Royale with Cheese… или домашният хамбургер

Наскоро в блога на един приятел прочетох за проекта „Happy meal” на нюйоркската фотографка Сали Дейвис. В продължение на 180 дни тя снима една и съща порция хамбургер с пържени картофки от едноименното меню на фастфуда със жълта двойна арка, оставена на кухненската й маса. За тези близо 6 месеца престой, нито един от компонентите на менюто не се разваля само полека-лека изсъхват. Не ми се ще да мисля за възможните обяснения на този феномен, само реших да разредя и без това редките посещения на въпросното заведение.
 
Но пък реших да зарадвам ПП и Камбанката с домашния вариант (е, без играчката). Рецептата на питките е адаптирана от блога “Wild Yeast“.
 
И накрая, не мога да не завърша с култовия диалог от филма на К. Тарантино „Криминале”.
 

Продукти

  • 3а 10 питки :
  • Предварителна закваска:
    172 г пълнозърнесто брашно
    122 г вода
    ½ ч.л. суха мая
    ½ ч.л. сол
  • За тестото:
    120 г пълнозърнесто брашно
    290 г бяло брашно
    125 г леко топла вода
    1,5 ч.л. суха мая
    1,5 ч.л. сол
    2 яйца
    40 мл зехтин
    2 с.л. golden syrup* (може да се замести с мед)
    Цялото количество предварителна закваска
    Маково, сусамено и слънчогледово семе за поръсване
  • За всеки от сандвичите:
    1 питка
    1 шницел от говежда кайма
    2 листа чедър за хамбургери
    1 листо маруля, 3-4 кръгчета домат
    Нарязан на полумесеци лук (по желание)
    Млечен сос, приготвен от равни количества майонеза и обезмаслено кисело мляко, подправен с магданоз и сибирски лук
    Кетчуп, горчица (по желание)
  • „Пържени” картофи на фурна:
    5-6 големи картофа, от сорт подходящ за пържене
    2 с.л. зехтин
    Червен пипер, розмарин, мащерка
     
    * golden syrup – частично инвертиран захарен сироп, страничен продукт при производството на захар. Може да се замести с петмез, меласа или мед.

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на питките:
    Всички продукти за предварителната закваска се смесват в купа и се разбъркват добре. Купата се покрива и оставя да втаса 2 часа на стайна температура.
  • В голяма купа се пресява брашното за основното тесто, добавят се маята, солта, зехтинът , яйцата, golden syrup (или мед) и около 100 мл от топлата вода. Добавя се цялото количество предварителна закваска и се замесва средно меко тесто (не трябва да лепне по ръцете). При нужда може да се добави на порции останалата вода. Тестото се покрива и се оставя да втаса 1 час на стайна температура.
  • Втасалото тесто се раздела на 10 парчета. Всяко парче се оформя на топка. Топката се навлажнява отгоре с четка с вода и се посипва с маково, сусамено или слънчогледово семе.
  • Топките се поставят в две застлани с пекарска хартия плоски тави, покриват се с кърпа и се оставят да втасат 1,5 – 2 часа. Фурната се загрява на 200 градуса и на пода на фурната се поставя метална купичка. Когато фурната загрее, в купичката се излива половин чаша вода. От досега с горещия метал, част от водата се изпарява и се създават подходящите условия за печене на питките.
  • Питките се пекат в продължение на 14-15 минути, по средата на фурната. Изваждат се и се оставят да изстинат на решетка.
  • Приготвяне на „пържените” картофи:
    Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на тънки пръчици (около 1 см  от всяка страна) и се оставят върху суха кърпа. Не се мият повече. Подсушават се с кърпата, така че да се попие останалата вода, а слоят нишесте да остане върху повърхността на картофите.
  • Прехвърлят се в купа. Добавят се зехтинът и подправките. Картофите се разбъркват, така че да бъдат изцяло покрити от зехтина и подправките. Прехвърлят се в тава, застлана с пекарска хартия.
  • Пекат се в предварително загрята на 210-215 градуса фурна, в продължение на 20-25 минути, като се разбъркват от време на време.
  • Приготвяне на хамбургерите:
    Шницелът се запича на оребрен или обикновен тиган за 2-3 минути от всяка страна (или повече, в зависимост от предпочитанията). Всяка питка се разрязва на две. Върху долната половина се подреждат марулята, лист чедър, шницел, лист чедър, домат (и лук). Затваря се с втората половина от питката.
  • Хамбургерът се сервира с картофите, млечно-майонезения сос, кетчуп и горчица.
    За съвсем автентичен вид, добавете и предпочитаната си газирана безалкохолна напитка.

4 Comments

  1. Мира, прекрасни питки 🙂
    Камбанката е щастливка 🙂
    Поздрави и усмихната нова седмица!

  2. Мирка, не мога да не призная, че най-ми харесва пълнежа на сандвича…. Страхотен е!
    Далечна гореща прегръдка и хубава нова седмица на теб!

  3. Ох, Мира, не знаеш какво ми причиняваш с този великолепен хамбургер!!! По средата на хранителен режим съм и в момента си мечтая да мога да се насладя на поне един от компонентите от снимката:-)
    Поздрави!

  4. Дани, Пепи, Мария, благодаря ви! Дани, Камбанката вече ме попита кога пак ще направя отново 🙂
    Поздрави и приятни дни!