Живерни и медени сладки

По отношение на живописта и скулптурата, съм по-скоро масов потребител. Далеч предпочитам класическия вариант пред модерния, а още по-малко абстрактния. Може би ми липсва солидна доза въображение, но признавам, че с по-голямо удоволствие разглеждам картини, където разпознавам какво е нарисувано, отколкото такива, които ме карат да се чудя какво точно е искал да каже творецът. Едно от теченията, които ми допадат особено, е импресионизмът. На всички почитатели на Моне, които имат път към Париж, горещо препоръчвам музея Мармотан, където е събрана голяма колекция от картините му от градината в Живерни.
 

Живерни е живописно градче на около 80 км от Париж, където Клод Моне е живял в продължение на над 40 години. В наши дни къщата, както и прекрасната градина, са превърнати в музей. Отдавна ми се искаше да ги посетя, а четирите почивни дни в началото на месеца бяха удобният случай. 

В къщата няма оригинални картини на Моне, всички те са по музеи и частни колекции, но за сметка на това има прекрасни оригинални японски гравюри от края на 18ти до средата на 19ти век. За съжаление, в къщата снимките бяха забранени.  

Страстен градинар, Моне е създал и поддържал градината на имението и използвал таланта си за съчетаване на цветове и форми, за да създаде две прекрасни градини – нормандската, в която изобилстват цветята и водната („японска”), където основен акцент е езерото с водните лилии, обезсмъртено в множество картини.  

Тъй като Клод Моне е бил и страстен кулинар, завършвам с една негова рецепта за медени бисквити.

Медените сладки на Клод Моне
(за около 20 сладки, адаптирана от сайта Journal des Femmes)

  • 1 яйце
  • 60 г тръстикова захар
  • 30 г мед
  • 75 г брашно
  • 1 с.л. вода с аромат на портокалов цвят

Начин на приготвяне

  • Яйцата се разбиват със захарта за около 5 минути с миксер, докато побелеят и увеличат тройно обема си.
  • Добавят се медът и портокаловата вода и се разбърква. Брашното се прибавя на три пъти, като се разбърква внимателно с шпатула.
  • Тестото се оставя да престои 30 минути на стайна температура (през това време, то стяга леко).
  • Фурната се загрява на 140 градуса. Плоска тава се покрива с пекарска хартия. С лъжица се сипват малки купчинки от сместа, на разстояние около 2-3 см.
  • Пекат се в продължение на 20 минути (или до златисто). Оставят се да изстинат върху решетка. Съчетават се чудесно с чаша кафе или мляко, тъй като стават доста сладки.

11 Comments

  1. Сърцето ми завинаги принадлежи на Моне :)) Прекрасни снимки и много изкусителна рецепта, непременно ще я пробвам!

  2. Маги, импресинистите са и мои любимци:)
    Преди години в Бобур гледах изложба на сюрреалисти и оттогава ги избягвам 🙂
    Благодаря за разказа и прекрасните снимки!
    А бисквитка си хапах с кафето!
    Прегръдки и усмихнато лято!

  3. Просто е прекрасно всичко. Благодаря ти от сърце за този пост. Напълни ми душата.

  4. Аля, Дани, Йоли, изключително много се радвам, че публикацията и снимките са ви допаднали!
    Хубава нова седмица! 🙂

  5. Прекрасна разходка, Мира! А сладките изглеждат много нежни и вкусни!

    Спорна и усмихната нова седмица 🙂

  6. Мира,благородно завиждам за посещението и разходката в градините на Моне! Обектива ти ме върна към спомените за картините му – един от любимите ми импресионисти е!
    Сладките изглеждат много лесни и вкусни:)

  7. Мира, благодаря!! Страхотно начало на деня ми даде с поста и снимките си – възхитително е всичко!!

    А от сладките си отмъквам за кафето 🙂 изглеждат наистина така нежни и вкусни!!!

  8. Мира, благодаря за разходката, страхотно местенце!
    А сладките съм сигурна, че са повече от вкусни, защото често правя нещо подобно – калии – е, без портокалова вода, но предполагам резултатът е близък.
    Поздрави!

  9. Мира,много ми харесват бисквитките!А разказът ми беше както винаги при теб много интересен,благодаря!Обичам снимки с богата зеленина и градини!

    Поздрави от мен!

  10. Мира, много хубаво, че сте посетили Живерни. Набелязала съм си го запосещение следващия път като наминем покрай Париж (в подходящ сезон). Нали много си падам по градини (а и по картините му), с удоволствие бих разгледала неговата. Много хубава идея са и сладките. Ще ги изпробвам при първа възможност. Поздрави!

  11. Милена, Диди, Мина, Мариета, Еликсир, Мира, благодаря ви много за милите думи – със закъснение, но от сърце!