Френски горещ шоколад

През последните два дни над Франция премина бурята Жоаким, която нанесе доста щети по крайбрежието. Над Париж и региона, тя се изрази основно в ниски температури, изключително силен вятър и много дъжд. Идеалното време за сгушване на дивана с хубава книга и чаша горещ шоколад.
 
Във Франция историята на горещия шоколад започва през 1615 година със сватбата на испанката инфанта Анна Австрийска с краля Луи XII, но модата му се налага в кралския двор едва с идването на Мария-Тереза, испанската съпрута на Луи XIV. Дълго време е останал привилегия на кралския двор и благородническото съсловие. Демократизирането му започва едва в началото на XIX век, когато холандецът Конраад ван Хутен патентова процеса за производствоно на какао на прах и се появяват първите фарбики за производство на шоколад.
 
В днешни дни горещият шоколад (chocolat chaud) е една от институциите във френските кафета, заедно с „малкото черно” (кафе) или кафето със сметана (café-crème). Истинският типичен горещ шоколад се приготвя с истински шоколад с високо съдържание на какао (не с разтворимо) и вода и има богат и наситен кадифен вкус. В зависимост от рецептите част от водата (или цялата) може да се замени с мляко, или да се добави течна сметана. Тъй като не харесвам особено шоколад, приготвен само с вода, долната рецепта я приготвих с мляко (но без сметана, за да е по-щадящо за ханша). Тъй като имах изостанал млечен шоколад с лешников пълнеж, сложих малко и от него, за обогатяване на вкуса. Ако нямате такъв на разположение, един хубав черен шоколад ще свърши чудесна работа.
 

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е вдъхновена от David Lebovitz и Marmiton)

  • 750 мл прясно мляко
  • 170 г черен шоколад (64% съдържание на какао)
  • 30 г млечен шоколад с лешников крем
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне

  • Млякото се загрява в тенджера почти до завиране. Добавя се нарязаният на ситно шоколад, отдръпва се от огъня и са разбърква, докато шоколадът се разтопи.
  • Връща се обратно на тих огън и се загрява почти до завиране в продължение на 5 минути, като се разбърква непрекъснато. Отдръпва се от огъня и се сервира веднага.
  • Може да бъде направен няколко часа предварително. В такъв случай се затопля на бавен огън преди поднасяне.
  • За по-празничен привкус може да се добавят различни подправки – канела, анасон, пипер. Ако ви се вижда недостатъчно сладък, може да добавите малко кафява захар.

10 Comments

  1. Ще опитам 🙂 Благодаря за споделената рецепта 🙂

  2. Мира, с удоволствие бих се сгушила с такъв горещ шоколад:)

    Усещам уханието му!
    Прегръдка и усмихната седмица!

  3. Ми освен да запаля камината и да сядам с чашата пред нея;-)
    Много уютно:-)
    Приятна нова седмица!

  4. Това питие би донесло много уют и топлина ,през зимения сезон във всеки дом!
    Хубава седмица!

  5. Разкошна топла напитка,в съчетание с хубава книга или филм е исниско блаженство!

    Весела Коледа,Мира!

  6. Здравей, Мира! Чудесна напитка, а само с бял шоколад дали ще се получи?
    Поздрави!

  7. Ох, Мира – освен че е горещ шоколадът ти, 🙂 е и френски – как да му устои човек??? Обожавам горещ шоколад и въпреки че у нас няма дори и снимка на камина, 🙂 с удоволствие бих се настанила с чаша от твоето блаженство и на обикновен, студен дървен стол :))

    Поздрави и весели празници!!!

  8. Мащерка, Дани, Мъх, Мира, Роси, Зорница, Мина, благодара ви за позитивните отзиви 🙂
    Зорница, няма начин да не стани само с бял шоколад, но ще е доста по-сладък.
    Мина, и аз нямам камина (въпреки, че ми се иска), но защо на стол? По-добре на канапе :).

  9. Представих си удоволствието от чаша горещ шоколад в студеното време…
    Хубави празнични дни от мен!

  10. Диди, благодаря ти! Хубави празници и на теб! 🙂