Печени кайсии с лавандула

По време на сезона на кайсиите реших да изляза от редовните сладкиши и да опитам някоя нова рецепта. По принцип предпочитам кайсиите в натурален вид, неподложени на термична обработка, но от време на време се прежалвам и приготвям някой десерт. Долната рецепта е от сп. «Cuisine et Vins de France» (извънреден летен брой, 2010). Рецептата е за индивидуални порции, но ще стане и в една по-голяма тава, ако нямате подходящи индивидуални съдове. Лавандуловият цвят може да се замени със смлени бадеми.
 
Продукти:
 
 
Шест керамични плитки съда се намазват с малко масло. Кайсиите се разделят на две и костилките им се изваждат. Медът се разбърква със сметаната, добавят се лавандуловия цвят и бадемовата есенция. Шест половинки кайсии се подреждат в купата, покриват се с 2-3 с.л. от сметановата смес и се поръсват с половин супена лъжица кафява захар.
Пекат се 20 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна. Накрая се запичат за 5 минути на под грила (или горния реотан) на фурната. Оставят се да изстинат напълно преди поднасяне.
 

Продукти
(за 6 порции, рецептата е адаптирана от сп. Cuisine et Vins de France)

  • 18 узрели кайсии
  • 250 мл нискомаслена заквасена сметана
  • 2 с.л. мед
  • 1 с.л. сушен лавандулов цвят (годен за консумация)
  • Няколко капки бадемова есенция (може и да се пропусне)
  • 3 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. масло

начин на приготвяне

  • Шест керамични плитки съда се намазват с малко масло.
  • Кайсиите се разделят на две и костилките им се изваждат. Медът се разбърква със сметаната, добавят се лавандуловия цвят и бадемовата есенция.
  • Шест половинки кайсии се подреждат в купата, покриват се с 2-3 с.л. от сметановата смес и се поръсват с половин супена лъжица кафява захар.
  • Пекат се 20 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна. Накрая се запичат за 5 минути на под грила (или горния реотан) на фурната.
  • Оставят се да изстинат напълно преди поднасяне.

7 Comments

  1. Аз повече няма да си играя с теб:) Ти само ме изкушаваш с някакви ужасно интересни неща, които просто няма как да не пробвам…
    И никога няма да сваля 2-те кила дето си ги трупнах от чревоугодничество…

  2. Аз не знам да ли са два/трупнатите килограми/, ама това звучи много ароматно!!
    Поздрави Мира!

  3. Изкусителка си ти, Мира 🙂 Как се устоява на такава рецепта?! Разкошни снимки!

    Поздрави, Милена

  4. Мира, звучи много вкусно. И аз вчера правих кръмбъл със сметанена подложка. Общо взето, рецепта като тази с още много масло и захар и хайде да кажем, че пълнозърнесото брашно и овесените ядки не се броят :). Вкусно беше, но и аз мислих, че трябва нещо да се понамали (в моята рецепта), че иначе много калорично. Та от гледна точка на кръмбъла, тази рецепта е почти диетична :). Поздрави и приятни летни дни.
    PS. Харесва ми как франзуците намират начин да промъкнат лавандулата почти на всякъде. Записвам си рецептата за догодина.

  5. Изглежда вкусно и със сигурност ще се пробва!Чудесна идея!
    Поздрави Nanita!

  6. Това ми е любимия плод. Изяждам количаства, без дори да се замисля да направя някакъв десерт с тях. Но това тук подканя много съблазително и фино. Ще го пробвам, независимо и от моите +…кг (е не са чак толкова много де). Поздрави!

  7. Лулу, Дани, Милена, Нанита, Ивейн, Станимира, благодаря ви за милите думи 🙂 Радвам се, че рецептата ви харесва, а за килограмите не се притеснявайте – може даже да мине за нискокалорична ;D (то да не казвам аз моите килограми колко са трупнати отгоре, лол!).
    Станимира, ще се отбия при теб за кръмбъла със сметанена подложка, защото звучи много интересно :).
    Лулу, аз обаче ще си играя с теб, пък! 😀
    Поздрави и хубави дни! Да не говорим, че утре е петък 🙂