Bolo de bolacha

или португалската бисквитена торта.

Обикновено започвам да мисля за тортата си за рождения ден някъде през март, нищо, че съм родена в края на май. Тази година, обаче, покрай продължилата 2 месеца изолация, някак си пропуснах пролетта и се усетих едва преди 2-3 седмици, че скоро ще е време за торта. Първата ми идея беше за нещо мнооого шоколадово, както обикновено. После реших да изневеря на традицията и да направя нещо просто, лесно и вкусно, уютно по домашному и не изискващо слежна украса. И какво по-лесно от една бисквитена торта? Но за по-интересно, нека да е португалска. Още повече, че това е и един от любимите ми португалски сладкиши, наред с пастейш де ната и пудим флан.

В по-традиционния си вариант, тортата се прави с маслен крем. Пробвах го веднъж, но така и не ми допадна. Добре, че не беше първият път, когато се сблъсках челно с нея, защото като нищо бих отписала цялата торта… А тя определено си заслужава в млечно-сметанената си версия. Прави се с обикновени кръгли бисквити (най-популярната португалска марка е Maria), които, обаче, са доста тънки (дебели са около 5 мм). Затова, ако вашите бисквити са по-дебели, бих ви препоръчала да оставите тортата да престои поне една нощ в хладилника, за да могат бисквитите да поемат добре от крема.

А сега да духаме свещите!

Bolo de bolacha

Recipe by MiraCourse: DessertDifficulty: Easy
Servings

12

servings
Prep time

30

minutes
Cooking timeminutes

продукти
(за торта с диаметър 23 см и височина 4-5 см)

  • 200 г обикновени кръгли бисквити

  • 400 г кондензирано подсладено мляко

  • 490 г студена пълномаслена течна сметана

  • 5 листа (10 г желатин)

  • 50 мл кирш (черешов ликьор)

  • 100 мл силно кафе

Directions

  • Купата и бъркалките на миксера, с които ще се разбива сметаната се поставят за 30 минути в хладилника, за да се охладят добре. Това ще помогне за устойчивостта на разбитата сметана впоследствие.
    Листовете желатин се поставят за 10 минути в студена вода. Кафето се смесва в широка купа с половината кирш.
  • Течната сметана се изсипва в студената купа и се разбива с миксер на пухкав крем. Кондензираното мляко се добавя внимателно на три пъти, като се разбива добре. Желатинът се отцежда, добавя се към остатъка от ликьора и се разтопява на 20-30 секунди на ниска мощност в микровълновата фурна, зокато се разтвори, но без да завира. Разтопеният желатин се добавя към сметаната и кондензираното мляко и се разбива добре.
  • Стените на тортен ринг, или на откопчаваща се тортена форма без дъното се облицоват с ацетатно фолио. Рингът се поставя върху плоска сервизна чиния.
  • Бисквитите се топят за няколко секунди в кафето и се подреждат по дъното на формата, като празните места се запълват с парчета бисквити. Изсипва се около 1/3 от крема и се заравнява. Подреждат се втори ред бисквити и се заливат с още 1/3 от крема. Накрая се добавя последен ред бисквити и се завършва с остатъка от крема. Повърхността на тортата се заравнява и се оставя да стегне в хладилника. Желателно е да се консумира поне 8 часа след направата, за да може да стегне и бисквитите да се напоят.
    Украсява се по желание (при мен с трохи от останалите от пакета бисквити и малко захарни перли).

Comments are closed.