Елзаска тарта с карамелизиран лук (Flammekueche)

Почти като в Елзас, с тази разлика, че лукът е червен и карамелизиран.

В момент живея в безвремие. Дните се следват и си приличат. На моменти се чувствам като във филма “Омагьосан ден” с Бил Мъри и мармотите, макар че при него все пак имаше някакво развитие. Аз не чак толкова напоследък. Движа се между служебния компютър, малко домашни задължения, пазаруване веднъж седмично и филмите вечер.  Единствено готвенето прибавя малко разнообразие, след като сме и тримата постоянно вкъщи и трябва все пак да се яде. Всъщност, май това е най-тежкото от всичко – имам чувството, че непрекъснато готвя и мия чинии. Но, все пак ще гледам това да не е поредният пост, отброяващ дните изолация или даващ идеи с какво да се занимаваме вкъщи (имам ги в изобилие, както и достатъчно мързел, за да не ги реализирам).

Затова реших да ви заведа в Елзас… отново. Този път, с рецепта (а ако искате да проследите предните ни приключения в района, може да погледнете тук). Тъкмо и да събудя малко Мармотника от зимния му сън, продължаващ от Нова година насам.

Оригиналната версия, дегустирана с приятели в ресторанта La Couronne в Scherwiller

Flammekueche (“фламкьош”), наречена още “опърлена тарта” е едно от нещата, които задължително трябва да опитате при посещение в Елзас. Счита се, че води началото си, както и много други печива, от дните, когато е трябвало да се използва остатъчната топлина на фурната след изваждането на хляба. Смята се, че води началото си от околностите на Страсбург. Тънък слой хлебно тесто се е покривал отначало с извара или сметана, и е била изпичана набързо за няколко минути във фурната. Постепенно към плънката са добавени лук, а впоследствие и пъшени гърди. Това е традиционната гарнитура, но през последните години започнаха да се появяват най-различни варианти. Тартата се разрязва след изваждането от фурната и се хапва задължително в компания със семейството и приятелите. Идеален вариант за аперитив… дори и по Скайп.

Елзаска тарта с карамелизиран лук (Flammekueche)

Recipe by MiraCourse: MainCuisine: FrenchDifficulty: Medium
Servings

4

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

10

minutes

Продукти
(за 2 броя, или 4-5 порции)

  • 350 г брашно

  • 8 г суха мая

  • 20 г масло

  • 1 ч.л. сол

  • Около 200 мл хладка вода

  • 2 глави (350г) червен лук

  • 30 г масло

  • 3 с.л. кафява захар

  • 1 с.л. балсамико (по желание)

  • 200 г пушени гърди

  • 5-6 с.л. заквасена сметана (ако е много гъста, може да се смеси с малко кисело мляко)

начин на приготвяне

  • Маята се разтваря в малко от хладката вода, заедно с щипка захар и се оставя за няколко минути да се активира (при нужда). Брашното се смесва в купа със солта и нарязаното на дребни кубчета масло. Добавя се маята и около 3/4 от останалата вода. Остатъткът от водата се добавя при нужда на малко порции. Замесва се гладко и сравнително твърдо, нелепнещо тесто. Покрива се и се оставя да втаса около 1 час на стайна температура.
  • Лукът се почиства и нарязва на тънки полумесеци. Маслото се загрява в тенджера, добавя се лукът, посолява се и се оставя да омекне на среден огън за 1-2 минути. Добавя се захарта, малко черен пипер, разбърква се добре. Покрива се и се оставя да карамелизира бавно на тих огън за около 15-20 минути, като се разбърква от време на време. Накрая се деглазира с балсамикото, и се оставя за 1-2 минути на огъня, докато се изпари почти цялата вода. Оставя се настрана до използването.
  • Фурната се загрява на 230 градуса, като във фурната се поставя тавата, в която ще се пече тартата. Тестото се разделя на две, и всяка половина се разточва на много тънък слой, намазва се със сметаната и отгоре се разпределят карамелизираният лук и нарязаните на тънки иници пушени гърди.
  • Пекат се за около 8-10 минути, докато тестото се изпече и лукът леко изгори по краищата. Всяка тарта се разрязва на 4-6 парчета и се сервира със зелена салата и чаша вино или бира. Яде се с ръце, което допринася към чара й.

2 Comments

  1. Супер, ще се възползвам от рецептата. Този Великден за пореден път правих ФИНЛАНДСКИте кифлички-любими. няколко пъти съм правила и наан.
    Благодаря за рецептите.Желая много здраве
    Яна

    • Много се радвам, че рецептите Ви допадат!
      Надявам се и тази да Ви хареса.
      Поздрави и хубав ден!
      Мира