Първоаприлски макарони – Макарони от Амиен

Изненадаааа! По случай първи април днес ще изляза от белтъчено-целувчено-черупчесто-креместите сладки и ще ви представя едни техни братовчеди от Пикардия. Пак са макарони, но от друг вид.
Както разказвах преди време, съществуват различни видове макарони. Най-популярни са парижките, наречени още „френски” в  българското (и не само) Нет пространство, може би защото са най-известни отвъд пределите на Франция. Но за радост на почитателите на белтъка и бадемовото брашно, има още няколко вида от тези сладки.
 
Днес ще ви запозная с макароните от Амиен. Съставките са подобни, но не и консистенцията. Амиенските са плътни, меки и леко влажни… и бързи, понеже не изискват състаряване на белтъците, а само 6 (!) часа престой в хладилника. Идеални са с кафе!
 
В добавка, няколко зимни снимки от Амиен (направени от ПП преди 2 години), известен с катедралата си Нотр-Дам – прекрасен пример за готическа архитектура и най-голямата средновековна постройка във Франция.
 

Продукти:
(за 20-22 макарона, рецептата е адаптирана от блога «Passion… Gourmandise»)

  • 250 г бадемово брашно
  • 160 г кафява захар
  • 2 с.л. ванилова захар
  • 1 щипка сол
  • 2 с.л. golden syrup (частично инвертиран глюкозов сироп, може да се замени с мед)
  • 1 с.л. желе от дюля
  • 1 ч.л. бадемов екстракт
  • 55 г белтъци
  • 20-22 сурови обелени бадемови ядки

Начин на приготвяне

  • В купа се смесват бадемовото брашно, захарта, ваниловата захар, щипката сол и golden syrup. Добавят се белтъците и се разбърква добре. Прибавят се желето от дюля и бадемовият екстракт и се разбърква до получаване на еднородна смес.
  • Купата се покрива с прозрачно фолио и се оставя за 6 часа в хладилник да се стегне.
  • Голяма плоска тава се застила с хартия за печене.
  • Фурната се загрява на 150 градуса. Тестото се изважда от хладилника, прехвърля се върху силиконова подложка (или парче хартия за печене) и се оформя на „салам” с диаметър 4-5 см. С остър нож се нарязва напречно на дискове с дебелина около 2 см.
  • Дисковете се дооформят с мокри ръце и се поставят в тавата, на 3-4 см разстояние. Върху всеки макарон се поставя по една бадемова ядка.
  • Пекат се в продължение на 25 минути (до златисто). Изваждат се и се оставят да изстинат напълно върху решетка. Сервират се с кафе.

7 Comments

  1. Мира, катедралата е прекрасна !
    И най-накрая една рецепта за макарони, която е "човешка"
    Виж сега мога да ги направя 🙂
    И с този аромат на дюли…
    Прегръдки и усмихнат уикенд!

  2. Мира, и аз си записвам да ги направя. Много хубаво златисти ми изглеждат и макар да нямам дюли, ще пробвам с конфитюр от круши. Да видим какво ще стане. Благодаря ти за хубавата идея и за снимките от този френски град. Слънчев април!

  3. Страхотни снимки и прекрасно предложение! Всеки път си обещавам да ги пробвам тези макарони и така си оставам с неосъществени планове 🙂 Е, не, тези вече ще се опитат! 🙂

    Спорна и усмихната седмица, Мира 🙂

  4. Както е казала Дани, най- накрая една човешка рецпата. Сега да си призная че френски макарони не съм правила, не заощто нямам желание, а защото нямам подходящия накрайник на шприца. Сигурна съм, че ще са много вкусни, тъй като бадемовото брашно е страхотно на вкус. Поздрави затеб и благодаря за прекрасинте снимки

  5. Дани, Мира, Милена, Дани, благодаря ви за положителните отзиви :).
    Мира, бих те посъветвала да не пробваш с конфитюр от круши, а с някой по-кисел – от кайсии или вишни, за баланс, понеже самите макарони стават доста сладки.
    Дани (и двете :)), определено това и най-"човешката" рецепта за макрони досега :). Някой път ще пробвам и от другите региони (като събера снимков материал от тях, лол!)

  6. Мира, рецептата е прекрасна, можеш да я включиш в 100 вида сладки, ако желаеш! Както и да е Снимките ти и преживяванията са още по чудесни! Благодаря, че ги сподели с нас! 🙂
    Поздрав най – сърдечен! 🙂

  7. Coucou et merci pour le clin d'oeil !
    J'ai vraiment adoré cette version de macarons parce que délicieuse et rapide à faire ! Ma gourmandise n'étant pas toujours patiente … ;o) Et en plus, leur conservation est meilleure !