Сладоледен млечен шейк с Бейлис

 
Една бутилка Baileys неизменно присъства в шкафа с напитките вкъщи от близо 15 години насам.
Харесвам ликьора с неговата сметанена мекота на вкуса в началото и острата топлина от уискито в края на глътката.
Видеото, което ме вдъхнови за тази рецепта, е Baileys White Russian – вкусна комбинация от кафе, сметана, Baileys и шоколад. Идеалните съставки за сладолед, а и за млечен шейк!
 

Продукти:

  • За сладоледа с Baileys:
    (за кексова форма с размери 24х10х7 см)
    2 яйца голям калибър
    90 г захар
    15 мл вряла вода
    250 мл пълномаслена течна сметана, изстудена
    60 мл Baileys
    80 г дребен шоколадов чипс (по желание)
  • За млечния шейк:
    (за 2 чаши с вместимост 300 мл)
    4 големи топки от сладоледа
    400 мл студено прясно мляко
    50 мл Baileys
    100 мл пълномаслена течна сметана, изстудена
    1 ч.л. (2 г) разтворимо кафе
    1 с.л. пудра захар

приготвяне на сладоледа

  • Купата, в която ще се разбива течната сметана, се поставя в хладилник, заедно с бъркалките на миксера за около 10 минути.
  • Белтъците се разделят от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг с 3 с.л. от захарта. Жълтъците се разбиват с останалата захар и горещата вода с миксер, докато побелеят и увеличат обема си за няколко минути. Ще разберете, че са готови, когато описана с бъркалките  осмица се задържа в купата. Добавя се Baileys и се разбива добре.
  • Сметаната се сипва в изстудената купа и се разбива с миксер на пухкав крем. За да се разбие по-добре може да поставите купата на ледена баня.
  • Белтъчният сняг и разбитата сметана се добавят на три пъти, като се редуват, към жълтъчния крем. Разбърква се внимателно до получаване на гладка смес.
  • Полученият крем се изсипва в метална или силиконова кексова форма. Отгоре се разпределят ¾ от шоколадовия чипс и със шпатула се разбърква леко, за да потъне частично*. Останалият шоколадов чипс се разпределя по повърхността. Формата се оставя да стегне една нощ във фризера.


  • * Ако искате да използвате сладоледа за млечен шейк, по-добре не слагайте шоколадовия чипс, понеже се разбива по-трудно в блендера.

Приготвяне на шейка

  • Купата, в която ще се разбива течната сметана, се поставя в хладилник, заедно с бъркалките на миксера. Разтворимото кафе се разтваря в лъжица студена вода и се добавя към студената сметана. Прибавя се пудрата захар и се разбива се на пухкав крем.
  • Сладоледът се изважда от фризера за няколко минути. Топките сладолед се поставят в блендер, заедно с прясното мляко и Baileys и се разбива добре. Шейкът се разпределя в чаши и се гарнира със сметаната с кафе.

3 Comments

  1. Разкош! Към каквото и да добавиш Бейлис, резултата винаги ще е вкусно изживяване. Поздрави!

  2. Благодаря ви! 🙂