Макарони с лешник и олио, ароматизирано с трюфел за Деня на макарона – MacAttack #27

Така, значи имаме Ден на жената, Ден на мармота, Ден на шоколада (който, след кратко проучване се оказа, че се празнува на 28 октомври – това трябва непременно да си го запиша за бъдещо отбелязване). Не знаех, обаче, че има и Ден на макарона, който би трябвало да се случи другата седмица, и по-специално на 20 март. Това беше и темата на тазмесечното предизвикателство от блога MacTweets  – създаване на съвършения макарон за отпразнуване на случая.
И така, преди две седмици се бях изтегнала на канапето и прехвърлях
макаронената ми алфа и омега – книгата „Macaron” на Пиер Ерме в търсене на рецепта за ванилов ганаш. И тогава ГО видях – макарон с лешник и трюфел. Квинтесенцията на лукса, „диамантът в кухнята”, както го е нарекъл Брийа-Саварен. Разбира се, в оригиналната рецепта се използват истински трюфели, които по разбираеми причини нямам в кухненския си шкаф (лешникът се поставя в средата на ганаша). И тогава се сетих, че имам останало олио от гроздови семки, ароматизирано с трюфел, което купих преди известно време, минавайки с колата през Перигор (който е един от регионите, където се отглеждат черни трюфели във Франция). Идеята за предизвикателството се роди.
Естествено, когато човек забърква макарони за домашните или просто за проба, те се получават прекрасни, еднакви и с бухнали „полички”. Когато, обаче, забърква доза за участие в някое предизвикателство, нещо все ще се обърка. Така стана и с днешните – видът им е далеч от съвършения, но вкусът компенсира.
Както и да е, важно е участието. Честит Ден на макарона!
 

Продукти
(за около 55-60 черупки или 28-30 макарона)

  • 110 г разделени престояли белтъци
  • 95 г бадемово брашно
  • 50 г лешниково брашно, леко препечено на сух тиган
  • 245 г пудра захар
  • 36 г кристална захар
  • Синя, виолетова и златиста сладкарски бои
  • За ганаша:
    300 г бял шоколад
    200 г течна сметана (15% масленост)
    3 с.л. олио от гроздови семки, ароматизирано с трюфел
    ½ ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне

  • 1 ден предварително:
    Приготвяне на ганаша:
    Надробеният на парчета шоколад се разтапя на водна баня. Течната сметана се загрява до завиране. Добавя се на 3 пъти към разтопения шоколад.
  • Охлажда се до стайна температура и се прибавят ароматизираното олио и ваниловият екстракт. Разбива се добре с миксер. Готовият ганаш се покрива с фолио и се оставя да изстине напълно преди да се използва за гарниране на макароните.
  • Денят Х:
    Няколко плоски и широки тави се покриват с пекарска хартия. За да мога по-лесно да шприцовам макароните, под пекарската хартия поставям „шаблон” с начертани на него 24 кръгчета (с чашка с диаметър около 5 см).
  • Пудрата захар се пресява с бадемовото брашно в дълбока купа. Белтъците се поставят в купата на електрически робот (или миксер) и се добавя щипка сол. Започват да се разбиват на средна скорост, като постепенно се прибавя кристалната захар и скоростта се увеличава. Добавят се синята и виолетова сладкарски бои, докато се получи дълбок тъмен цвят (моите бои са прахообразни и доста силни).
  • Белтъците се разбиват, докато се получи пухкав и лъскав сняг (общо около 6-7 минути), който се задържа като „човка” на края на бъркалката.
  • Полученият сняг се добавя с шпатула на 3 пъти към сместа от бадемово брашно и пудра захар. Разбърква се, като се започва от стените на купата, отива се към средата и отново се връща с разстилане  към стените на купата. При всяко разбъркване, купата се завърта на ¼ оборот. Получената крайна смес е гладка, леко лъскава и се точи като лава при вдигане на шпатулата. Не трябва да се разбърква продължително, защото снегът може да спадне. Процесът на смесване с цялото количество белтъчен снят не бива да отнеме повече от 35-40 разбърквания.
  • Макаронената смес се прехвърля в пош за шприц, с широк накрайник (около 0,5 см диаметър), стяга се добре и се изгонва съдържащия се в началото въздух. В тавата се шприцоват кръгове с диаметър 3-4 см и на разстояние поне 2 см. След като тавата е готова, шаблонът се издърпва внимателно и се поставя под следващата. Ако нямате шаблон, може да опитате следната техника – навеждате поша, започвате да шприцовате сместа, броите до 4 и вдигате поша.
  • За да не се повдигат листата пекарска хартия при печенето, краищата им леко се повдигат и се залепват за тавата с малко от сместа за макарони. След като всички черупки са шприцовани, съдържащият се в тях въздух се изгонва като тавата леко се потупва върху покрития с кърпа плот (или се повдига на около 30 см и се пуска върху плота – внимание – прави се един път за всяка тава). Отгоре се посипват леко със златистата прахообразна боя.
  • Оставят се да се изсушат на стайна температура за 30 до 45 минути (леко допрян да повърхността им пръст не трябва да оставя следа).
  • Фурна (с вентилатор) се загрява на 165 градуса. Макароните се пекат за 10-12 минути, без да се оставят да покафенеят. Вратата на фурната се отваря и затваря веднага на 8та и 10тата минути. Изваждат се и листовете готварска хартия се отделят веднага от горещата тава. Оставят се да изстинат преди да се отделят от хартията.
  • Кремът за пълнеж се прехвърля в пош със същия накрайник, използван за макароните и се гарнират щедро половината от изстиналите макаронени черупки. Захлупват се с другата половина от черупките.
  • Прибират се в плътно затворен метален съд и се оставят да престоят 24 часа в хладилник преди консумация.

13 Comments

  1. Уникални макарони! Съвършени! Поздравявам те! Като диаманти са! Не случайно ги наричат малки бижута, а ти си пресъздала в най-добрата им светлина! Наистина, уникални!!!

  2. Мира, за мен макароните ти са вълшебни!
    Понеже не правя, всички макарони, особено твоите винаги са перфектни!
    Представям си аромата…..
    И толкова добре си аранжирала всичко, че се пренесох някъде другаде!
    Прегръдки и хубав ден!

  3. Невероятни макараони! Кутийката ми събра очите:)
    Честит макаронен ден и на теб!

  4. Оооооо,с удоволствие бих се пресегнала да се докосна до този макаронен лукс!Най-малкото заради невероятно красивите снимки!А тази златна кошница е направо прелестна и точно за тях и тържествения повод,коплименти за цялото им представяне,Мира!
    И честит празник,защото ти си може би най-видният почитател и майстор на макарони от тези блогъри,които следя!

  5. What an exquisite filling! So creative added to the hazelnut flavorI think your macarons are beautiful.

  6. Аз опитах един път и не се получиха.Не мога да набера смелост още. Снимките са великолепни,макароните изглеждат като бижута наистина!!!

  7. Deep, dark and delicious–your macarons have a mystique about them. Happy Macaron Day.

  8. Уау! Съвършени са! Истинско бижу!
    Честит ден на макарона и на теб 🙂

  9. Кенди, Дани, Траяна, Роси, Таня, Яна, благодаря ви от сърце за комплиментите :).
    Дани, не са много перфектни, ама ще затворим едното око :).
    Таня, не се притеснявай, не са толкова сложни. Трябва ти само хубава рецепта и кухненска везна 🙂

    Lora, Hi Cookery, thank you very much! Happy Macaron Day to you as well! 🙂

  10. Защо да няма Ден на Макароните наистина?! 🙂 Мен ако питаш всеки ден може да е такъв ден 🙂
    Изглеждат наистина като малки бижута! Невероятни снимки, Мира!

    Прегръдки ♥

  11. Exotic and dreamy, so befitting for Macaron Day. I love how inspired and jewel like your macarons are. Thank you for making the party star studded! Wonderful to see you at MacTweets! Happy Macaron Day.

  12. Милена, благодаря ти! 🙂

    Deeba, thank you very much! Happy Macaron Day!

  13. Очарована съм!
    Страхотен цвят си им направила, и вкус,мога да си го представя!А снимките, представянето им е в абсолютен синхрон с вкуса и цвета им! Брилянтно е!
    Поздравления!

    P.S
    Всичко,което видях е много разнообразно ,оригинално!Как не съм попадала досега тук!…