Бретонски фар със сливи

Лесен и бърз класически десерт.

Не, не става дума за фаровете по крайбрежието, указващи пътя на корабите в нощта, въпреки, че Бретан е известна и с тях, а за един много популярен сладкиш. Не отричам, че като чух името му за първи път, също веднага си помислих за крайбрежните фарове.

Няколко пъти срещах името на десерта преведено на български (или руски) като „далечна Бретан” или нещо подобно, може би поради аналогията със значението на „far” на английски. Всъщност, името му идва от латинската дума за брашно или каша, която навремето е била основна храна на бретонските селяни. Далеч по-прозаично. На бретонски диалект, десертът се нарича farz-fourn (farz – брашно, fourn – фурна). Не се знае точно от кога датира, но се споменава за първи път в писмени източници от XVIII век. По това време не е бил сладкиш, а по-скоро нещо като хляб, направен от ръжено или пшенично брашно, който се е сервирал към месо и сос. По-късно през годините е започнало обогатяването му с мляко, захар и яйца, най-вече по време на Великден или Коледа, което го е превърнало в празничен сладкиш.

 

Отначало тясно бретонски специалитет, фарът колонизира цяла Франция в началото на XIX век. Някъде по това време в него започват да добавят сушени сини сливи (които по принцип не се срещат в Бретан) или други плодове. По структура фарът доста напомня други два класически десерта – сладкарския флан (за който ще разкажа някой друг път) и черешовото клафути. Хубавото му е, че се прави бързо и лесно, а ако решите, може да го забъркате и само в една купа, а не като мен да се глезите с две.

Моята колежка Санди, бретонка от Сен Бриьо, беше много учудена, като й казах, че никога не съм правила фар. Зае се веднага да поправи тази несправедливост като ми даде рецептата по-долу, използвана поне от 3 поколения в нейното семейство. Не знам дали е се води „оригиналната”, но предполагам, както е често случаят с популярните рецепти, всяко семейство има своя собствена.

В рецептата се използват сушени сини сливи. Тукашните, за разлика от българските, не ги изсушават напълно и плодовете запазват част от влагата си. Отделно поемат още от течността при печенето и се хидратират допълнително. Ако ползвате напълно изсушени сини сливи, бих препоръчала да ги накиснете предварително в гореща вода или чай, за да възстановят малко влажността си.

Продукти:
(за тава с размери 30 х 40 см)

  • 250 г брашно
  • 125 г захар
  • 3 яйца голям калибър
  • 500 мл прясно мляко
  • 30 сушени сини сливи (ако са силно дехидратирани, накиснете ги за около час в гореща вода или чай)
  • 2 с.л. ром
  • Щипка сол
  • Около 15 г масло

Начин на приготвяне

  • Фурната се загрява на 200 градуса. В купа се разбъркват брашното, захарта и щипката сол.
  • Отделно се разбиват яйцата, добавят се млякото и рома. Млечната смес се прибавя на порции към брашното и захарта, като се бърка непрекъснато, за да не се образуват бучки.
  • Тавата се намазва с маслото. По дъното се разпределят сушените сини сливи и отгоре се изсипва сместа от мляко, яйца, брашно и захар.
  • Пече се за 15 минути в загрятата на 200 градуса фурна, после фурната се намалява на 160 градуса (150 с обдухване) и се пече още около час.
    Оставя се да изстине напълно преди сервиране.

12 Comments

  1. Малко ми напомня за бързата палачинка…..,но само ми напомня:))
    Прекрасен фар!Благодаря ти,Мире за прекрасната рецепта!

  2. Прекрасен е! Благодаря ти, че ми напомни 🙂
    Много го харесвам този десерт.

  3. Правила съм преди време Фар бретон. Хареса ми, но честно казано очаквах повече като за френски десерт:))

  4. Обичам го този сладкиш!
    Твоят изглежда чудесен, Мира!
    Прегръдка!

  5. еййй,този сладкиш от кога съм го харесала при Илиянка,и още не му е дошъл реда.Супер апетитен е и при теб,Мира!Хубав септември!

  6. Този фар ще ме огрее съвсем скоро;)Благодаря, Мира!

  7. Много приятен десерт се получи, специално си изсуших сливи на фурна, за да го пробвам. Страхотни снимки и описание, обичам твоя блог!

  8. Мире, ама как предизвикваш! Ей такива, простички, но прекрасни рецепти обичам. 🙂
    Поздрави!

  9. Милена, Илиана, Весела, Дани, Роси, Мъхче, Карамела, Гери, много ви блягодаря за отзивите 🙂

    Caramela Biscuit, много се радвам, че рецептата ти е харесала. По принцип става и без сливите, или с други плодове 🙂

    Весела, то френските десерти са най-различни: има и такива, които са голяма врътня, а има и по-лесни и домашни 🙂

    Хубав отстатък от седмицата!

  10. Страхотни снимки и много вкусен сладкиш си презентирала, Мира! Поздрави!:)

  11. Hello !

    Je vais envoyer l'URL à ma mère, je crois bien que c'est elle qui m'avait fourni la recette !! J'ai pas compris les commentaires des "commentateurs" mais j'espère qu'ils étaient bons 🙂
    Bises
    S

  12. Hello S! 🙂 Oui, tous les commentaires étaient bons 🙂 Et encore merci à ta maman pour la super recette!
    Bises!