Супа с авокадо

Студена супа от авокадо и краставица за неоБичайно топлите есенни дни.
 

През втората половина на юли и почти целия август си мислехме, че от пролет сме минали директно на есен. По тукашните ширини хубавите пролетни и летни дни се свързват с антициклон, който трябва да пристигна от Азорските острови. Но тази година явно антициклонът не беше в настроение, станал беше с левия крак, че и кафето не си беше изпил като хората, та само се позавъртя за малко, колкото да отбие номера. В разгара на август, на място, където нощните температури ни трябваше да падат под 20 градуса, термометърът показваше едва 24 градуса по пладне, а водата в басейна не надвишаваше 18.

След отпуската примирено погледнах тениските и сандалите и се заех да ги изпера и подготвя за зимата. И тогава като се отвори едно слънце… Време само за къс ръкав, кафе на теферич, бира на припек, а тъмните очила не слязоха от носа ми. Антициклонът се беше посъбудил и решил да поостане. Постепенно навлизаме в есента, но дори и днес времето е необичайно топло и меко, а уикенда ни обещават 25 градуса. Затова вместо топла тиквена супа за есента, използвах случая да приготвя една студена.

Копринената текстура на зрялото авокадо и свежестта на краставицата се съчетават в ненатрапчива основа, допълнена от специфичния аромат на кориандъра и екзотиката на кокосовото мляко. А щипката лют пипер събужда небцето. В оригиналната рецепта супата беше поднесена със запържени люти скариди, аз минах без тях, но вие може да пробвате.

 

Продукти:
(за 6 порции, рецептата е с леки модификации от Gourmantine)

  • 2 броя добре узряло авокадо
  • ¾ краставица
  • Сокът на един лайм
  • Около 20 стръка кориандър, без дръжките
  • ½ ч.л. лют червен пипер
  • Около 500 мл кокосово мляко

Начин на приготвяне

  • Краставицата се обелва и нарязва на едро. Месестата част на авокадото се отделя с лъжица.
  • Парчетата краставица и авокадо се поставят в купата на блендер, добавят се лимоновият сок, кориандърът, лютият пипер и половината кокосово мляко.
  • Миксира се добре, до получаване на гладка консистенция. Подправя се на вкус със сол и черен пипер и се разрежда с остатъка от кокосовото мляко до желаната гъстота.
  • Супата се разпределя в чаши или купички и се охлажда в хладилник за около половин час преди сервиране.

4 Comments

  1. Мира, чудесно предложение и прекрасни снимки 🙂
    И при нас времето е хубаво и дано да се задържи поне до Коледа 😉
    Прегръдки!

  2. За мен, ако може една супа!:) Поръчвам:) Страхотна е! Поздрави!

  3. Ами тъй като и тук ( да се ненадяваме) от около седмица се стабилизира времето и денем сме по къси ръкави, а и като знам за вкусът и пухкавостта на авокадото, ще взема да сложа тиквата във фризера и да ида за авокадо;) Много приятно супе;)

  4. Дани, Кенди, Мъхче, благодаря ви! 🙂