Брюж, Брюксел и Брел

Или един белгийски уикенд за двама през ноември.

Мисля, че вече съм споменавала, че част от сърцето ми е завинаги останала в Гент и че винаги с удоволствие се връщам в Плоската земя. Едно от първите ни съвместни пътувания с ПП след сватбата беше в Белгия, когато обиколихме заедно Брюксел и Брюж, а после се върнахме още няколко пъти, с или без Камбанката.

През ноември 2021ва година навършихме 20 години съвместен брачен живот и докато се чудехме къде да ги отпразнуваме, хем наблизо, хем без много анти-ковид рестрикции, решихме отново да поемем на север, при хубавата бира и шоколадите.

Запазих хотел горе-долу в центъра на Брюксел, близо до Централната гара, но 2 седмици преди датата на пътуване, получих съобщение, че хотелът още трябвало да мине през инспекция на санитарните мерки, затова ни пренасочват към друг хотел от веригата, който вече има всички необходими сертификати. Новият хотел се оказа на страхотно място – на гърба на Grand Place, в самия център, с чудесни стаи и изключително любезен персонал.

А докато разглеждах на картата на Брюксел местоположението на хотела, видях, че съвсем наблизо е и Фондацията „Жак Брел“. С ПП сме големи почитатели на Брел, даже знаем и голяма част от песните му наизуст (само дето ПП ги пее по-добре от мен). Затова си казах, че посещението на фондацията може да влезе в програмата за един от дните в Брюксел. И тогава видях предложението за разходка из града по стъпките на Жак Брел. Веднага в съзнанието ми замига лампичката – това е, не търси повече!

Речено-сторено. В неделя сутрин се строихме пред офиса на фондацията, където ни дадоха аудиогид и карта на града с отбелязани 3 маршрута, в зависимост от времето, с което разполагате. Нямате уречен чес, движите се по своя ритъм, спирате за кафе или обяд, имате време да загубите пътя си и после да го намерите. Единственото условие е, да върнете гида преди да затворят. То и ние имахме влак за връщане, така че поне последното условие беше лесно изпълнимо.

Гидът ни отведе в кътчета на града, свързани с живота на Жак Брел, местата, където е живял, композирал или качвал на сцена. Включени са откъси от негови интервюта, спомени на близки и приятели и, разбира се, много песни. Горещо препоръчвам, ако сте почитатели на творчеството му. В един момент толкова бях погълната от разходката, че забравих да снимам (затова и нямам много снимки в този пост)… което може би е най-добрият индикатор за чудесно прекараното време.

А предния ден? Посветихме го на дантеления Брюж. Аз повече клонях към Гент, но ПП пожела Брюж… и отидохме до Брюж. Който е все така очарователен!

Полезните и безполезни адреси:

Hotel Agora Bruxelles Grande Place – https://www.hotelagora.be/en

Fondation Brel Bruxelles – https://fondationbrel.be/

Restaurant ‘t Walpoorgie – Walplein 10, 8000 Brugge, Belgium

Брюж:

И Брюксел:

2 Comments

  1. Прекрасна разходка, Мира 🙂
    Save water 😉