Руло “Червено кадифе”

Както споделих преди време, много харесвам сладкишите от типа „Червено кадифе”. Затова от време на време опитвам да ги претворя в различни варианти, запазвайки специфичните за рецептата продукти, а именно – какао, бял оцет и, доколкото мога, buttermilk или негови заместители. Затова след една торта Червено кадифе за рождения ми ден преди 2 години (неснимана в привлекателен вид, но за сметка на това изядена с удоволствие), дойде ред на чийзкейка „Червено кадифе”, мадлените „Червено кадифе”, макароните „Червено кадифе” (това беше провал, но ще трябва да ги пробвам пак), паннакотата „Червено кадифе” (която правих преди време, но която трябва да седна да напиша) и… рулото „Червено кадифе”, което приготвих за посрещането на Нова година, но което едва сега намирам врема да публикувам. Заради ярко червения си цвят, сладкишът може да бъде приготвен и по случай на наближаващия св. Валентин (за празнуващите) или по друг повод (за непразнуващите).
 
Тъй като намирането на buttermilk се оказва истинско предизвикателство за живеещите извън англосаксонския свят, успешно го замествам със същото количество прясно мляко, в което е добавена 1 с.л. бял оцет и оставена да престои 10 минути. Може да се замени също с айрян или смес от прясно и кисело мляко (1:1).
 

Продукти:
(1 чаша = 250 мл, рецептата е адаптирана от блога „Passionate About Baking”)

  • За блата:
    1 чаша брашно
    2 ч.л. какао (100% съдържание)
    1 ч.л. бакпулвер
    Щипка сол
    1 яйце
    ¾ чаша кафява захар
    1 ч.л. ванилов екстракт
    ½ чаша прясно мляко, разбъркано с 1 с.л. бял оцет и престояло 10 минути
    100 г масло със стайна температура
    Червена сладкарска боя (препоръчвам използването на концентрирани бои за получаване на наситен цвят)
  • За крема:
    250 г крема сирене (тип „Филаделфия”)
    3 с.л. кафява захар
    1 ч.л. ванилов екстракт
    ½ чаша заквасена сметана
    ½ чаша изронени зърна от нар
    Пудра захар за украса

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на блата: Плоска широка правоъгълна тава (с размери 25х35 см и височина поне 2-3 см) се намазва с масло, застила се с пекарска хартия. Пекарската хартия също се намаслява. Фурната се загрява на 180 градуса.
  • Брашното се пресява с какаото и бакпулвера. Маслото се разбива със захарта на пухкав крем, докато побелее. Добавя се яйцето, като се разбива непрекъснато. Добавят се на 3 части като се редуват брашното и прясното мляко с оцета и накрая сладкарската боя и ваниловият екстракт.
  • Получената смес се разпределя равномерно в тавата и се заравнява със шпатула. Пече се за около 10-12 минути, докато блатът стегне, но остане леко влажен (готовността се проверява с клечка за зъби, трябва да има няколко трохички останали по нея). Тавата се изважда и поставя върху решетка. Блатът се покрива с алуминиево фолио, което се повдига леко в средата, за да не залепне за блата. Аз оформих нащо като палатка с помощта на клечки за зъби, забити в двата края на блата. Оставя се да изстине напълно за около час.
  • Приготвяне на крема: Крема сиренето се разбива със захарта, сметаната и ваниловия екстракт на пухкав крем. Прибира се в хладилника до употребата му.
  • Сглобяване на рулото: Блатът се изважда от тавата и се поставя върху работния плот, с късата страна към нас. Рулото се намазва с крема, като се оставя ненамазана ивица от 2-3 см в горния край. Зърната нар се разпределят равномерно по повърхността. Започва да се навива на стегнато руло, като едновременно с това постепенно се отделя от пекарската хартия.
  • Завиването завършва като се достигне до ненамазания с крем край. Неравните краища се подрязват с остър нож. Рулото се повдига внимателно и се прехвърля върху чинията за сервиране като ръбът остава отдолу.
  • Оставя се да стегне в хладилника поне 2 часа (най-добре една нощ).
  • Поръсва се с пудра захар преди сервиране. Може да се гарнира допълнително със зърна от нар.

6 Comments

  1. Били сме на "червена вълна" с теб, Мира 🙂 И аз пеках блат за торта "червено кадифе" 🙂
    Виж за руло не се бях сещала до сега. Изглежда вълшебно!

    Поздрави, Милена 🙂

  2. Мира,прекрасно е рулото 🙂
    Не съм правила този сладкиш,
    заради липса на боя /:)/, но
    тя едва ли ще промени вкуса!
    На всяка цена ще опитам, а за теб
    много усмивки и хубав уикенд от мен,
    Дани

  3. Чудесно е рулото, да имах едно парченце само към кафенцето, което пийвам в момента…
    Любовен у икенд в червено и вкусно ти желая!
    Мария

  4. Мира, невероятно добра идея ми даваш и с ентусиазъм ще се възползвам, благодаря ти!

    Чудно е рулцето!

    Поздрави най-сърдечни и :-)))

  5. Много красиви снимки, Мира, ще ме накараш в скоро време и аз да пробвам тази явно доста популярна рецепта!

  6. Милена, Дани, Пепеляшка, Дими, Мариета, благодаря ви 🙂
    Милена, с нетърпетие очаквам твоя вариант на червеното кадифе, сигурно ще е прекрасен!
    Дани, няма начин да не стане и без боята. Тя боята е по-скоро за драматичен ефект ;).