Pulla Korvapuusti

Финландски козуначени кифлички с кардамон и канела.

По календар трябва да е пролет, слънцето да грее, дърветата да цъфтят, а птичките – да пеят. В истинския живот слънцето е зад пласт облаци, температурите галят нулата, дърветата са само напъпили, а птичките са се покрили и хич не им е до песни. Само моите зюмбюли геройски цъфтят на терасата. Юнаци се оказаха, след като издържаха на дъжд, сняг и градушка.

Тъй като усещането за пролет е твърде далечно, ми се струва невероятно, че католическият Великден е само след три дни. Тази година подготовката ми за празника се изяви само в купуването на близо килограм и половина шоколад. Дори козунаците ги пазя за април, когато ще имам време да ги оттренирам преди православния празник през май.

Но за да не идвам с празни ръце преди празника, предлагам днешната рецепта, която търпеливо чака реда си в блога от близо година. Това са меки, козуначени кифлички с кардамон и канела, дошли направо от Финландия. Само дето не мога да им произнеса името.  Доколкото разбрах от прочетеното, „pulla” е май събирателното име на различните видове кифличкоподобни печива, а „korvapuusti” е името на именно този вид, който малко прилича на сплескани уши.

Продукти:
(за около 18-20 кифлички, рецептата е с леки модификации от блога Le Pétrin)

  • За кифличките:
    250 мл хладко прясно мляко
    1 яйце (+ 1 жълтък за намазване)
    85 г кафява захар
    ½ ч.л. сол
    4 шушулки кардамон
    500 г брашно тип 450
     10 г суха мая (1 пакетче)
    100 г размекнато масло
  • За пълнежа:
    5 с.л. разтопено масло
    5-6 с.л. кафява захар
    2 ч.л. канела
  • 5 с.л. дребен шоколадов чипс от черен шоколад
  • Едра захар и филирани бадеми за поръсване

Начин на приготвяне

  • Маята се разтваря в малко от прясното мляко и щипка захар. Брашното се пресява в купа. Шушулките кардамон се разцепват, семенцата се отделят и се счукват в хаванче с 2 ч.л. от захарта.
  • Отделно в дълбока купа се разбиват яйцето с прясното мляко, захарта, солта и кардамона. Добавят се маята и около половината брашно и се разбърква с лъжица (аз ползвах приставката за тесто на миксера).
  • Прибавя се маслото, нарязано на кубчета и продължава да се разбърква. Постепенно се прибавя почти цялото останало брашно и се разбърква, докато стане гъсто.
  • Тестото се прехвърля върху леко набрашнения работен плот и се меси енергично в продължение на 8-10 минути, като се добавя постепенно остатъка от брашното. Получава се меко и гладко, нелепнещо тесто (при нужда може да се добавят още 1-2 с.л. брашно).
  • Тестото се връща в купата, покрива се с прозрачно домакинско фолио и се оставя да втаса около час и половина на стайна температура (или докато удвои обема си).
  • Втасалото тесто се прехвърля върху леко набрашнения работен плот и се разделя на две. Всяка половина се разточва на правоъгълник с размери 30х50 см и дебелина около 1 см.
  • Намазва се със смесените разтопено масло, канела  и кафява захар (част от тази плънка може да се запази за второто руло с шоколадовия чипс).
  • Завива се на руло и се разрязва с остър нож, така е да се получат около 10 трапеца (\  /  \  /  \  /  \  /  \  /  \  /). Всеки от тях се поставя с тясната страна нагоре и се притиска по средата с дръжката на дървена лъжица, за да се оформят кифличките.
  • По същия начин се оформя и второто руло, като плънката може да се разнообрази с шоколадов чипс.
  • Оформените кифлички се прехвърлят в застлана с пекарска хартия тава, покриват  и се оставят да втасат повторно за 45 минути.
  • Фурната се загрява на 200 градуса. Кифличките се намазват с разбития с малко вода или прясно мляко жълтък и се поръсват с едра захар или филирани бадеми.
  • Пекат се в продължение на 15 минути или до златисто. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.

6 Comments

  1. Мира, кифличките ти ухаят чудесно!
    Наистина тази година католическият Великден се падна рано и дори чуждите блогове не преливат от празнични рецепти!
    Ще чакам с нетърпение другите ти рецепти по "нашенския" празник!
    Прегръдка и усмихнат уикенд!

  2. Красиви кифлички ! И много красиви снимки ! Поздравления и за рецептата !
    С поздрав !

  3. Чудесни кифлички,Мира!Хубав,слънчев и усмихнат месец да ти е!

  4. Дани, Доника, Ивана, Роси, благодаря ви!
    Сега събирам сили за бриошите 🙂
    Хубав уикенд!

  5. Обожавам кифлички с такава форма! Много са ми красиви и апетитни! Твоите изглеждат много пухкави и ароматни!
    Хуабава седмица, Мире!