Замъкът Шантий

 

Осем причини да посетите това невероятно имение.

 

1) Близостта му с Париж – на 25 минути път с влака от Gare du Nord (спирка Chantilly-Gouvieux) и после 20 минути пеша от гарата, или безплатният местен автобус DUC.

2)Чудесна алтернатива, ако искате да избягате от тълпите на Версай, или вече сте разгледали основните неща в Париж.

3) Историята на замъка, тръгнала от построяването му през Средновековието като укрепление,  и минала през Ренесанса, когато негов собственик е съратникът и министър на Франсоа I, Ан дьо Монморанси. След това замъкът е преминал в ръцете на династията на Бурбоните през XVIII век, когато архитектът Жан Обер му придава класическият вид и построява конюшните. Последният собственик на замъка е Анри д’Орлеан, дук д’Омал, син на крал Луи-Филип. Той, от своя страна завещава замъка и колекциите в него на френската държава.

4) Красивите градини, проектирани от Андре Льо Нотр, чието дело са още градините във Версай и Во-льо-Виконт и който пише през 1698 година на графа на Портланд: „Спомнете си за всичките красиви френски градини – Версай, Фонтенбло, Во-льо-Викнот, Тюйлери и най-вече, Шантий“.

5) Невероятната колекция от произведения на изкуството – втората по големина колекция на старинни картини във Франция след Лувъра.

6) Спиращата дъха библиотека.

7) За любителите на коне – хиподрумът, музеят на конете, демонстрациите на дресура и ездитните спектакли.

8) Разбитата сладка сметана, наречена още „крем „Шантий“ (всъщност, това даже не е и крем в истинския смисъл на думата, тъй като на френски „крем“ означава и „сметана“ и в случая именно това е водещото) – чудесно допълнение на летните плодове и всякакви други десерти. Може да опитате приготвената на място в кафенето, разположено малко встрани от замъка, след малка разходка покрай канала, потънало в зеленина след няколко селски къщички, по подобие на селото на Мария-Антоанета във Версай.

 

Полезна и безполезна информация:

Сайтът на замъка:

http://www.domainedechantilly.com

Кафенето, където може да опитате разбитата сметана:

http://www.domainedechantilly.com/fr/hameau/

Безплатният автобус от гарата до замъка:

https://www.oise-mobilite.fr/fr/horaires-de-ligne/6/RouteSchedules/lefeburebois-saint-denis/276/lefebure/2?PartnerId=3

One Comment

  1. О, и само една причина е достатъчна, пожелавам си го някой ден!