Сладкиш „Наполитен”

Не се подвеждайте от името, сладкишът не идва от Неапол. Името му, обаче, има далечна връзка с града под Везувий. Историята разказва, че през 19ти век, италианският производител на сладолед на име Тортони, установил се в Париж, предлага сладолед в правоъгълна форма, състоящ се от три слоя с различни аромати. Този сладолед се реже напречно и оттам идва името му, tranche napolitaine („неаполитански резен”). През 1959 година, един френски производител на бисквити и готови кейкове за масова консумация разработва сладкиш, състоящ се от три слоя (два ванилия и един с шоколад, слепени помежду им с шоколадов крем). Поради приликата със сладоледения неаполитански резен му дават името „Наполитен” (неаполски сладкиш, в свободен превод). 
 
Двете с Камбанката харесваме много заводския вариант, но в желанието си да избегна определен брой Е-та го купувам рядко.
Наскоро попаднах на домашния вариант в блога “Le Palais de Délices”, откъдето адаптирах долната рецепта.
 

Продукти:
(за 1 сладкиш с размери около 13х30 см,  1 чаша = 250 мл, оригиналната рецепта е тук)

  • За блата:
    60 г кисело мляко
    120 г кафява захар
    160 г брашно
    2 яйца
    ¼ ч.ч. олио
    1 ч.л. бакпулвер
    2 с.л. какао (100% съдържание)
    1 ч.л. ванилов екстракт
  • За ганаша:
    100 г черен шоколад (52% съдържание на какао)
    100 мл течна сметана
    3 с.л. подсладено кондензирано мляко
  • За глазурата:
    4 с.л. пудра захар
    1 ч.л. лимонов сок
    1 с.л. вода
    Шоколадови пръчици за украса

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на блатовете: Правоъгълна тава с размери 30х40 см се намазва с масло. Застила се с пекарска хартия, като се покриват и стените. На 1/3 от дължината хартията се повдига и прищипва, за да се образува преграда, висока около 3-4 см и разделяща тавата на две части. В получените две части ще се пекат двата вида блатове. Другият вариант е всеки блат да бъде опечен самостоятелно в кексова форма. Пекарската хартия също се намазва с масло.
  • Брашното се пресява с бакпулвера. Яйцата се разбиват със захарта, киселото мляко и олиото. Добавят се брашното с бакпулвера и се разбърква добре. 1/3 от сместа се отделя в купа и към нея се добавя какаото и 1 с.л. вода. Ваниловият екстракт се добавя към останалата („бяла”) смес. Двата вида тесто се изсипват в подготвената тава – сместа за белия блат в по-голямата част, сместа за шоколадовия  в по-малката. Заглажда се със шпатула.
  • Фурната се загрява на 180 градуса. Блатовете се пекат около 12-15 минути, докато клечка за зъби излезе суха, но без да покафеняват отгоре. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.
  • Приготвяне на ганаша: Шоколадът се натрошава на ситно. Сметаната се загрява в тенджерка почти до завиране. Отдръпва се, прибавя се натрошения шоколад и се разбърква добре. Добавя се кондензираното мляко. Оставя се да изстине.
  • Приготвяне на глазурата: Пресятата пудра захар се разбърква с лимоновия сок. Водата се прибавя на малки порции, докато се получи гъста кремообразна глазура. Глазурата не трябва да е много течна, за да не потече по стените на сладкиша (при нужда може да се добави още пудра захар или вода). Приготвя се непосредствено преди употреба.
  • Сглобяване на сладкиша: Белият блат се разрязва на две. Трите части на блата се поставят една над друга и стърчащите краища се изрязват с остър нож. Единият бял блат се поставя в плоска чиния, намазва се с половината от ганаша. Отгоре се поставя шоколадовия блат, намазва се с остатъка от ганаша и се захлупва с последния бял блат.
  • Сладкишът се покрива с глазуата, поръсва се с шоколадови пръчици и се оставя да стегне в хладилника поне 1 час преди консумация.

10 Comments

  1. Чудесно! :)))
    Ето това ще бъде приготвено утре :))

  2. Мира, когато бях малка продаваха сладолед /млечен/ между две вафлени корички.
    Продаваха го на улицата -имаше малък и голям 🙂
    Беще най-вкусния сладолед!
    А сладкишът ти изглежда много апетитно с този шоколад!
    Поздрави и усмихната, шоколадова седмица!

  3. Мммм, само това ще кажа – изглежда превъзходно!

  4. Вълшебен е! Предчувствам, че ще се превърне в често приготвяно изкушение! 🙂

    Поздрави, Милена

  5. Чудесен е Мира!Наистина е прекрасен този сладкиш!

  6. Милена-Иршад, Дани, Мария, Милена, Йоли, благодаря ви за комплиментите 🙂
    Милена-Иршад, ще се радвам, ако рецептата ти допадне. Сладкишът не е много сочен, стои по-скоро като кекс.
    Дани, така хубаво описваш сладоледените сандвичи, че ми се прияде един 🙂

  7. Una bella e buona torta, ciao !

  8. Ciao Stefania et grazie mille! 🙂

  9. Приготвих го с малка промяна – съвсем, съвсем лекичко сиропирах блатовете, а понеже тавичките, които имам или са прекалено големи или прекалено малки, се получи сладкиш с два цвята, но само с два блата, не три. Въпреки това резултата е превъзходен.
    Много благодаря!

  10. Милена, много се радвам, че рецептата ти е допаднала :). Сиропирането на блатовете сигурно е придало малко повече влажност на сладкиша :).