Флан

Много обичан и популярен десерт, който пробвам да приготвя за първи път.

Досега винаги съм казвала, че любимият десерт на ПП е чийзкейкът. Всъщност има още един, който редовно цитира, когато след вечеря питам кой какво иска за десерт. По подразбиране изборът е плод или кисело мляко, но ПП в 90 на сто от случаите на шега ми иска неналичният вкъщи „флан”.

Ако имате път към Франция, ще забележите, че почти във всяка пекарна на витрината са изложени яркожълти триъгълни парчета, приличащи на нещо като тарта със стегнат крем. Този популярен и много обичан десерт носи звучното име „флан”, или по-скоро „сладкарски” или „парижки” флан. Порових за историята и произхода му, ни така и не попаднах на достоверна история, която да споделя с вас. Май явно се е появил от небитието, някъде към XVIII век, търкулнал се като парче слънце на витрината… или на кралската трапеза. Напомня на крем-карамел, нишестен крем, португалските „пастейш де ната” и, предполагам, има някакво родство с клафутито или бретонския фар, ама без черешите и сливите.

Това е десертът, който връща към детството, този, който с мекотата и сладостта си отговаря много точно на определението за „комфортна, успокояваща храна”. Сигурно затова се радва на внимание от малки и големи.

Отдавна бях обещала на ПП да му приготвя домашен, и той вече е факт. На мен лично, повече ми хареса от голяма част от купешките… но пък е толкова по-лесно да отскочиш до пекарната и на минутата да отхапеш мекия крем и загорялата коричка, вместо да чакаш да стегне 12 часа в хладилника.

Продукти:
(за един голям с диаметър 20 см и един малък, с диаметър 8 см)

  • За роненото тесто, pâte brisée (рецептата е на майстор-сладкаря Жак Женан, взета от тук):
    250 г брашно
    180 г масло (макар че аз бих го намалила в бъдеще до 125 – 130 г)
    4 г сол
    10 г захар
    1 жълтък
    100 мл прясно мляко
  • За крема (рецептата е от сп. Saveurs, брой 199, март 2013 г.):
    4 яйца + останалия от тестото белтък
    180 г захар
    1 шушулка ванилия
    100 г царевично нишесте
    100 мл течна неподсладена животинска сметана
    750 мл прясно мляко

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на тестото: Брашното се пресява в купа, добавят се солта и захарта и нарязаното на кубчета студено масло. Изронва се с пръсти до получаване на конститенция на мокър пясък. Добавят се жълтъкът и млякото и се замесва твърдо тесто. Тестото се завива в прозрачно фолио и се оставя да стегне за час в хладилника.
  • Охладеното тесто се разточва върху леко набрашнен работен плот до дебелина 5-6 мм. С разточеното тесто се облицова откопчаваща се тортена форма с диаметър 20 см и височина 6 см (намазнена и набрашнена при нужда). Горният край се подравнява по ръба на формата.
  • Връща се в хладилника до използването й. Тъй като тестото ми излезе малко повече, облицовах и една по-малка формичка (керамична купичка).
  • Приготвяне на крема: Млякото се загрява в тенджера почти до завиране и в него се поставят семената от ванилията, заедно с разполовената шушулка. Отдръпва се от огъня и се оставя за 30 минути.
  • Яйцата се разбиват със захарта в дълбока купа. Добавя се нишестето и се разбърква добре. Добавя се течната сметана и се разбърква до гладък крем. Постепенно се добавя част от млякото, от което е извадена шушулката ванилия, като се разбърква добре, за да не останат бучки.
  • Кремът се добавя към останалото мляко и се връща на умерен огън, като се разбърква непрекъснато, докато започне да се сгъстява (като се прокара пръст по гърба на лъжицата, трябва да остане ясна следа).
  • Фурната се загрява на 190 градуса. Сгъстеният крем се изсипва в обилцованата с тесто форма и повърността му се заглажда с шпатула.
  • Пече се за около 20 минути, или докато кремът стегне почти до средата. Фурната се увеличава на 220 – 230 градуса за още около 10 минути, докато фланът се карамелизира отгоре.
  • Изважда се и се оставя напълно да изстине и после за една нощ в хладилника преди поднасяне.

9 Comments

  1. Просто го ОБОЖАВАМ този десерт! Разкошен ти се е получил, Мира!

  2. Прекрасен десерт, Мира! Такава фина структура има. Невероятна майсторка си!

  3. Страхотен флан си направила, Мира!

  4. Прекрасен е,Мира!
    Златист с препечена коричка…ммм…
    Прегръдки!

  5. Подозирам, че ако го опитам, също ще ми стане любим. Изглежда разкошно. Знае си ПП работата;)

  6. Мария, Йоли, Дани, Cake, много ви благодаря, радвам се, че ви харесва 🙂
    Хубав уикенд!

  7. Мъхче, на ПП винаги може да му се довери човек в това отношение 😉

  8. Жалко, че не си в близък периметър, иначе… бих се самопоканила. :-)) Трудно мога да устоя на твоите изкушения, Мире! 🙂 Божествен десерт и красиви снимки! Прегръдка 🙂

  9. Опитахме го на ваша територия,Мира,даже сега ходих да си проверя снимките,има го документиран,но ние имахме късмет със страхотна пекарна в близост . Всяка сутрин-кроасани,а вечер -десерти,хляб или киш,много вкусно беше.
    Без съмнение фланът ти е превъзходен,с чудно креместа текстура и невероятни кадри!
    С пожелание за усмихната и слънчева пролет!