркалката. Не трябва да се разбиват продължително. Видите ли, че започва да се отделя течност по стените на купата, разбили сте ги твърде много.
  • Полученият сняг се добавя с шпатула на 3 пъти към сместа от бадемово брашно и пудра захар. Разбърква се, като се започва от стените на купата, отива се към средата и отново се връща с разстилане  към стените на купата. При всяко разбъркване, купата се завърта на ¼ оборот. Получената крайна смес е гладка, леко лъскава и се точи като лава при вдигане на шпатулата. Не трябва да се разбърква продължително, защото снегът може да спадне. Процесът на смесване с цялото количество белтъчен снят не бива да отнеме повече от 35-40 разбърквания.
  • Няколко плоски и широки тави се покриват с пекарска хартия. За да мога по-лесно да шприцовам макароните, под пекарската хартия поставям „шаблон” с начертани на него 24 кръгчета (с чашка с диаметър около 5 см).
  • Макаронената смес се прехвърля в пош за шприц, с широк накрайник (около 0,5 см диаметър), стяга се добре и се изгонва съдържащия се в началото въздух. В тавата се шприцоват кръгове с диаметър 3-4 см и на разстояние поне 2 см. След като тавата е готова, шаблонът се издърпва внимателно и се поставя под следващата. Ако нямате шаблон, може да опитате следната техника – навеждате поша, започвате да шприцовате сместа, броите до 4 и вдигате поша.
  • За да не се повдигат листата пекарска хартия при печенето, краищата им леко се повдигат и се залепват за тавата с малко от сместа за макарони. След като всички черупки са шприцовани, съдържащият се в тях въздух се изгонва като тавата леко се потупва върху покрития с кърпа плот (или се повдига на около 30 см и се пуска върху плота – внимание – прави се един път за всяка тава). Оставят се да се изсушат на стайна температура за 30 до 45 минути.
  • Фурна (с вентилатор) се загрява на 165 градуса. Макароните се пекат за 10-12 минути, без да се оставят да покафенеят. Вратата на фурната се отваря и затваря веднага на 8та и 10тата минути. Изваждат се и листовете готварска хартия се отделят веднага от горещата тава. Оставят се да изстинат преди да се отделят от хартията.
  • Кремът за пълнеж се прехвърля в пош със същия накрайник, използван за макароните и се гарнират щедро половината от изстиналите макаронени черупки.
  • В средата се поставят печените фъстъци или слънчогледовите семки. Захлупват се с другата половина от черупките.
    Оставят се да престоят 24 часа в хладилник преди консумация.

18 Comments

  1. Хехе, Мира, бирена редукция и слънчогледови семки :))) Много ми хареса нотката от български мач в цялата идея :). Макароните изглеждат много добре. Интересно ми е какъв ли е бил вкусът им… Соленото и сладкото разбирам, но бирена редукция не съм опитвала. Аз и по нередуцирана бира не си падам, така че може би тези макарони не са точно за мен, но пусто любопитство.

    Съхранението на белтъци във фризера също ми хареса като идея, тъй като не обичам да изхвърлям храна, но ми се наложи около Великденските празници, защото нямах физическата възможност да ги оползотворя. В стъклен буркан ли ги съхраняваш там и до колко време са ОК? Поздрави и успех на това предизвикателство!

  2. Мира, толкова са хрупкави 🙂
    А с бирената редукция и семките са мечта /без да ходя на мач!/
    Поздрави!

  3. Мира, Дани, благодаря ви! 🙂
    Мира, бирената редукция беше леко сладка и средно горчива на вкус. Но един път прибавена към ганаша сладостта на шоколада и карамела взе връх над горчивината и не се усещаше. За сметка на това ароматът на ганаша беше по-различен, по-богат от обикновено. Много добре пасваше с печените фъстъци, със семките по-малко (но те бяха най-вече за тръпката :)).
    Белтъците ги съхранявам в пластмасова купичка с плътно затворен капак. Съхраняват се доста добре, досега съм пробвала за около месец, по-дълго не съм.
    Хубав ден!

  4. И аз не гледам спорт, нито пия бира, но и тия макарони бих опитала 🙂 Много оригинален подход към макаронената концепция. Ех, Мира, всеки път като видя макарони в твоя блог и си казвам, че е крайно време да ги опитам. Обаче този ден Х все не идва 🙂

    Поздрави, Милена 🙂

  5. Wow that beer ganache filling is so creative and I love te sunflower seed/peanut combination.

  6. Мира, чудя се какви ли още нестандартни комбинации за макарони ще видя при теб:)
    Продължавай все така с тази креативност!
    …а пък аз вече съм си купила хубаво бадемово брашно, донякъде по твоя и на Ирина "вина", само трябва и време д ми остане…

    Поздрави!

  7. I have got to admit that the addition of beer reduction is totally intriguing! The whole peanuts and beer thing is fabulous for our theme and I am so glad you baked with us this months for Mactweets! Cheers! And yeah, figure skating just isn't the same as a ball game… or is it?

  8. Мира,като чета рецептата имам усещането,че си направила едва ли не рецепта от друг свят-толкова си изобретателна,всеки път макароните ти са една идея по-новаторски и нестандартни!Комплименти за труда,старанието и търпението да изпълниш и опишеш така подробно рецептата!

  9. Милена, Диди, Еликсир, похвалите во много ма трогват 🙂 Благодаря ви за милите думи!
    Диди, чакам твоите макарони 🙂 Милена, аз само бира пия, по мачовете хич ме няма 🙂 Но ще чакам и твоите макарони, когато дойде денят Х :)))

    Lora, thank you very much!

    Jamie, thank you, too! I really liked the challenge and was glad I managed to get in. Regarding ball and figure skating, I think that the rules may be different but I guess that the emotion when supporting your favourite team feels the same 🙂

  10. The beer reduction is simply brilliant! Peanuts and beer are all over the ballpark and/or stadium, you literally step on peanut shells and plastic beer cups lol Your macs would be sold out by the 7th inning 🙂

  11. These are fantastic! I love it. Beer and peanuts? That sure hits the spot for the theme completely. Love your photos, too! So much fun 🙂

  12. Lisa, Jill, thank you very much! I've never been to a ball game, but I trust you for beer cups and peanut shells; lol! :))) The challenge was great fun indeed!

  13. Мира 🙂 пак страхотна идея за макаронки при теб!!! Аз още не съм се престрашила да приготвя от тия чудесии, че прецизното мерене и теглене не ми е помежду силните страни (срам ме е ама…), но пък с удоволствие се наслаждавам на твоите!! Супер са 🙂

  14. You fit the Mactweets sports theme perfectly: beer and nuts at a ball game are very popular. It was very interesting how you used a beer reduction in the recipe. Very clever and creative! The nuts also add a nice crunchy texture to balance out the sweetness of the chocolate and caramel. You did a great job!

  15. Първо, Честит рожден ден на патерица!
    Да си здрава и щастлива, все така креативна и прецизна в хобито си, на което не само домашните ти се радват, а и ние 🙂
    Мирка, мач гледам, бира пия. Виж, слънчоглед не чопля, но пък с удоволствие бих си взела поне шепа макарони 🙂
    Поздрави и ………. лека нощ 🙂

  16. Мина, благодаря ти! Под секрет ще то кажа, че обикновено само за макароните съм толкова прецизна в меренето, за доста други неща в ежедневната кухня карам "на око" (или "на нос" както казват французите), лол!
    Пепчо, много ти благодаря за поздравленията и пожеланията! Бира и макарони за мач, защо не? 😉
    Hicookery, thank you very much! You're very kind! Actually, what I liked most, was the sweet-and-salty taste with a little residual bitterness.

  17. Great take on the challenge! I am very intrigued by the beer reduction, I've made a red wine ganache once, but beer sounds even more interesting.

  18. A beer reduction? Sounds like a home run!