Лимонова тарта с меренг

 
Един от най-популярните френски сладкиши, но леко попрекалил с плажа.
 

Дълго се чудех дали да пусна тази рецепта, защото малко окепазих резултата. Всъщност, всичко вървеше добре, до един от последните етапи, където меренгът трябваше да постои под грила на фурната, колкото да хване лек загар. Леко несъобразително, метнах тавата почти на най-горната решетка, точно под реотана. Тартата полетя твърде близо до слънцето и почти последва съдбата на Икар. За малко да свърши и точно толкова тъжно като него, след като няколко минути по-късно усетих миризма на изгоряло и лек пушек изпълни кухнята. Добре, поне, че не се задейства противопожарната аларма.  Успях да я спася в последния момент, но за съжаление, видът й беше доста по-загорял от желания от мен. Но, вкусът под злополучния меренг беше чудесен. Затова след известни колебания, все пак реших да споделя рецептата. Пък и опита си, за да ви покажа как НЕ трябва да се пече. Всички имаме провали в кухнята и това е един от моите, по-пригледни за показване.

А всичко това започна с няколко лимона. Виждали сте, предлолагам, по социалните мрежи различни цитати, които се споделят безкрай в созциалните мрежи и които би трябвало да ви вдъхнат позитивизъм в живота. Аз лично, не ги понасям (а уж съм позитивен човек…). Та, един от най-често повтарящите се е „ако животът ви поднесе лимони, направете си лимонада“ (ужас! Цитирах го!). Аз, обаче, направих лимонова торта, а поднесените ми лимони в случая бяха от Софи и Игор, собствениците на щанда за плодове и зеленчуци, при които пазарувам всяка седмица и които ми ги дадоха като подарък.

 

Продукти:
(за форма с диаметър 23 см, рецептата е адаптирана от книгата „Le Larousse des desserts“)

  • За тестото:
    210 г брашно
    25 г бадемово брашно
    85 г пудра захар
    1 яйце
    125 г масло, на стайна температура
    1 ч.л. ванилов екстракт
    Щипка сол
    Настърганата кора на половин лимон 
  • За лимоновия крем:
    Настърганата кора на 3 лимона
    125 мл прясно изцеден лимонов сок (3 големи лимона)
    3 яйца (голям калибър)
    180 г захар
    220 г масло
  • За меренга:
    3 белтъка
    150 г захар

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на основата: Маслото се разбива със захарта, добавят се яйцето, ваниловият екстракт и настърганата лимонова кора и се разбива добре. Добавят се брашното и бадемовото брашно, солта и се замесва меко тесто. Тестото се разточва между два листа пекарска хартия до диаметър 28-30 см. Облицоват се дъното и стените на формата (моята форма е с падащо дъно) и се оставя да стегне поне за 1 час в хладилника (може и цяла нощ).
  • Фурната се загрява на 170 градуса. Студеното тесто се изважда от хадилника, покрива се с хартия за печене и отгоре се разпределят керамични топчета за печене (или зърна зрял боб), които ще попречат на тестото да се деформира при печенето.
  • Основата за тартата се пече в продължение на 25 минути. След като изтече времето, топчетата за печене (бобът) и пекарската хартия се махат и основата се пече още 15 минути (до златисто). Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка.
  • Приготвяне на лимоновия крем: Настърганата лимонова кора се разбърква със захарта и оставя да се ароматизира за 30 минути. След това към тях се добавят лимоновият сок и яйцата и сместа се разбива на водна баня (гореща, но не и вряща като дъното на купата не достига нивото на водата), докато достигне температура около 70 – 72 градуса и кремът започне да се сгъстява до степен, че телта за разбиване оставя следа.
  • Купата се отдръпва от водната баня и кремът се оставя да се охлади за няколко минути до около 55 градуса (да е топъл на пръста ви, но не и парещ). Маслото се нарязва на дребни кубчета и се добавя към лимоновия крем, като се разбърква добре, до получаване на хомогенна смес.
  • Кремът се покрива с прозрачно фолио и се оставя да се охлади за 2 часа в хладилника.
  • Студеният крем се разпределя върху изстиналата основа и повърхността се заравнява с шпатула.
  • Приготвяне на меренга: Белтъците се поставят в дълбока суха купа и започват да се разбива с щипка сол. Захарта се добавя на три пъти и се разбива с миксер до гладък, стегнат и пухкав сняг. Прехвърля се в пош с гладък накрайник и се шприцова върху тартата.
  • Фурната се загрява на 230 градуса. Тартата се поставя в горещата фурна за 10 минути (в средата на фурната, не съвсем под грила), докато меренгът се запече. Оставя се да изстине напълно преди поднасяне.

4 Comments

  1. Мира, само който не е готвил, не знае какво е да се случват такива "гафове" 🙂 Въпреки това, десертът изглежда чаровно загорял и съм сигурна, че е много вкусен!

    Поздрави 🙂

  2. Ели, така е, гафове се случват 🙂
    Важното е, да не са ежедневно 😉
    Поздрави и хубав край на седмицата!

  3. Чудесен е тарта!

  4. Благодаря, Весела 🙂