Макарони с какао и портокалов мус

В книгата „Приказки за страната Алабашия” на Карл Сандбърг (която много харесвах като дете), една от историите започва с предупреждението никога да не изритваме обувката си към луната, когато тя прилича на крак на младо момиче, нетърпеливо да отиде на танци. Защо ли? Защото тогава Луната ще обуе обувката и ще започне да танцува, подлудявайки цялото население.
 

Днес моето предупреждение е никога да не започвате да приготвяте макарони, ако не сте сигурни, ама съвсем сигурни, че имате всички налични продукти (което също може да доведе до тиха лудост). Бях убедена, че имах един пакет кристална захар в шкафа. Когато в миналата събота в 9 вечерта започнах да приготвям макароните, с ужас установих, че захарта е всъщност кафява тръстикова. Нямаше как и я използвах за захарния сироп. Имам чувството, че заради примесите, отне доста повече време на захарния сироп да достигне до необходимата температура и италианската целувка не беше с обичайната си консистенция. Това е и причината, предполагам, макароните ми да станат с микро-полички и видът им да не ме удовлетворява достатъчно. Но, за щстие, не се отрази на вкуса.

Продукти
(за 36 макарона или 72 единични черупки)

  • 55 г белтъци
  • 150г пудра захар
  • 150 г бадемово брашно
  • 2 с.л. какао (100%)
  • За италианската целувка:
    55 г белтъци
    150 г кафява захар
    37,5 г вода
    Щипка сол
  • За портокаловия мус:
    1 чаша (250 мл) крем-сладко от червени портокали
    200 мл студена пълномаслена течна сметана

Начин на приготвяне

  • 5 дни предварително:
    Разделят се белтъците от жълтъците и се претеглят по 55 г белтък (4 средно големи яйца) в две отделни стъклени купички. Купичките се покриват с прозрачно домакинско фолио, пробиват се 2-3 малки дупки с върха на ножа и се оставят в хладилника до втечняване на белтъците. Изваждат се на стайна температура около 2 часа преди използване, за да могат да се темперират.
  • По-рано на Деня Х
    Приготвяне на портокаловия мус:
    Купата, в която ще се разбива сметаната се охлажда поне 1 час в хладилник. Изважда се и се поставя в друга купа, пълна с кубчета лед. Студената течна сметана се разбива с миксер на пухкав крем. Добавя се на три пъти към крема-сладко от портокали и се разбърква внимателно, за да не спадне. Покрива се с прозрачно домакинско фолио и се съхранява в хладилник до използването.
  • Денят Х
    Приготвяне на макаронената смес:
    Захарта и бадемовото брашно се пресяват поотделно, още преди претеглянето. След като се претеглят, се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре. Добавя се какаото. Първите 55 г белтъци се добавят към захарта и бадемовото брашно и се разбърква до хомогенна смес.
  • Приготвяне на италианската целувка :
    Водата и захарта се загряват в тенджера  на котлона (при изсипване на захарта се внимава да не останат кристали по стените на тенджерата. При нужда, се почистват с намокрена с вода четка). Във водата се поставя термосонда. Втората половина от белтъците (55г) се поставят в купата на електрически миксер с щипка сол.
  • Когато температурата на захарния сироп достигне 115 градуса, миксера се включва и започва разбиването на белтъците на сняг. Когато температурата на захарния сироп достигне 118 градуса, се снема от огъня и се добавя на тънка струйка към белтъците в миксера. Сместа продължава да се разбива, докато се охлади (купата да е леко топла на пипане), около 3-4 минути. Получава се бял лъскав и сравнително твърд сняг – италианска целувка.
  • Полученият сняг се добавя с шпатула на 3 пъти към сместа от бадемово брашно и пудра захар. Разбърква се, като се започва от стените на купата, отива се към средата и отново се връща с разстилане към стените на купата. При всяко разбъркване, купата се завърта на ¼ оборот. Получената крайна смес е гладка, леко лъскава и се точи като лава при вдигане на шпатулата. Не трябва да се разбърква продължително, защото снегът може да спадне. Процесът на смесване с цялото количество белтъчен сняг не бива да отнеме повече от 35-40 разбърквания.
  • Няколко плоски и широки тави се покриват с пекарска хартия. За да мога по-лесно да шприцовам макароните, под пекарската хартия поставих „шаблон” с начертани на него 24 кръгчета (с чашка с диаметър около 5 см).
  • Сместа се прехвърля във пош за шприц, с широк накрайник (около 0,5 см диаметър), стяга се добре и се изгонва съдържащия се в началото въздух. В тавата се шприцоват кръгове с диаметър 3-4 см и на разстояние поне 2 см. След като тавата е готова, шаблонът се издърпва внимателно и се поставя под следващата. Ако нямате шаблон, може да опитате следната техника – навеждате поша, започвате да шприцовате сместа, броите до 4 и вдигате поша.
  • За да не се повдигат листата пекарска хартия при печенето, краищата им леко се повдигат и се залепват за тавата с малко от сместа за макарони. След като всички черупки са шприцовани, съдържащият се в тях въздух се изгонва като тавата леко се потупва върху покрития с кърпа плот (или се повдига на около 30 см и се пуска върху плота – внимание – прави се един път за всяка тава).
  • Оставят се да се изсушат на стайна температура за 30 до 45 минути (проверявайте от време на време – готови са, когато като пипнете леко повърхността на черупката, пръстът не оставя следа).
  • Фурна (с вентилатор) се загрява на 160 градуса. Макароните се пекат за 10-12 минути, без да се оставят да покафенеят. Вратата на фурната се отваря и затваря веднага на 8та и 10тата минути. Изваждат се и листовете готварска хартия се отделят веднага от горещата тава. Оставят се да изстинат преди да се отделят от хартията.
  • Портокаловият мус се прехвърля в пош със същия накрайник, използван за макароните и се гарнират щедро половината от изстиналите макаронени черупки. Захлупват се с другата половина.
    Оставят се да престоят 24 часа в хладилник преди консумация.

5 Comments

  1. Мира, страхотни са!
    Но това е нещо, което никога не бих направила-нито търпение, нито умения имам, а да си призная честно не ги и харесвам чак толкова…и слава богу.Че иначе харесвам ли нещо, нямам мира докато не го приготвя…..
    С усмивка
    Мария

  2. Браво, браво, браво! Възхишавам се на нестихващото ти желание за нови и нови макарони. Очевидно си ги овладаля до такава степен, че и с заместители не могат да ти се опрат 🙂 Изглеждат изключително, независимо мини-поличките 🙂

  3. Мира, прелестни са! Още няколко месеца търпение и ще проимам нова печка! Тогава и аз яко се захващам с макаронки! А това за луната много ми хареса! Аз тази книжка, не съм я чела, което смятам за голям пропуск и веднага мисля да си я потърся!
    Поздрави 🙂

  4. Мария, Ивейн, Маги, благодаря ви :).
    Ивейн, заместители, заместители, ама резултатът си е друг с основните продукти :).
    Мария,за макароните си е въпрос на вкус… Аз, например, не харесвам особено целувки, но макарони обичам, а разликата между двете е бадемовото брашно :).
    Маги, ако четеш на английски, книгата я има (свобода от авторски права) в Проекта Гутенберг (www.gutenber.org – Carl Sandburg, Rootabaga Stories)

  5. Мира, много хубави са се получили – така кадифено гладки… и с портокалов мус, на кого не биха се харесали. Само да ни ги направи някой :)… или пък ние да си ги направим :). Поздрави Мира и хубава седмица!