Аспержи със шафранов сос Холандез

Поводите за тази рецепта са два : открих сезона на аспержите (зелените, за предпочитане) и най-накрая се престраших да направя собственоръчно сос, вместо да прибягвам до замразените в кутийка. А това си е постижение! Всъщност, тънкият момент е разбиването на жълтъците – водната баня трябва да е гореща, но не и вряща, иначе ще се пресекат. Ако нямате шафран под ръка, може да го пропуснете – получава се сос Холандез натюр.

Продукти:
(рецептата за соса е адаптирана от книгата « La bonne cuisine d’aujourd’hui », изд. France Loisirs)

  • 3 жълтъка
  • 100 мл бяло сухо вино
  • 1 щипка (10 пистила) шафран
  • 1 глава лук тип „ешалот”
  • 125 г масло
  • Сол, черен пипер
  • 1 връзка (300 г) зелени аспержи (пресни или замразени)

Начин на приготвяне

  • Маслото се разтопява . Приготвя се тенджера, пълна на 1/3 с вода за водна баня и се загрява почти до завиране.
  • Лукът се нарязва на ситно. В тенджера се загряват до завиране виното, лукът и пистилите шафран. Оставя се течността да изври до 2/3 от първоначалния обем (около 10 минути). Виното и лукът се пюрират с пасатор.
  • Жълтъците се поставят в купа, подправят се със сол и черен пипер. Купата се поставя над горещата (но не и вряща) водна баня и жълтъците се разбиват с миксер.
  • Постепенно на малки порции се добавят пасираните лук и вино, като се разбива непрекъснато. Сосът увеличава обема си, става пенест и се сгъстява постепенно.
  • Прибавя се на тънка струйка разтопеното масло, като разбиването не спира. Добавят се сол и пипер, при нужда. Сосът се оставя на топло върху водната баня, докато дойде моментът за използването му.
  • Аспержите се почистват и сваряват на пара (около 8-10 минути) в зависимост от дебелината. Поръсват се с едра сол и се сервират с топлия сос и чаша студено бяло вино.

9 Comments

  1. Много изкушаващо! Преглъщам по никое време:)
    Поздрави и хубав ден, Мира!

  2. Una buona ricetta, ciao

  3. Мира, Холандес-а е прекрасен,
    а за да съм откровенна не съм опитвала аспержи:)
    Прегръдки!

  4. Диди, Дани, благодаря ви! 🙂
    Дани, аспержите нямат много вкус, тоест имат, но е по-скоро дискретен и леко земен и не допада на всеки. Иначе холандезът може да се съчетае и с по-суха бяла риба :).
    Поздрави и хубав остатък от работната седмица!

    Stefania, ciao and thanks a lot! 🙂

  5. Мира, и аз тази година се бях засилила да направя аспержи, но като отида до пазара все се започва едно чудене, основано най-вече на цената им :). Ако бяха на психологическата граница от 4 лв за връзка, бих експериментирала с удоволствие, но тук са 6 лв и пресните картофки и салатки натежават повече в решението ми. Все пак събирам рецепти за аспержи и когато реша да ги направя, определено ще имам предвид и твоята рецепта (шафрана е на лице :). Благодаря ти за идеята и хубава седмица!

  6. Мира много интересна комбинация от аромати! Страхотна рецепта!

  7. О, аспержите са едно удоволствие, от което не мога да се откажа 🙂 Но виж сос Холандез не съм приготвяла сама, признавам 🙂 Страхотни снимки, Мира!

    Поздрави, Милена 🙂

  8. Мира, Лулу, Милена, благодаря ви 🙂
    Мира, разбирам те напълно – при 6 лв за връзка и аз бих предпочела пресните картофки (още повече, че тук ги няма) :).

  9. Ох, аз аспержи "bnlushing" никога не съм готвила – срам ме е, но си признавам… Дори май и не съм опитвала… Но виж сосът ти ми звучи много интригуващо 🙂