Коледните витрини 2019

Давам си сметка, че от близо година не съм пускала нищо на тема “Париж” в Мармотника, а не съм показвала коледните витрини тук от 2015-та.

Вярно, междувременно ги пусках във Фейсбук страницата, но някак си тук снимките стоят по-дълго и по-видимо (или поне така си въобразявам). Затова тази година реших да отпразнувам началото на коледния месец с коледните витрини на универсалните магазини Printemps и Galléries Lafayette. Ако имам достатъчно ентусиазъм (и съдействие от страна на парижкия градски транспорт, който в момента се готви за голяма парализираща безсрочна стачка), ще мога да ви покажа още малко празнични украси из града и витрините на още един-два магазина междувременно.

Printemps и Galléries Lafayette са постоянното присъствие в коледните ми приготовления. Не помня дали съм споменавала и друг път, но ходя да ги гледам всяка година, а през 2004-та бях там непосредствено след откриването им, ден, преди да се роди дъщеря ми.

И както ходя всяка година, забелязвам, че сценографията става все по-комерсиална, за сметка на ефекта “уау”. Тоест, преди години витрините разказваха истории, бяха сякаш посветени повече на децата, докато от 2-3 години насам представят все повече луксозни продукти, дрехи, обувки и детското остава на заден план. Разбираемо е, понеже целта на всеки магазин е да продава, но някъде дълбоко в себе си тъгувам за приказните витрини.

Но елхата в Galléries Lafayette е все така впечатляваща. Тази година може да се разходите и под купола върху една стъклена платформа на 16 метра над земята. Преживяването е вълнуващо, но не го препоръчвам на човак със страх от височините като мен. Аз поне не бих го повторила.

Comments are closed.