Салата с цикория и пушена скумрия

Ароматна и хрупкава зимна салата.

Тъкмо се зарадвах, че кокичетата ми на терасо-двора се показаха, и зимата се завърна. Е, зима по тукашните стандрти – без сняг и с температури около нулата, далеч от снежната приказка, която гледах през последните дни по снимките на приятели и познати. Но, макар и безснежна, си е пак зима, а аз вече чакам пролетта. Всъщност, чакам я още от Коледа, но засега ще трябва да се задоволя с факта, че сутрин става все по-светло, когато изпращам Камбанката на училище.

Та докато отново дойде времето за зелената салата и късите ръкави, караме на салати с цикория, която е много популярен зимен зеленчук по тукашните ширини. Приготвя се бързо и лесно и под различни форми. Ако не харесвате горчивия й вкус, знайте, че може лесно да се премахне, като се изреже сърцевината, около кочана, където е съсредоточена горчивината. Когато ги избирате, гледайте да се бели с малко жълто по листата. Тъй като цикорията се отглежда на тъмно, жълтите листа са признак на свежест. Започнат ли да позеленяват, значи е прекарала твърде много време на дневна светлина.

Днешната салата е малко изненадваща комбинация от риба и ябълка, но в крайна сметка се оказва, че се разбират много добре. За глезотия даже ползвах и пъдпъдъчи яйца, но пък се белят толкова пипкаво, че следващият път ще заложа на нормални.

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е от списание „Saveurs”, брой 214, 2014)

  • 2 големи цикории
  • 1 голямо или 2 малки филета пушена скумрия
  • 1 ябълка
  • 6 – 8 пъдпъдъчи яйца или 2 кокоши
  • 1 ч.л. горчица
  • 3 с.л. заквасена сметана
  • 1 с.л. зехтин
  • Прясно изстискан лимонов сок
  • Сол, черен пипер

Начин на приготвяне

  • Яйцата се сваряват за 5 минути (9, ако са кокоши), оставят се да изстинат и се обелват. Цикорията се почиства, разрязва надлъжно и горчивата сърцевина се отстранява. Нарязва се на тънки ленти.
  • Ябълката се почиства от семките и нарязва на тънки пръчици, които се поставят в купа с вода с лимонов сок, за да не почернее.
  • Филето скумрия се почиства от кожата и се разделя на сегменти.
    Сметаната се разбърква с горчицата, зехтина и малко лимонов сок, подправя се със сол и черен пипер.
  • В купа се подреждат нарязаната цикория, отцедената и подсушена ябълка, скумрията и разрязаните на половинки (четвъртинки) яйца. Сервира се отделно със заливката.

7 Comments

  1. Тази салата е прекрасна! И толкова питателна… Бих заменила веднага основното за нея. 🙂
    Поздрави, Мире!

  2. Виждам, че е ароматна, виждам, че е хрупкава, ще видя и колко е вкусна;) Обещавам. Така се чудех вече как да си разнообразим салатките. В края на зимата обикновено имам този проблем. Хубава седмица, Мира!

  3. Мира, салатката е много обещаваща 🙂
    Усмихната седмица!

  4. Обичам такива различни и вкусни салати и винаги съм готова да опитвам и опитвам. Ще я приготвя, защото вида ме привлече. Поздрави!

  5. Не съм опитвала цикория…трябва да поправя тази грешка!

  6. Страхотно ме грабна комбинацията,която ни предлагаш,Мира,много ми е по вкуса!Хубава седмица!

  7. Гери, Мъхче, Дани, Габриела, Весела, Роси, благодаря ви!
    Весела, цикорията първоначално може да се стори странна на вкус, особено леката горчивина може да не допадне на всеки. Аз отначало не я харесах, но с времето започна да ми допада все повече 🙂
    Хубава седмица!