Шоколадовият пай на Нора Ефрон

Пай с шоколадов крем за Деня на мармота.

 
Спомняте ли си филма „Омагьосан ден”, където екранният герой на Бил Мъри беше обречен да изживява един и същи ден? Този омагьосан ден беше Денят на мармота.
Дълго време си мислех, че денят е художествена измислица, изглеждаше твърде неправдоподобно за да е истина. Едва наскоро се заех сериозно с проучването на този въпрос и се оказа, че реалността за пореден път надмина въображението. Открих, че Денят на мармота не само съществува, но и наистина се отбелязва на 2 февруари в много области на САЩ и Канада. Счита се, че на този ден мармотите излизат от дупката си. Според поверието, ако на този ден е облачно, зимата скоро ще свърши. Ако е слънчево, мармотът ще види сянката си и ще се върне обратно в дупката, защото зимата ще продължи още 6 седмици. Изследванията показват, че прогнозите на мармотите се сбъдват в около 40 % от случаите. Какво да се прави, не може един мармот хем да е метеоролог, хем да завива шоколада в станиол.
За да отбележа подобаващо този значим ден, нямах друг избор, освен да се спра на рецепта с шоколад.
 

Преди време попаднах на този пай и запазих рецептата за удобен случай.

За тези от вас, които не познават Нора Ефрон, ще спомена, че е режисьорка на няколко доста известни романтични комедии (обикновено с Мег Райън в главната роля), както и на филма „Джули и Джулия”, който нашумя преди известно време. Но за мен тя винаги ще остане сценаристката на култовия ми филм „Когато Хари срещна Сали”, когото гледам всяка година по Коледа (също като една от
приятелките ми от детинство… с която навремето го гледахме заедно). Затова какъв по-добър случай от шоколадовия пай с намек за кино за Деня на мармота?

Продукти:
(рецептата е адаптирана от Babble, за тава с диаметър 24 см, 1 чаша = 250 мл)

  • За блата:
    250 г бисквити (аз ползвах вариант на „Пти бьор”)
    12 с.л. разтопено масло
  • За крема:
    ¾ чаши кафява захар
    3 с.л. нишесте
    3 чаши прясно мляко
    ¼ ч.л. сол
    150 г шоколад (64% съдържание на какао)
    4 жълтъка
    1 с.л. ванилов екстракт
    30 г масло
    50 г карамелизирани лешници
    1 чаша пълномаслена заквасена сметана
    2 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на блата:
    Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Кръгла тава се застила с пекарска хартия.
  • Натрошените бисквити се разстилат на дъното и стените на тавата, докато се получи кора с дебелина 7-8 мм, потупва се, докато се уплътни.
  • Фурната се загрява на 180 градуса и блатът се запича за 10 минути. Оставя се да изстине напълно.
  • Приготвяне на крема:
    В купа се разбъркват захарта, нишестето и солта. Млякото се изсипва в тенджера и загрява на тих огън до завиране. Отдръпва се от огъня и се добавя натрошения шоколад. Оставя се да се разтопи за около минута и се разбърква добре.
  • Прибавят се нишестето и захарта и кремът се връща на котлона на среден огън, като се разбърква непрекъснато, докато лъжицата започне да оставя ясни следи. Отдръпва се от огъня.
  • Жълтъците се разбиват в купа. Добавя се една лъжица от шоколадовия крем и се разбърква добре, за да не се пресекат яйцата. Постапенно се добавят още няколко лъжици крем, като след всяка се разбърква добре. С
  • места се добавя към останалия в тенджерата крем и се връща за около минута-две на огъня, като се разбърква непрекъснато докато се сгъсти (лъжицата да оставя ясна следа в крема).
  • Добавят се ваниловият екстракт и нарязаното на кубчета масло и се разбърква добре. Кремът се оставя да изстине напълно. При охлаждането се сгъстява допълнително.
  • Блатът се поръсва с натрошените карамелизирани лешници и отгоре се изсипва изстиналия шоколадов крем. Оставя се да стегне за 1 нощ в хладилника.
  • Преди сервиране, сметаната се разбива с пудрата захар на стегнат крем. По желание, паят може да се поръси допълнително с карамелизирани ядки. Сервира се с разбитата сметана.

15 Comments

  1. Ох, 6 седмици още! Дано е така, че и ние сме като мармоти в дупките си тези дни с тези сибирски температури при нас.

    Много вкусен пай. Струва ми се, че кремчето не е така тежко, така че бих пробвала с удоволствие.

    Иначе бях чувала за Нора Ефрон, но не знаех, че е сценарист на толкова любими филми. Тук често гледаме по Коледа "Безсъници в Сиатъл" – видях, че и на него е сценарист, а "Когато Хари срещна Сали" е класика. Има филми, които ти се иска сякаш да не си гледал до момента, за да ги гледаш "за първи път" отново и отново. Филмите на тази жена са такива.

    Честит празник на мармота и на блогчето :)! А кога свършва зимата според твоя мармот? 🙂

  2. Този блог доказа по уникален начин, че това е абсолютно и категорично неговото име! Шоколадовия пай е много изкусителен. Не знаех, че има ден на мармота, Честит празник:)! Много интересна публикация, Благодаря! Хубав ден!:)

  3. Лелеее, разкошотия. Всичко, което с шоколад го обожавам!

  4. Мира, честит ден на мармота! Публикацията ме грабна, още от заглавието. 🙂 Пожелавам ти още много мармотско – шоколадови дни и дано пролетта дойде по скоро! 🙂

    Маги

  5. Чудесна рецепта, Мира! Грабна ме веднага и още утре ще я направя!
    При вас какво е времето- ще свърши ли скоро зимата?

    Поздрави!

  6. Съгласна съм с Кенди – много сочно и много шоколадово.. Поздрави!

  7. ехаа, колко е шоколадово при теб пак, Мира!
    Публикацията ти както винаги е интересна, Мира, срам, но не бях чувала за тази жена, а се оказва доста от филмите и съм гледала.
    Благодаря ти!

  8. Честит празник на мармота и вкусното блогче 🙂
    Чудесна шоколадова феерия!
    И все любими филми!
    А тези 6 седмици така добре ми звучат….
    Прегръдки!

  9. Ох, че шоколадово! Тъкмо за мен! Страхотен десерт!

  10. Мира,страхотен десерт!С обилно колечство крем много ми допада!Пък и шоколада вече ме заобича и аз него,така че от този пай бих се почерпила доволно!
    Много увлекателно разказваш,изчетох на един дъх!

    Прегръдки!

  11. Умопомрачително просто! Много шоколадов, много крем, точно по мой вкус!
    А мармотът тази година нещо май много дълга зима предсказа или поне на мен така ми прозвуча…
    дано не е познал, че ми омръзна вече този студ.
    С пожелание за топла и уютна вечер!

  12. Ами честит мармотен ден!
    Още шоколад и красота да има за споделяне с нас пожелавам;)
    Умопомрачителен е този пай и ще се яде със сигурност!
    Хубав петък!

  13. Честит празник на мармота!
    Шоколадово и вкусно, понякога слънчево, друг път – зимно… сладък е живота на тези животинки 🙂

  14. Мира, Candy, Петя, Маги, Краси, Зори, Пепи, Дани, Траяна, Роси, Мариета, Диди, страшно много ви благодаря за поздравленията и милите думи! Много ме трогвате :)))
    Радвам се, че рецептата ви е харесала :).
    Мира, и нашият мармот би трябвало да предскаже още 6 седмици зима – времето беше ярко слънчево и ужасно студено (за тукашния климат) – минус 7 градуса :))). Виж, алпийските мармоти не знам на какво мнение са… при тях май вчера валя сняг 🙂
    Хубав край на седмицата, момичета!

  15. Мирче,….с твоята публикация….ми подари много шоколадово щастие! Благодаря ти! Винаги знаеш как да направиш човек щастлив!И аз не знаех , че има празник на мармота!Честит празник, макар и със закъснение!!!
    Желая ти ….един прекрасен Уикенд, изпълнен с много усмивки и щастие и те прегръщам сърдечно!