Ирландски картофени палачинки

Тънки и хрупкави палачинки със солена гарнитура (Boxty pancakes) за празника на св. Патрик.

 
Както разказвах преди време, отдавна питая дълбоки приятелски чувства към Ирландия. Които се задълбочиха след един дълъг уикенд в Дъблин. Надявам се в близко бъдеще да успеем да направим още едно пътешествие дотам, този път по крайбрежието и извън столицата. От рекламните брошури, които гледахме, надничаха прекрасни пейзажи, приканващи непременно да се отбием. Как може човек да не харесва страна, където гледките са чудесни, хората – приветливи, музиката – завладяваща, кухнята – страшно вкусна, а бирата –тъмна? При всичко това, на целия остров няма и следа от змии (което е несъмнено предимство за човек с фобия от влечугите като мен). Легендата твърди, че именно свети Патрик е прогонил змиите от Ирландия, наред с други чудеса.
Свети Патрик, чийто празник е на 17 март, е светецът-покровител на Изумрудения остров и се счита, че е основоположникът на християнството в Ирландия. Според една от легендите, той е проповядвал вярата и обяснявал Светата Троица с помощта на трилистна детелина, която по-късно се превръща в символ на неговия празник.
Днес няма да опитвам да готвя детелина, но ще представя ирландска рецепта за картофени палачинки. За първи път ги опитах под звуците на цигулка и рийл в квартала Темпъл Бар в Дъблин, а после намерих рецептата в книгата „The Irish Kitchen”.
 

Продукти:
(за около 8-10 палачинки, 1 чаша = 250 мл)

  • 900 г картофи, от сипкав сорт
  • 1 чаша брашно
  •  1 1/3 чаша прясно мляко
  • 1 ч.л. сол
  • Олио/масло за пържене
  • Гарнитура по желание

Начин на приготвяне

  • Картофите се обелват, измиват и нарязват на едри парчета. Смилат се на ситно в кухненски робот, докато се получи смес, напомняща пюре. Добавят се на части брашното и млякото, като сместа се смила наново.
  • Количествата брашно и мляко могат леко да се увеличат или намалят, в зависимост от консистенцията на тестото. Крайният резултат е тесто, малко по-гъсто от палачинковото.
  • Незалепващ тиган (по възможност с дебело дъно) се загрява на умерен огън.
  • Добавя се малко масло или олио (аз ползвах пречистено масло гхи) и с черпак се изсипва от тестото, като се разпределя по цялото дъно. Палачинките се пекат за около 2-3 минути от всяка страна или до златисто.
  • Сервират се горещи, със солена плънка по желание. Трдиционният вариант е със задушено зеле, бекон и сос с горчица. Аз направих два варианта. Единият е с мариновано пиле на скара, набор от салати по желание (зелена, домат, краставица, авокадо) и млечно-майонезен сос с див лук. Другата комбинация е с пушена сьомга и сос ос крем-сирене, сметана, копър и лимон.

12 Comments

  1. Поради необяснимо силната любов на моя половин към всичко ирландско аз започнах да разглеждам традиционните им кулинарни шедьоври и мога смело да кажа, че къммомента не сме попаднали на нещо, което да не е било в графата от добро до превъзходно. Тези палачинки ще са следващото, което ще опитам, благодарение на теб, Мира! Изглеждат много, ама много хубави- изумително е колко неща може да приготви човек от картофи и малко ирландска кръв 😉
    Завиждаме ви семейно за разходката до Ирландия- в нашите планове все още е в неотметнатите места.

  2. Ирландия далече, но твоята рецепта звучи много вкусно, достъпно и с наши продукти, а плънката и на двата вида – мнооого ми харесва.
    Хубави почивни дни, Мира!

  3. Мира, обичам ирландска музика и тъмна бира 🙂
    Другото не съм го виждала!
    Но и рецептата ти ми харесва, особено в частта със сьомгата!
    Пожелавам ти в най-скоро време да се върнете за нова разходка!
    Прегръдки и хубави почивни дни!
    От бързане и преглъщане рано сутрин, изтървах букви 🙂

  4. Мира, страхотни са! Особено с месце, чудни!:)

  5. И на мен винаги ми се е ходило в Ирландия- поне за ден;)
    Не съм никак запозната с ирландската кухня, но тази палачинка много ми допадна!
    Допаднаха ми е снимките ти от разходката и затвърдиха убеждението ми, че при първа възможност трябва да се лети натам;)

  6. Мира, много интересно предложение – не съм опитвала такива палачинки, но определено ще ми харесат. Разкошни са станали твоите, благодаря за рецептата!
    Хубава неделя!

  7. Интересна идея!!!

  8. Храня особена симпатия към ирландците:) Много интересна рецепта, която съвсем скоро трябва да пробвам!

  9. Бубе, напълно си права за ирландската кухня и аз досега нямам нещо, коеот съм опитала, но не ми е допаднало :).
    Пожелавам ви скоро да успеете да се разходите и вие семейно дотам 🙂
    Пепи, Дани, Траяна, Мъх, Мариета, Таня, Руми, благодаря ви :).
    Руми, споделям симпатията ти към ирландците :).
    Мъх, дано да ти се отвори скоро възможност :).
    Хубава нова седмица!

  10. И това ми звучи много вкусно!…и непременно ще изпробвам!

  11. Чудесна рецепта, семпла, но вкусна и оригинална. Аз бих наблегнала на варианта със сьомга. И на мен ми се ходи в Ирландия, но и да започна с рецепта е добро начало. Благодаря, че сподели, Мира. Приятна неделя!

  12. Бети, Гуинет, благодаря ви :)!