Крем сладко от червени протокали

Сигурно знаете лексиконната фраза, която звучи супер-мега-яко, когато си на 14, но от обратната страна на 35 изглежда почти нелепо : „Ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада!”.  
На мен, обаче, животът (в лицето на ПП) преди две седмици ми поднесе не лимони, а 2 килограма червени портокали (вместо отбелязаните в списъка за пазар 3 броя). Какво да правим в този случай? Оранжада? Не, крем-сладко от червени портокали, вариантът на небезизвестния Lemon curd.
 

Продукти:
(за около чаша и половина, 1 чаша = 250 мл, рецептата е адаптирана от сайта Joy of Baking)

  • 3 яйца
  • 100 мл сок от червени портокали (3-4 портокала в зависимост от големината)
  • 1 с.л. ситно настъргана портокалова кора
  • 100 г кафява захар
  • 40 г меко масло

Начин на приготвяне

  • Захарта се размесва с лимоновата кора в дълбока метална купа. Добавят се едно по едно яйцата и се разбърква добре. Разрежда се с портокаловия сок.
  • Купата се поставя над тенджера с леко вряща вода, на слаб огън (водата не бива да кипи) и кремът започва да се вари на водна баня като се разбърква непрекъснато с дървена лъжица, за да не се пресекат яйцата. Сварява се, докато се сгъсти и пръст, прокаран по гърба на лъжицата оставя незатваряща се следа, около 10-15 минути.
  • Купата се маха от огъня, добавя се нарязаното на кубчета месло и се разбърква доре. Покрива се веднага с прозрачно фолио, за да не се образува коричка и се оставя да изстине напълно. При изстиването кремът се сгъстява допълнително.
     
    Използва се за пълнеж на сладкиши (или макарони, както ще стане ясно след малко), или като сладко.

3 Comments

  1. Мира, много добре изглежда и звучи това кремче!
    Както съм на вълна кремове от две седмици, с удоволствие ще опитам твоя (само да намеря тук червени портокали, май по-късно излизат )
    Поздрави далечни и хубава вечер!~

  2. Мира, и у нас се случват подобни разминавания 🙂 и това винаги е повод за подмятания, но какво да се прави, помагат ни хората понякога и сме благодарни :). Иначе, много интересна идея да направиш lemon curd с червени портокали. Поздрави и по-топли зимни дни от нашите ти желая! (при нас най-високата температура е -5 по обяд тези дни 🙁 М

  3. Пепи, Мира, благодаря ви 🙂
    Пеп, ако няма червени, може и с обикновени :). Аз съм пробвала и с грейпфрут, става също много добре.
    Мира, при нас разминаването дойде от факта, че в супера портокалите не били на бройка, а в мрежа от 2 кила, лол! Та затова ми се стовариха толкова :D. Не ви завиждам за температурите (при нас се стопли и стана +4С днес).
    Поздрави и хубава вечер!