Макарони с липа и лайм

В нашият град има около 22 000 жители и сигурно поне толкова липи! Добре леко преувеличавам за количеството липи, но със сигурност са много!  Можете да си представите какъв аромат се носи тези дни във въздуха.
Имах разделени белтъци във фризера и исках да пробвам дали стават на макарони. Затова се замислих дали не мога да включа малко липов цвят в крема. За зла беда, липите в града ги подкастрят редовно и дори с подскоци и моите метър и седемдесет не можех да стигна най-ниските клони да си набера липов цвят. Затова трябваше да мина на вариант Б – да използвам липов чай на пакетчета (на Липтън – с липа и лимон). Другото последствие от неспособността ми да стигна липовите клони беше, че нямах цветове за аранжировката на снимките! Това вече беше драматично! След като направих макароните и първата доза снимки, успях все пак да намеря едно дърво, натежало от цвят и лепкав сок, точно срещу работата ми, откъдето с протягане успях да откъсна 4-5 цветчета. Които са на снимката!
Резултатът от рецептата беше, че макарони стават и от замразени белтъци,  макар че поличките не се надуха толкова (останаха си мини).
И понеже дойде времето, което подканя към фарниенте, а и най-добрият ми приятел имаше път към Париж – слагам малко почти ваканционни снимки и линк към една песен, посветена на Париж, която много харесвам.

Продукти
(за 36 макарона или 72 единични черупки)

  • Бадемова смес: 
    • 55 г белтъци
    • 150г пудра захар
    • 150 г бадемово брашно
    • Настърганата кора на един зелен лимон (лайм)
    • Зелена и жълта сладкарски бои  – в съотношение 3:1
  • Италианска целувка:
    • 55 г белтъци
    • 150 г кристална захар
    • 37,5 г вода
    • Щипка сол
  • Ганаш с липа и бял шоколад:
    • 200 г пълномаслена течна сметана
    • 200 г бял шоколад
    • 2 пакетчета чай „Липа и лимон”
  • Желе от липов чай:
    • 1 пакетче чай „Липа и лимон”
    • 125 мл вода
    • 1 ч.л. мед
    • 2 листа желатин

Начин на приготвяне

  • 5 дни предварително:
    Разделят се белтъците от жълтъците и се претеглят по 55 г белтък (4 средно големи яйца) в две отделни стъклени купички. Купичките се покриват с прозрачно домакинско фолио, пробиват се 2-3 малки дупки с върха на ножа и се оставят в хладилника до втечняване на белтъците. Изваждат се на стайна температура около 2 часа преди използване, за да могат да се темперират.
    Това е, което се прави нормално. Тъй като вече имах разделени 55 г белтъци в 2 кутийки във фризера, трябваше само да ги преместя в хладилника да се размразят бавно и да се втечнят в продължение на 5 дни. Извадих ги на стайна температура 2 часа преди използването им.
  • Предния ден (или по-рано на Деня Х)
    Приготвяне на липовото желе:
    Водата се загрява до завиране. Подслажда се с меда и се добавя пакетчето липов чай. Оставя се да престои 10 минути. Листовете желатин се поставят да набъбват в купа студена вода за няколко минути, отцеждат се и се добавят към чая. Разбърква се добре, докато се разтопи желатинът. Изсипва се в плоскдънна купа или кутия, покрита с прозрачно фолио и достатъчно голяма, че да образува слой с дебелина 4-5 мм и се оставя да стегне няколко часа в хладилник. Нарязва се на квадратчета със страна около 1,5 см.
  • Приготвяне на ганаша:
    Натрошеният шоколад се разтапя внимателно на водна баня. Течната сметана се загрява в тенджерка до завиране. Добавят се пакетчетата липов чай, покрива се и се оставя да се престои 15 минути. Пакетчетата чай се изваждат, смитаната се загрява отново почти до завиране и се изсипва на 3 пъти върху разтопения шоколад. Кремът се разбива с пасатор в продължение на 10 минути. Прехвърля се в ниска и широка тава, покрива се с фолио и се оставя да изстине напълно за няколко часа преди да се използва за гарниране на макароните. Може да се направи от предния ден и да се съхранява в хладилник. 10-15 минути преди използването му се изважда на стайна температура да се отпусне.
  • Денят Х
    Приготвяне на макаронената смес:
    Захарта и бадемовото брашно се пресяват поотделно, още преди претеглянето. След като се претеглят, се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре. Добавя се настърганата кора от лайм. Сладкарската боя се разбърква с първите 55 г белтъци.
  • Оцветените белтъци се добавят към захарта и бадемовото брашно и се разбърква до хомогенна смес. (Забележка – аз ползвам прахообразни, доста силни бои. По принцип при направата на макароните се препоръчва използването на гелообразни ли прахообразни бои вместо на течни, за да не наруши съотношението на сухите и течните съставки).
  • Приготвяне на италианската целувка :
    Водата и захарта се загряват в тенджера  на котлона (при изсипване на захарта се внимава да не останат кристали по стените на тенджерата. При нужда, се почистват с намокрена с вода четка). Във водата се поставя термосонда. Втората половина от белтъците (55г) се поставят в купата на електрически миксер с щипка сол. Когато температурата на захарния сироп достигне 115 градуса, миксера се включва и започва разбиването на белтъците на сняг. Когато температурата на захарния сироп достигне 118 градуса, се снема от огъня и се добавя на тънка струйка към белтъците в миксера. Сместа продължава да се разбива, докато се охлади (купата да е леко топла на пипане), около 3-4 минути. Получава се бял лъскав и сравнително твърд сняг – италианска целувка.
  • Полученият сняг се добавя с шпатула на 3 пъти към сместа от бадемово брашно и пудра захар. Разбърква се, като се започва от стените на купата, отива се към средата и отново се връща с разстилане  към стените на купата. При всяко разбъркване, купата се завърта на ¼ оборот. Получената крайна смес е гладка, леко лъскава и се точи като лава при вдигане на шпатулата. Не трябва да се разбърква продължително, защото снегът може да спадне. Процесът на смесване с цялото количество белтъчен сняг не бива да отнеме повече от 35-40 разбърквания.
  • Няколко плоски и широки тави се покриват с пекарска хартия. За да мога по-лесно да шприцовам макароните, под пекарската хартия поставих „шаблон” с начертани на него 24 кръгчета (с чашка с диаметър около 5 см).
  •  Сместа се прехвърля във пош за шприц, с широк накрайник (около 0,5 см диаметър), стяга се добре и се изгонва съдържащия се в началото въздух. В тавата се шприцоват кръгове с диаметър 3-4 см и на разстояние поне 2 см. След като тавата е готова, шаблонът се издърпва внимателно и се поставя под следващата. Ако нямате шаблон, може да опитате следната техника – навеждате поша, започвате да шприцовате сместа, броите до 4 и вдигате поша.
  • За да не се повдигат листата пекарска хартия при печенето, краищата им леко се повдигат и се залепват за тавата с малко от сместа за макарони. След като всички черупки са шприцовани, съдържащият се в тях въздух се изгонва като тавата леко се потупва върху покрития с кърпа плот (или се повдига на около 30 см и се пуска върху плота – внимание – прави се един път за всяка тава). Оставят се да се изсушат на стайна температура за 45 минути.
  • Фурна (с вентилатор) се загрява на 160 градуса. Макароните се пекат за 10-12 минути, без да се оставят да покафенеят. Вратата на фурната се отваря и затваря веднага на 8та и 10тата минути. Изваждат се и листовете готварска хартия се отделят веднага от горещата тава. Оставят се да изстинат преди да се отделят от хартията. 
  • Ганашът се прехвърля в пош със същия накрайник, използван за макароните и се гарнират щедро половината от изстиналите макаронени черупки. В средата се поставя квадратче липово желе. Захлупват се с другата половина.
  • Оставят се да престоят 24 часа в хладилник преди консумация.

9 Comments

  1. Мира, добре че правиш макарони, за да си изплакна очите 🙂
    Обичам времето на цъфтящите липи,
    ароматът е прекрасен.
    Благодаря и за снимките 🙂
    Хубаво лято!

  2. Beh, nous avons aussi essayé les macarons ce week-end ( premier essai) et c'était complètement raté ! notre faute: la balance déréglée ! résultat: pâte toute liquide et macarons d'1mm épais…

  3. Прекрасни макарони и снимки!

  4. Като чуя липа и правя асоциация с ароматът. А сега вече и с твоите макарони 🙂 Изкушаващи са! Прекарсни снимки, Мира!

    Поздрави, Милена

  5. Много изкусителни макарони, а комбинацията липа и лайм е мммммм!
    Преди няколко седмици бях в Париж, не бях ходила отдавна и смятам да му отделя публикация само със снимки. Твоите са чудесни!

  6. Eeee.. очите ми останаха в снимките на макронените сладки! Много, много приятна и интересна публикация! Единственият недостатък е невъзможността за материализиране на някоя и друга сладка, Мира.. да, знам, знам.. но още не съм събрала куража да пробвам и аз, а и едва ли ще се получат тъй съвършени 😀

    Сърдечни поздрави и пожелание за прекрасна юлска седмица 🙂

  7. Дани, Федора, Милена, благодаря ви за похвалите, много ме зарадвахте :). Много обичам цъфтящите липи, на мен ми напомнят винаги за лятната ваканция при баба и дядо в Горна Оряховица.
    LaMartinia, благодаря, ще се радвам да видя снимките ти от Париж, със сигурност ще са много хубави :).
    Дими, ела във Франция и ще ти направя макарони :). Благодаря ти много за комлиментите, трогваш ме, наистина! 🙂
    Marie et Vincent, dommage pour vos macarons! Malheureusement ces p'tites bestioles sont très capricieuses et une balance déréglée peut être fatale. Bon courage pour le deuxième essai et bonne semaine!
    Приятна и слънчева седмица на всички!

  8. Мира,остави ме безмълвна с тези съвършени макарони – и като изпълнение и като комбинация на вкусове!
    Поздравления за прекрасните снимки!
    🙂

  9. Диди, благодаря ти! Похвалата ти значи много за мен :).