Во льо Виконт и пролетна салата със спанак, ягоди и моцарела

Последният път, когато бяхме решили да посетим замъка Во льо Виконт, се оказа, че е затворен заради сватбеното тържество на отчаяната домакиня Ева Лонгория и баскетболиста Тони Паркър. Трябваха ни три години да се съвземем от това разочарование! Но накрая, покрай на един наш приятел, живеещ в Холандия, успяхме все пак да стигнем до него, в един облачен и леко дъждовен неделен ден. Замъкът е прекрасен и, признавам, допадна ми дори повече от Версай.

Спалнята на Н. Фуке

Замъкът Во льо Виконт е закупен през 1641г. от Никола Фуке, по онова време депутат и адвокат, а впоследствие и суперинтендант (министър) на финансите на Луи XIV. Отначало замъкът се е състоял от ферма и жилищна част, които не са били на сегашното място. Никола Фуке започва строежа на нов замък, с архитект Луи льо Во, художник-декоратор Шарл льо Бран и пейзажист Андре льо Нотр. Същите няколко години по-късно са наети от краля при строежа на замъка във Венсен, а по-късно и на Версай. Во льо Виконт е пример за един от архитектурните шедьоври от средата на XVII век и притежава първия парк от френски тип – растения с правилни форми, фонтани и водни огледала.


Изглед към парка от купола

Образован и ценител на словото, Фуке събира около себе си някои от най-известниет поети и писатели на епохата и ги покровителства – във Во льо Виконт известно време са живяли Жан дьо Лафонтен, Молиер, Пол Скарон, честа гостенка и вярна приятелка е и мадам дьо Севиние.


Преддверие към спалнята на госпожа Фуке

На 16 август 1661 г.  Никола Фуке дава едно от най-бляскавите празненства за епохата в чест на краля. Няколко дни по-късно е арестуван от господин д’Артанян от ротата на кралските мускетари, по обвинение в държавна измяна. Хвърлен е в затвора, а цялото му имущество е конфискувано.


Залата за игра

Днес замъкът, вдъхновил Версай, е класифициран като исторически паметник и понякога декор на филмови продукции. Завършвам с една пролетна салата, която миналата година не успях да пусна, понеже, докато се наканя, сезонът на ягодите беше свършил.

Продукти

  • Смесена салата от млади кълнове (спанак, рукола, зелена салата)
  • Ягоди
  • Моцарела

Начин на приготвяне

  • Ами, това е. Ягодите и моцарелата се нарязват на парченца, салатата се подреждат в купа, добавят се ягодите и сиренето.
  • Поднася се със заливка от зехтин, сол и балсамико.

5 Comments

  1. Салата събуди интерес, както и замъка 🙂 Разкошни снимки, Мира! Страхотна разходка сте си направили, независимо от облачното време 🙂

    Весели празници 🙂

  2. Благодаря за прекрасната разходка, Мира, след която салатката ми се отрази добре 🙂
    Поздрави и светъл Великден!

  3. Дани, Милена, радвам се, че разходката ви е допаднала 🙂 И салатката също :)))
    Хубави и светли празници и на вас!

  4. Благодаря за прекрасната разходка, Мира! Всичко е толкова красиво и подредено!
    И салатката ти харесах 🙂 ей тези са ми любими.
    Поздрави и хубави, светли празници!

  5. Преди два месеца съпругът ми хапнал подобна салата с ягоди в Трир, и много му допаднала. Така че мисля да експериментирам и аз и ще споделя как се е приела у дома!
    А разходката във Ви Льо Виконт изглежда приказна, върнах се към разходката ни до Версай от преди месец, толкова хубави спомени…