Питка с печени зеленчуци

Тази идея я видях в един епизод от предаването на Джейми Оливър „Jamie’s Kitchen”. За съжаление, обаче, показаха само как приготвя тези питки, но не дадоха рецептата.А мен ме заинтересува. Питах и чичо Гугъл, но дори и той не успя да помогне в случая. Няма страшно, ще импровизирам! За основа използвах рецептата за хляб от сайта на Джейми Оливър, в която замених част от брашното с грис. И тъй като тук много трудно се сдобивам с печени тиквички, чушки и патладжани, за плънката ползвах един заамразен микс от тиквички и патладжани на грил, към които добавих печени чушки.
 
 
 
 
 
Маята се разтваря в малко от хладката вода и част от захарта и се оставя за 5 минути да шупне. Брашното се пресява с гриса в дълбока купа. Добавят се останалата захар и солта и се прави кладенец на дъното на купата. Прибавят се водата, зехтинът и маята и се разбърква като се добавя по малко от брашното встрани. Постепенно се замесва тесто, което се прехвърля върху набрашнения работен плот и се меси в продължение на 10 минути, докато стане гладко и еластично. Оформя се на топка, прехвърля се обратно в купата, покрива се с домакинско фолио или кърпа и се оставя да втаса около 30 минути на стайна температура.
 
Тестото се разточва на правоъгълник с дебелина около 1 см. Покрива се с печените зеленчуци, поръсва се със зехтина и ситно нарязаните скилидки чесън. Топката моцарела се нарязва на кубчета, които се разпределят върху зеленчуците. Поръсва се с риган и мащерка. Тестото се навива на руло. Разрязва се напречно на 6 шайби (с дебелина 8-10 см). Шайбите се подреждат вертикално в намазана с малко зехтин тавичка. Оставя се да втасат повторно за около 45 минути на стайна температура.
 
Фурната се загрява на 220 градуса, като в нея се поставя и празна алуминиева купичка. В нагрятата алуминиева купичка се сипва малко вода непосредствено преди питката да се постави във фурната. Част от водата се изпарява и така се предпазва от изсушаване при печенето. Пече се около 40 минути, или докато се зачерви. Изважда се и се оставя да изстине.
 
 
 

Продукти:
(по идея от предаването „Jamie’s Kitchen” и рецепта за хляб на Джейми Оливър)

  • За питката:
    400 г брашно
    100 г фин пшеничен грис
    300 мл хладка вода
    10 г суха мая
    1 с.л. кафява захар
    1 с.л. зехтин
    1 ч.л. сол
  • За плънката:
    400 г смес от печени/гриловани зеленчуци (тиквички, чушки, патладжани). (Ако, като мен, ползвате замразени, минете ги за няколко минути на тиган с малко зехтин без да ги размразявате предварително.)
    1 топка моцарела
    2 скилидки чесън
    2 с.л. зехтин
    1 ч.л. сух риган
    1 ч.с. суха мащерка

начин на приготвяне

  • Маята се разтваря в малко от хладката вода и част от захарта и се оставя за 5 минути да шупне.
  • Брашното се пресява с гриса в дълбока купа. Добавят се останалата захар и солта и се прави кладенец на дъното на купата. Прибавят се водата, зехтинът и маята и се разбърква като се добавя по малко от брашното встрани.
  • Постепенно се замесва тесто, което се прехвърля върху набрашнения работен плот и се меси в продължение на 10 минути, докато стане гладко и еластично.
  • Оформя се на топка, прехвърля се обратно в купата, покрива се с домакинско фолио или кърпа и се оставя да втаса около 30 минути на стайна температура.
  • Тестото се разточва на правоъгълник с дебелина около 1 см. Покрива се с печените зеленчуци, поръсва се със зехтина и ситно нарязаните скилидки чесън. Топката моцарела се нарязва на кубчета, които се разпределят върху зеленчуците. Поръсва се с риган и мащерка.
  • Тестото се навива на руло. Разрязва се напречно на 6 шайби (с дебелина 8-10 см). Шайбите се подреждат вертикално в намазана с малко зехтин тавичка. Оставя се да втасат повторно за около 45 минути на стайна температура.
  • Фурната се загрява на 220 градуса, като в нея се поставя и празна алуминиева купичка. В нагрятата алуминиева купичка се сипва малко вода непосредствено преди питката да се постави във фурната. Част от водата се изпарява и така се предпазва от изсушаване при печенето.
  • Пече се около 40 минути, или докато се зачерви. Изважда се и се оставя да изстине.

7 Comments

  1. Това сегакак да го сготвя-пак ли в душ?

  2. Ох, че хубаво изглежда!
    Сигурна съм, че е и много, много вкусна.
    Благодаря за прекрасната рецепта!
    Сърдечен поздрав!

  3. Мира, много апетитно изглежда, а и тези зеленчуци в добавка…
    И със сутрешното ми кафе е прекрасна!
    Поздрави и хубав ден!

  4. Мира,така е – много апепитно е с тези печени зеленчуци.Идеята е великолепна,а за изпълнението нямам думи.Страхотна погача!!!

  5. Ама само как хубаво си отчупила парченце… :)))
    Чудесна питка, една такава дундавичка, че и с плънка от печени зеленчуци – приказ!
    Снимката е фантастична 🙂

    Поздрави: Ина

  6. Мира,
    изглежда неустоимо вкусно и
    прекрасни снимки.
    Благодаря за чудесната рецепта,
    поздрав, Диана

  7. Лети, Дани, Йоли, Ина, Диана, благодаря ви за комплиментите!Радвам се, че рецептата ви е харесала. 🙂
    Поздрави и слънчев есенен уикенд!