Пилешки шишчета с песто

Лесни и бързи, особено за лятото.

Януари почти превали, а мармотникът е още във ваканция. Най-вече, защото моя милост още не може да се пребори с остатъка от коледно-новогодишния мързел. Краят на миналата година ми беше изключително натоварен в професионално отношение. След изключих на обед на 24 декември компютъра в офиса, се отдадох на заслужена десетдневна почивка с елементи на хапване, пийване и приятни занимания. Готвех аламинути, излизахме семейно на кратки разходки, прочетох 3 книги и изгледахме всичките серии на „Хобитът” и „Властелинът на пръстените” в дълъг вариант. Според Камбанката, това е най-хубавата коледна ваканция досега. В превод разбирайте: „лудата ми майка не ни помъкна по изложби и замъци”.

Но всичко хубаво има край, и в началото на януари работата започна отново. По същия начин, по който приключи в края на декември. Та затова и мармотникът беше оставен временно на заден план. Днешния пост го пиша с малки прекъсвания вече три седмици. С този ритъм, ще успея да го публикувам някъде към Великден. Тъкмо за времето, когато снегът ще се е стопил, дърветата ще са се разлистили, слънцето ще е отново на линия и ще може да извадим скарите.

Ако все пак успея да натисна „публикувай” тази вечер, когато барбекюто е прибрано на сигурно в мазето, няма страшно! Шишчетата могат да се опекат и на грил-тиган, скара или фурна.

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е от блога Cooking LSL)

  • 4 пилешки филета
  • 4 с.л. босилеково песто (аз ползвах готово)
  • 2 – 3  с.л. зехтин
  • Сокът на половин лимон

Начин на приготвяне

  • В купа се смесват пестото, зехтинът и лимоновия сок. Подправя се с черен пипер и се разбърква. Добавя се пилешкото, нарязано на хапки и се разбърква добре.
  • Купата се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 4 часа (или една нощ).
  • Дървените шишчета се накисват във вода за няколко минути. Хапките пилашко се нанизват на шишчетата и се пекат на скара, грил-тиган, плоча или фурна на 200 градуса за около 10 – 15 минути, като се обръщат редовно.
  • Сервират се с песто, млечен сос и гарнитура по желание.

4 Comments

  1. Радвам се на хубавата ти ваканция, Мира!
    И ти пожелавам да ти се случват по-често такива 🙂
    А шишчетата сигурно са вкусни с това песто!
    Прегръдка!

  2. Печено пилешко филе с песто е любимо и у нас 🙂
    Как ми напомняш, че скоро не съм правила, а сега мога да разнообразя и на шишчета 🙂
    Поздрави, Мира и хубава нова седмица!

  3. Чудесно прекарана ваканция! За всичко останало ще си му дойде времето! 🙂
    Идеално предложение за една лека храна!
    Успешна нова седмица, Мира!

  4. Коледния мързел още ме държи:)))) Ама шишчетата са супер. В къщи често прекаляваме с босилковото песто, така че ни е любим вкус!