Сладоледено „пънче” с малини и шам-фъстък

Сладолед с малини, стафиди и шам-фъстък със сос от малини и шампанско.

Един от най-традиционните коледни десерти във Франция е коледното пънче (« la bûche de Noël »). Навремето не е бил десерт, а истинско отсечено дърво (най-често плодово, за добра реколта през новата година), което е било изгаряно бавно в голямото огнище. Дървото е трябвало да гори най-малко в продължение на 3 дни, а най-добре, през целия период на коледните празници – 12 дни. С модернизирането на жилищата през XIX век, са изчезнали и големите огнища, но коледното пънче е останало като един от символите на Коледа. Но вече под формата на десерт.

В най-традиционния си вариант пънчето представлява руло с пандишпанов блат, щедро измазано отвън и отвътре с маслен крем и украсено отгоре с дръвчета, джуджета и гъби от захарно тесто или просто пластмасови. В последните години, обаче, пънчетата започнаха да излизато от традиционната рамка и вместо масления крем  в тях се появиха леки плодови кремове и мусове, та дори и сладоледени варианти. За най-голяма радост вкъщи, понеже намираме пънчето с маслен крем за изключително тежко, особено след дълъг и обилно напоен обяд… или вечеря.

Тъй като от две години се чудя да се пробвам или не на коледно пънче, в началото на ноември по случайност попаднах на долната рецепта в кулинарното предаване на една новозеландка, Анабел Лангбейн. Имах случая да изпробвам рецептата по време на семейните празници в края на ноември. Не е традиционното пънче, дори не е и в традиционната форма, но стана толкова добре, че реших да го повторя и за Коледа. Само че, междувременно намерих още една сладоледена рецепта, която направих за коледния обед, и която ще пусна след ден-два. А долния сладолед като нищо мога да го повторя за Нова година. Нищо, че не е коледното пънче в най-чистата си форма.

Продукти:
(за 1 кексова форма, рецептата е с леки модификации от тук)

  • За сладоледа:
    ½ чаша стафиди
    ½ чаша сушени червени боровинки
    ¼ чаша ром
    Настърганата кора от един лайм
    ½ чаша суров, несолен шам-фъстък
    1 чаша замразени малини
    2 яйца
    6 с.л. кафява захар
    1 с.л. вряла вода
    1 чаша пълномаслена течна сметана, изстудена
  • За соса:
    3 с.л. кафява захар
    1 ч.л. ванилов екстракт
    500 г замразени малини
    250 мл шампанско или бяло вино

Начин на приготвяне

  • Кексовата форма се облицова с прозачно домакинско фолио, като отстрани се оставят дълги краища.
  • Стафидите и сухите боровинки са поставят в купа или млака тенждера. Заливат се с рома и се оставят да поврат за 1-2 минути на тих огън или в микровълновата печка, така че алкохолът да се изпари.
  • Оставят се да се напоят за 15 минути. Добавят се шам-фъстъкът и настърганата лимонена кора.
  • Купата, в която ще се разбива течната сметана, се поставя в хладилник, заедно с бъркалките на миксера.
  • Белтъците се разделят от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг с 3 с.л. от захарта.
  • Жълтъците се разбиват с останалите 3 с.л. захар и лъжицата гореща вода с миксер, докато побелеят и увеличат обема си за няколко минути. Ще разберете, че са готови, когато описана с бъркалките  осмица се задържа в купата.
  • Сметаната се сипва в изстудената купа и се разбива с миксер на пухкав крем. За да се разбие по-добре може да поставите купата на ледена баня.
  • Белтъчният сняг и разбитата сметана се добавят на три пъти, като се редуват, към жълтъчния крем.
  • Разбърква се внимателно до получаване на гладка смес. Накрая се добавят напоените сухи плодове, шам-фъстъкът и замразените малини.
  • Сместа се изсипва в кексовата форма и краищата на домакинското фолио се завиват отгоре. Оставя са да стегне една нощ във фризера.
  • Сладоледът се изважда от фризера няколко минути преди сервиране.
  • Приготвяне на соса: Малините се размразяват и пюрират с пасатор. Полученото пюре се претрива през цедка или сито, за да се отделят семките.
  • Плодовата пулпа се прехвърля в тенджерка, добавят се захарта, шампанското и ваниловия екстракт. Загрява се до завиране и се оставя да ври на тих огън около 15-20 минути, докато се получи сравнително гъст сос.
  • Отдръпва се от огъня и се оставя да изстине напълно.

7 Comments

  1. Мира, чудесна идея!
    А вкусът съм сигурна, че е божествен!
    Прегръдка и весели празници!

  2. Прекрасно е наистина! Весели празници, Мира! Наздраве!

  3. Мира, страхотно пънче си направила!Много празнично и вкусно!
    Искам да ти пожелая весела и незабравима новогодишна нощ! И нека има здраве, късмет ,споделени радостни мигове и много любов в дома ти!

  4. Много апетитно и много красиво, Мира!
    С пожелание за весело посрещане на 2013 г 🙂

  5. Пред руло с маслен крем веднага избирам твоето пънче,Мира!Много красиво си го съчетяла с малиновия сос освен,че е много вкусно и ароматно!Пожелавам много весело посрещане на новата година!

  6. толкова убийствено вкусно изглежда, че бих го хапнала под каквато и форма да е 🙂

  7. Дани, Йоли, Бети, Ина, Роси, благодаря ви от сърце за комплиментите и пожеланията!
    Весело посрещане на Новата годиа и нека тя да ви донесе много щастие и усмивки!