Макарони с малини

Миналата събота сутрин на отиване към банката, забелязах, че пощальонът ми е оставил в кутията пакета, съдържащ новата ми термосонда (поръчана 2 дни преди това специално за макароните). Върнах се веднага, за да разделя белтъците от жълтъците и излязох отново до банката.
Понеделник вечерта поставях отметка за сравнително успешно завършило първо мое кулинарно предизвикателство за годината. Дори много успешно завършило, ако се вярва на ПП, Камбанката и моите колеги. Следвах почти дословно рецептата от книгата “Макарон” на Пиер Ерме. Направих половин доза за опит. Резултатът – трябва да си коригирам температурата на печене, защото не се надигнаха много и нямаха хубави „полички” и следващият път – цяла доза!

продукти
(за около 36 макарона, или 72 единични черупки)

  • 55 г белтъци
  • 150г пудра захар
  • 150 г бадемово брашно
  • Червена сладкарска боя – аз ползвах 1 ч.л. прахооблазна боя, която е доста силна.
  • За италианската целувка:
    • 55 г белтъци
    • 150 г кристална захар
    • 37,5 г вода
    • Щипка сол
  • За конфитюра от малини:
    • 500 г замразени малини
    • 300 г захар за конфитюр (с добавен пектин), заменя се с обикновена кристална захар
    • 10 г пектин (ако се ползва обикновена захар)
    • Щипка лимонтузо или 2 с.л. лимонов сок (ако се ползва обикновена захар)

приготвяне

  • От 1 до 7 дни предварително:
    Белтъците се разделят от жълтъците и се претеглят по 55г белтък в дне отделни стъклени купички (забележка – за 110тте грама белтъци, необходими в рецептата, аз ползвах 4 средно големи яйца). Купичките се покриват с прозрачно домакинско фолио, пробиват се 2-3 малки дупки с върха на ножа и се оставят в хладилника до втечняване на белтъците, поне 24 часа. Аз ги държах близо 36 часа и пак не беше съвсем достатъчно, защото не бяха напълно втечнени. Според Пиер Ерме, най-добре е да се оставят да престоят около седмица. Изваждат се на стайна температура около 2 часа преди използване, за да могат да се темперират.
  • 1 ден предварително, или по-рано на същия ден 
    Приготвяне на конфитюра:
    Плодовете се размразяват и се разбиват добре с пасатор. Разбъркват се със захарта и се прехвърлят в широка тенджера. Слагат се на огъня, добавят се пектина (ако не ползвате тип захар, специално за конфитюри) и се оставя да заври на слаб огън като се разбърква редовно. Оставя се да ври в продължение на 7-8 минути на среден огън, като се разбърква редовно. Отдръпва се от огъня, прехвърля се в ниска и широка тава, покрива се с фолио и се оставя да изстине напълно преди да се използва за гарниране на макароните.
  • Големият Ден
    Приготвяне на макаронената смес:
    Захарта и бадемовото брашно се пресяват поотделно, още преди претеглянето. След като се претеглят, се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре. Сладкарската боя се разбърква с първите 55 г белтъци. Оцветените белтъци се добавят към захарта и бадемовото брашно и се разбърква до хомогенна смес (аз избързах като пале пред майка си с този етап и после видях в книгата, че не е трябвало да разбърквам белтъците със захарта и брашното).
  • Приготвяне на италианската целувка :
    Водата и захарта се загряват в тенджера  на котлона (при изсипване на захарта се внимава да не останат кристали по стените на тенджерата. При нужда, се почистват с намокрена с вода четка). Във водата се поставя термосонда. Втората половина от белтъците (55г) се поставят в купата на електрически миксер с щипка сол. Когато температурата на захарния сироп достигне 115 градуса, миксера се включва и започва разбиването на белтъците на сняг. Когато температурата на захарния сироп достигне 118 градуса, се снема от огъня и се добавя на тънка струйка към белтъците в миксера. Сместа продължава да се разбива, докато се охлади (купата да е леко топла на пипане), около 3-4 минути. Получава се бял лъскав и сравнително твърд сняг – италианска целувка.
  • Италианската целувка се добавя на 3 пъти към сместа от белтък, захар и бадемово брашно и се разбърква много добре, до получаване на гладка и лъскава смес, която да пада на непрекъсната струя, като се вдигне шпатулата. 
  • Няколко плоски и широки тави се покриват с пекарска хартия. За да мога по-лесно да шприцовам макароните, под пекарската хартия поставих „шаблон” с начертани на него 24 кръгчета (с чашка с диаметър около 5 см).
  • Сместа се прехвърля във пош за шприц, с широк накрайник (около 0,5 см диаметър), стяга се добре и се изгонва съдържащия се в началото въздух. В тавата се шприцоват кръгове с диаметър 3-4 см и на разстояние поне 2 см. След като тавата е готова, шаблонът се издърпва внимателно и се поставя под следващата. За да не се повдигат листата пекарска хартия при печенето, краищата им леко се повдигат и се залепват за тавата с малко от сместа за макарони.
  • След като всички черупки са шприцовани, съдържащият се в тях въздух се изгонва като тавата леко се потупва върху покрития с кърпа плот (или се повдига на около 30 см и се пуска върху плота – внимание – прави се един път за всяка тава). Оставят се да се изсушат на стайна температура за 45 минути (според оригиналната рецепта, поне за 30 мин).
  • Фурна (с вентилатор) се загрява на 180 градуса. Макароните се пекат за 10-12 минути, без да се оставят да покафенеят. Вратата на фурната се отваря и затваря веднага на 8та и 10тата минути. Изваждат се и листовете готварска хартия се отделят веднага от горещата тава. Оставят се да изстинат преди да се отделят от хартията.
  • Конфитюрът от малини се прехвърла в пош със същия накрайник, използван за макароните и се гарнират щедро половината от изстиналите макаронени чарупки. Захлупват се с другата половина.
  • Оставят се да престоят 24 часа в хладилник преди консумация.

4 Comments

  1. Хей, с теб днес сме били на макаронена вълна :-))
    Страхотни са макароните, отново! Само че мен тази италианска целувка ме притеснява – нямам термометър, а е немислимо приготвянето без него.

    Отново, поздравления за макароните – изглеждат много апетитно! 🙂

    Поздрави!

  2. Уау, много са хубави, а какво подробно обяснение си дала-благодаря!Чак ме съблазняваш, но не съм сигурна кога ще ги направя :))

  3. Великолепни са!

    Жалко, че у наше село няма бадемово брашно.. много жалко!

    🙂

    Вкусен, уютен, пълен с топлота, обич и усмивки уикенд ти желая, Мира!

  4. Ирина, Дани, Дими, благодаря ви 🙂
    Ирина, наистина за италианската целувка основната тънкост е в температурата. Но и товята рецепта е много сполучлива 🙂
    Весел уикенд ви желая!