Киш със сьомга и броколи

Обикновено в хладилника държа по един пакет готово маслено тесто (pâte brisée). Така, в моментите на липса на вдъхновение, приготвям киш за обед или вечеря. Придружен  от зелена или друга салата, става чудесно леко ястие. Въпреки, че киш се асоциира основно с френската кухня, произходът на името му е немски (от „kuchen”). Предполага се, че кишът води началото си от средновековното кралство Лотарингия, където в момента се намира френската област Лорен (Lorraine). Отначало е представлявал хлебва основа, покрита с пласт крем от яйца и сметана (migaine) и малко масло. По-късно се добавя сирене и пушени гърди, за да се популяризира през XIX век като „киш Лорен”. В съвременния вариант хлебното тесто е заменено от ронено или многолистно, а пълнежите варират в зависимост от вкусовете – пушена сьомга и спанак, различни видове сирене, пиле и чушки, риба тон, рокфор и круши… или както в днешния вариант – броколи и сьомга.
 
Този път реших да пробвам и сама да направя тестото за кората. Обикновено роненото тесто се приготвя с масло, но след няколко опита, установих, че ми се струва доста тежко. По редица съображения избягвам да ползвам маргарин, който е другата възможна мазнина. Отдавна ми се искаше да опитам солен вариант на тестото със зехтин (всъщност, от тартата с кисело мляко на Диди насам, когато пробвах сладкия вариант). Този път се спрях на една рецепта от блога Chocolate and Zucchini.

Продукти:
(за тава с диаметър 32 см)

  • За тестото:
    (рецептата е адаптирана от блога Chocolate and Zucchini)
    125 г пълнозърнесто брашно
    125 г бяло брашно
    1 ч.л. сол
    2 ч.л. провансалски треви (смес от мащерка, риган, розмарин)
    60 мл зехтин
    1 жълтък
    Около 90-100 мл студена вода
  • За киша:
    1 кора разточено маслено тесто (горната рецепта)
    200 г сьомга (замразени или пресни филета)
    1 малка глава броколи
    4 яйца + останалия от тестото белтък
    250 мл заквасена сметана
    Около шепа настърган ементал (кашкавал)

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на тестото:
    В купа се смесват брашното, солта и сухите подправки. Добавят се зехтинът и яйченият жълтък. Разбърква се добре с вилица. Постепенно се добавя водата и се меси (аз го правя с една ръка), докато се получи гладко, твърдо и нелепнещо тесто. Тестото се разточва между два листа пекарска хартия и с него се облицова дъното на тавата. Набожда се на няколко места с вилица и се оставя да стегне 30 минути в хладилник.
  • Тестото се покрива с лист пекарска хартия, отгоре се слагат зърна зрял боб или керамични топчета за печене и се пече 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  • Броколито се накъсва на розички. Сварява се на пара, заедно със сьомгата за 10 минути. Сьомгата се накъсва на парченца.
  • Парчетата сьомга и розичките броколи се подреждат върху изпеченото тесто. Яйцата се разбиват, добавя се сметаната и настъргания ементал (кашкавал), подправя се с черен пипер и малко сол. С получената смес се заливат сьомгата и броколите.
  • Кишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, за 30-35 минути (докато се зачерви). Сервира се горещ или леко топъл, придружен от зелена салата.

6 Comments

  1. Мира, обичам тази рецепта и я правя
    с маслено тесто, но сега ще си запиша /да не забравя :)/да опитам и този вариант!
    Поздрави и на Камбанката!

  2. И аз съм фен на подобни кишове,но най-много ми се услажда с бутер тесто.Става доста калорично,ама пък колко е вкусно,ммммм!Предложението ти е страхотно свежо,Мира!
    И аз не съм опитвала маслено тесто със зехтин,а ще трябва,благодаря за идеята!
    Спорен ден!

  3. О, с тези любими продукти тази рецепта обещава пиршество! 🙂 Киш и ние обичаме, а този е просто великолепен!!!

    Усмихнат уиекнд, Мира 🙂

  4. Аууууууууу …….искам! Ужасно е хубаво това Мирка! Страхотно е направо!

  5. Дани, Еликсир, Милена, Йоли, благодаря ви!
    Дани, ще поздравя Камбанката 🙂
    Хубава седмица, приятели!

  6. Мира, ще пробвам тази рецепта тези дни, много ме изкушава!
    Чудих се с какво да комбинирам сьомгата и идеята с броколи ми идва екстра 🙂