Торта с краставици

За един спечелен бас или когато тараторът стане чийзкейк.

Няма начин да не сте чували стария виц за Заека и тортата с моркови*. Един ден сравнителният анализ на българския и френския репертоари показа, че вицът съществува и на местна земя, с тази резлика, че става въпрос за момченце, което търси торта с краставици. ПП твърдеше, че френският вариант е далеч по-правдоподобен, защото макар и тортата с моркови да е гадна, тази с краставици е още по-гадна. Аз му напомних, че преди години яде торта с моркови на един мой рожден ден и даже му хареса, затова може да се окаже и че тортата с краставици да си заслужава. ПП, обаче, беше твърдо убеден, че няма начин това да стане. Та се хванахме полу-нашега, полу-наистина на бас, че не само ще яде торта с краставици, а даже и ще иска допълнително. Защото в главата ме вече се зараждаше Пъкленият План, с който да спечеля баса. Минаха няколко седмици, докато избистря рецептата в главата си и първите краставици се появят на пазара.

Тъй като ПП смята таратора за едно от най-великите изобретения на човечеството след компютъра и безжичния нет, идеята ми беше да направя съчетание между него и чийзкейк (друго любимо ядене на ПП). Излишно е да казвам, че спечелих баса, обаче, бях обвинена в най-подла измама – тортата била солена. Но пък в условията никъде не беше споменато, че трябва да е сладка, пък!

*Всъщност, ако все пак не го знаете, ето го накратко: Един ден влиза Заека в горската сладкарница и пита дали имат торта с миркови. Отговорът е „не”. На следващия ден, Заека пак влиза и пак пита за торта от моркови. Все още няма. И така, цяла седмица Заека все пита за торта от моркови. Накрая на сладкаря му писнало и направил една морковена торта специално за Заека. На следващия ден, Заека пак идва с дежурния си въпрос. И този път сладкарят му казва: „Имаме торта от моркови”. На което Заека отговаря: „Ама нали е много гадна?”

Продукти:
(за откопчаваща се тортена форма с диаметър 20 см)

  • За тестото:
    125 г пълнозърнесто брашно
    125 г бяло брашно
    1 ч.л. сол
    2 ч.л.ситно нарязан копър
    2 с.л. смлени орехи
    60 мл зехтин
    1 жълтък
    Около 90-100 мл студена вода
  • Крем:
    450г крем-сирене (тип „Филаделфия”)
    250 г изцедено кисело мляко
    4 – 5 с.л. заквасена животинска сметана (при нужда)
    1 с.л. ситно нарязан пресен копър
    1 скилидка чесън
  • Печени орехи
  • 1 краставица (на търкалета)
  • 1-2 репички за украса

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на тестото:
    В купа се смесват брашното, солта, копърът и орехите. Добавят се зехтинът и яйченият жълтък. Разбърква се добре с вилица. Постепенно се добавя водата и се меси (аз го правя с една ръка), докато се получи гладко, твърдо и нелепнещо тесто.
  • Тестото се разточва между два листа пекарска хартия и с него се облицова дъното на тавата. Набожда се на няколко места с вилица и се оставя да стегне 30 минути в хладилник.
  • Тестото се покрива с лист пекарска хартия, отгоре се слагат зърна зрял боб или керамични топчета за печене и се пече 20 – 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изважда се и се оставя да изстине напълно преди да се напълни с крема.
  • Приготвяне на крема:
    Крем-сиренето се разбърква в купа с киселото мляко, копъра и пресования чесън. Добавят се копъра и сметаната (ако кремът е много гъст).
  • Кремът се изсипва върху готовия блат, заравнява се с шпатула и се украсява с резенчета краставица, репички, стръкове пресен копър и запечени на тиган орехи.
  • Оставя се поне за няколко часа (а най-добре за цяла нощ) в хладилник. Сервира се студен.

8 Comments

  1. Е, направо ме разби, жестока е! И браво за спечеления бас, Мире! 🙂

  2. Фантастичен чийзкейк, Мира!
    Е, как няма да спечелиш бас!
    Ще го направя с удоволствие!
    Прегръдка и хубав уикенд!

  3. Ей, голям смях:) Обаче сега като гледам това изкушение никак не ми е смешно, този разрез е страхотия! Честит Лазаровден и нека домът ви е Благословен! Поздрави!

  4. страхотно е! Непременно ще я направя и аз 🙂

  5. Е, Мира,страхотна идея ти заформила фантазията! Хващай се на бас по-често..

  6. Винаги съм обичала сладки торти, но това тук е нещо различно, а и никога не бих се хванала на бас, че ще е лоша- направо си е върха!
    Поздравления, Мира, ще я копирам за една приятелка, дето сладко не яде;)

  7. Мира,отлично попадение-колкото свежо и пролетно,толкова обещаващо вкусно!СТрашно ми допада като замисъл,а и на вид,прекрасна торта!Щастливи празнични дни!

  8. Гери, Дани, Кенди, Еос, Краси, Мъхче,Роси, много ви благодаря за комплиментите!