Gravity Cake (“Левитираща торта”)

 

Торта за рожден ден, напук на гравитацията.

Често казваме на Камбанката да не бърза да порасне, да се се възползва максимално от детството си, вместо да се втурва да се прави на голяма. Къде ни чува, къде не. Но дори и случайно да ни послуша, времето в нашия свят от мултивселената „тече” неумолимо от минало към бъдеще и ето че вчерашното бебе днес навърши 11 години.

Единадесет години са странна възраст, някъде между детството и началото на живота на „големите”. Реакциите са понякога детински, а речника – като на възрастен. Белите са детски, а разсъжденията на моменти те стряскат със зрелост. Непохватното дете със скъсани колене на дънките полека отстъпва път на младата дама, която ти дава съвети за гримиране сутрин пред огледалото. Единадесет години – началото на края на детството.

Още преди месеци бях решила да отпразнуваме случая с торта, предизвикваща гравитацията, т.нар. « gravity cake », които напоследък добиват популярност отвъд океана. Идеята е да се създаде илюзията, че част от украсата на тортата се рее във въздуха над нея. Ефектно и не чак толкова трудно за осъществяване, стига да имате голяма доза изключително здрави нерви. Бонбоните се разпиляват, подскачайки, на всички страни, всичко е омазано в шоколад, работата по украсата е дълга и пипкава и трябва да извадите един от рафтовете на хладилника, за да успеете да съхраните тортата до разрязването. Дори и да внимавате, част от шоколада все пак се разтича по бонбоните и разваля търсената прецизност и изпипаните детайли. Но пък ефектът е налице.

Аз се водих по идеите от блога Il était une fois la pâtisserie. Ако имате възможност (може би в магазините за сладкарски пособия), потърсете охлаждащ спрей за работа с шоколад – с негова помощ бонбоните се „залепят” почти мигновено и ще спестите време и нерви.
 
 

И така, какво ви трябва:

  • Една торта, покрита с шоколадов кувертюр и добре изравнена отстрани (не препоръчвам с крем, за да не разтвори покритието на бонбоните) – в случая – шоколадовата торта на Патрик Роже
  • Около 300 – 400 г бонбони M&M’s
  • Едно дървено шишче, около 20 см
  • Една сламка
  • Спрей с охладен въздух, от този тип (не е задължителен, но на мен ми спаси живота)
  • 25 г черен шоколад
  • 10 г масло
  • Шоколадови бисквити за украса отстрани
  • Малко пакетче опаковка от бонбоните

Как става:

  • Шоколадът и маслото се разтапят внимателно в стъклена купа в микровълновата печка и се разбърква добре, до получаване на лъскав хомогенен крем, който ще служи за „лепило” при украсата.
  • Купата се поставя в съд с гореща вода, за да не стегне шоколада.
  • Шишчето се забучва в тортата, върху него се поставя сламката (аз изрязах няколко сантиметра, за да не стане прекалено висока.
  • Бонбоните се топват леко един по един в течния шоколад и се „залепват” върху сламката, като се започва от основата. Топнатия в шоколад бонбон се придържа къв сламката и се пръска леко с охлаждащия спрей, за да стегне шоколада. Така постепенно се надгражда, докато се покрие сламката почти догоре, до леко наклонената част.
  • След това по същия начин започва украсата на долната част на тортата, където се „стича” реката от бонбони.
  • Лист домакинска хартия са смачква леко на топка и се поставя в празната опаковка. Опаковката се нанизва на наклонената част на сламката, така че да се създаде илюзия, че бонбоните падат от опаковката.
  • При нужда, може да се залепят още 1-2 бонбона, така че да покрият изцяло сламката.
  • Отстрани на тортата се подреждат шоколадовите бисквити или друга украса по желание. Тортата се прибира в хладилник докато стане време да се духат свещите.

9 Comments

  1. Страхотна торта се е получила, поздравления! А децата- те растат въпреки нашето желание или не, неизбежно е. Просто трябва да умеем да се радваме на всеки един момент от порасването им. Поздрави, Дани

  2. Да ви е жива и здрава, Мире, голяма да порасне и винаги детето в себе си да запази! 🙂 А тортата ти е чудесна, много ефектна!
    Поздрави!

  3. Красота,Мира!Жива и здрава рожденичката!
    Още веднъж:прекрасна торта!

  4. Дани, Гери, Милена, благодаря ви за поздравленията и пожеланията от името на рожденичката, и от мое име 🙂

  5. Уникална торта!
    Да е жива и здрава рожденичката!

  6. Честито на рожденицата,да расте здрава и изпълнена с мечти!Тортата е много интересна и явно сега им е мода,защото в събота правих заготовка на дъщеря ми,а с приятелка доукрасиха с бонбонки,желибони и т.н.,направиха я като подарък за РД на приятелка и дъщеря ми каза,че в момента тези торти помежду им са писък.Много добре ти се е получил ефекта на гравитация 🙂 .Сърдечни поздрави на Клое и прегръдки за теб!

  7. Невероятна торта! Искам да попитам дали има възможност такава торта да седи за известно време извън хладилник? Това би ли "развалило" ефекта? Става дума за стайна температура, но извън хладилник.. Благодаря предварително!

  8. Здравейте и извинявайте за забавения отговор, понеже едва сега видях въпроса!
    Зависи за колко време извън хладилник става въпрос. Ако лепите с шоколад, не би тябвало да има проблеми, кремът също е сравнително "твърд", но въпреки всичко не бих я оставила за повече от 2-3 часа (например, цял ден извън хладилника)… за всеки случай.

  9. Просто една фантазия е това, което сте направила! Супер апетитно изглежда. Браво!