Ванилов чийзкейк с нар

Преди време купих сок от нар, уж да го използвам за едно печено месо. Месото го опекох в крайна сметка по друга рецепта, а сокът остана в хладилника. Заедно с две опаковки крема сирене. Какво по-добро извинение за един импровизиран чийзкейк? Украсата отгоре е вдъхновена от чийзкейка в „Старбъкс”, чиято рецепта издирвам безуспешно поне от две години насам. Но пък и домашните ме заместители междувременно не са за изхвърляне.
 

Продукти

  • За блата :
    125г бисквити (аз ползвах ръженият вариант на „Пти бьор”)
    6 с.л. разтопено масло
  • За крема:
    450 г крема сирене (или “Филаделфия”)
    1 ч. ч. сметана
    4 яйца
    2/3 ч. ч. кафява захар (може да се замени с бяла или друга)
    1 шушулка ванилия
  • За украса:
    300 мл сок от нар
    3 с.л. захар

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на сиропа от нар:
    Сокът от нар се загрява до завиране, добавя се захарта и се оставя да се сгъсти, до около 1/3 от първоначалния обем (или до консистенцията на сироп). Оставя се да се охлади напълно.
  • Приготвяне на блата:
    Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото. 
  • Приготвяне на крема:
    Крема сиренето се разбива със захарта. Шушулката ванилия се разполовява с върха на остър нож и с тъпата страна на ножа внимателно се изстъргват семената ванилия. Прибавят се към крема сиренето, добавя се и сметаната и се разбива добре.
  • Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбърква. Изсипва се върху стегнатия блат. С лъжица или пипета се слагат внимателно капки от сиропа от нар по повърхността на чийзкейка и с клечка за зъби или дървено шишче се оформят желаните фигури.
  • Чийзкейкът се пече в предварително загрята фурна, на водна баня, първо на 170°С за 10 минути, а впоследствие на 150°С за около час (или докато се стегне в средата). Оставя се да изстине в изключената фурна, на затворена врата. Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка.
  • Охлажда се поне няколко часа в хладилник, за да стегне добре. Изважда се от формата преди поднасяне.

6 Comments

  1. Маги, толкова е апетитен 🙂
    А всичко направено с нар ми е много вкусно!
    Поздрави и слъбчева неделя!

  2. Мира,първото нещо,което свързвам с името и блога ти са макароните,а второто-чийзкейка!Винаги са ти великолепни!Много обичам и аз чийз,и ми е удоволствие да се насладя визуолно на това страхотно поднесено парче!
    Поздрави!

  3. Обожавам чийзкейкове, и то печени…чудесно си оползотворила продуктите в един защеметяващ краен резултат!
    Поздрави и слънчева седмица!

  4. Дани, Еликсир, Мариета, благодаря ви за похвалите!
    Мариета, и аз като теб предпочитам чийзкейковете с печене :). А съм предвидила и още един тези дни 🙂
    Поздрави и хубава седмица!

  5. Чийзкейкът е сред любимите ми сладкиши. Специфичния сладко-солен вкус е неповторим. Този чийзкейк ми звучи мнооого вкусно. Малко сложничко ми се вижда на първо четене, но ще го изпробвам през дългия уикенд, който предстои.

    http://www.hotandtasty.wordpress.com

  6. Като гледам фантастичните ти чийзкейкове, май и аз ще си позволя да си угодя на душицата с един от твоите :)… И този е прекрасен, Мира!!