Шоколадов десерт с вишни

… или Честит НЕрожден ден
 
Преди около 3 години отворих тема с „любими” рецепти в готварския подфорум на БГ-Мамма, основно насочени към френската кухня. Не за друго, а защото ми беше леко омръзнало да срещам рецепти в нета за сос Бешамел с олио, дафинов лист и кисело мляко. Не че съм от най-изявените пуристи, но с някои неща шега не бива! Известно време след това Пепика отвори тема, в която потребителките можеха да пускат снимки на ястията, приготвяни ежедневно вкъщи, тип „менюто днес в снимки”. По онова време бях улисана в ремонти и преместване в ново жилище и следях темите, без да публикувам. Престраших се да пусна едни ужасни от сегашната ми гледна точка снимки на говеждо по бургундски едва в 17-18 тема. Горе-долу по същото време се сдобих и с що-годе прилична, макар и миниатюрна кухня и открих света на кулинарните блогове. 

Дълго време подхвърлях в ума си идеята да направя и аз един. Колкото повече я подхвърлях, толокова повече въпроси възникваха – на какъв (и колко) езика да бъде, на коя платформа, колко време мога да отделя, има ли нужда наистина от поредния блог с рецепти… и най-вече – чукча хубаво ще е писател, но има ли какво да каже и кой да го прочете? След дълго колебание решението беше взето – блог ще има. В Блогър. На български и френски. За времето ще мислим по-късно. Миналата седмица, Мармотите на шега, наистина, навършиха годинка. За мое най-голямо учудване, ми доставя удоволствие да го водя, макар и не толкова редовно, колкото бих искала. За радост имам читатели и редовни посетители и виртуални приятели. Благодаря ви, за времето, което отделяте да се отбивате тук, за коментарите, които оставяте и за доброто настроение, с което ме зареждате! И понеже един рожден ден, особено първи, се отбелязва подобаващо с торта и песничка, ето ги и тях.

Песничката

Тортата

Трябва да престана да гледам предаванията на Найджела Лоусън. Всеки път като попадна на някое, тя приготвя по някой сладкиш с греховно количество шоколад и достатъчно калории да потопят Титаник. После аз тичам да търся рецептата и повод да я направя. Тази е една от „тях”.

Продукти:
(за 5 чаши с широко дъно и от около 250 мл всяка, адаптирана от предаването Nigella’s Feasts)

  • 200 г шоколадов кекс (аз ползвах готов от магазина)
  • 3 с.л. конфитюр от вишни
  • 5 с.л. черешов ликьор
  • ½ буркан компот от вишни
  • За крема:
    60 г натурален шоколад (70% какао)
    ¾ чаши мляко
    ¾ чаша заквасена сметана
    4 жълтъка
    ¼ чаша кафява захар
    2 с.л. какао
    1 ч.л. ванилов екстракт
  • За украса:
    250 мл заквасена сметана
    2-3 с.л. кафява захар
    Настърган шоколад

начин на приготвяне

  • Вишните от компота се отцеждат от сока. Шоколадовият кекс се нарязва на 10 парчета с дебелина около 1 см. Парчетата се слепват по две с конфитюра от вишни.
  • От кексовите сандвичи се изрязват кръгове с диаметър на дъното на чашата за сервиране. Сандвичите се поставят на дънота на чашата и се напояват с 1 с.л. черешов ликьор (или сока от компота).
  • Отгоре се нарежда 1 слой от отцедените вишни. Чашите се завиват с прозрачно фолио поставят в хладилник до приготвянето на крема.
  • Натрошеният шоколад се разтопява внимателно на водна баня. Млякото и сметаната се поставят в теджерка и се затоплят на слаб огън, но без да завират. В купа се разбиват до побеляване жълтъците и захарта. Добавя се какаото и се ароматизира с ваниловия екстракт. Добавят се топлото мляко и сметана като се разбърква непрекъснато, за да не се пресекат жълтъците.
  • Прибавя се разтопения шоколад и се разбърква добре. Сместа се връща в тенджерката на котлона и се загрява на слаб огън, но без да завира, като се разбърква неперкъснато с дървена шпатула. Постепенно кремът започва да се сгъстява е парченцата шоколад се разтопяват до хомогенна смес. Бърка се около 15 минути, или докато шпатулата започне да оставя следи по повърхността на крема. Отдръпва се от огъня и се оставя да изстине напълно. При изстиването кремът се сгъстява допълнително.
  • Изстиналият крем се разпределя в чашите върху вишните и шоколадовия „блат”. Чашите се покриват с прозрачно фолио и се оставят една нощ в хладилник.
  • Сметаната се разбива на пухкав крем с кафявата захар. Десертът се украсява със сметановия крем, поръсва се с настъргания шоколад и се охлажда около 1 час в хладилник преди сервиране.

10 Comments

  1. Честит Нерожден Ден на твоят блог, Мира! 🙂 Твоят дебют в темата на Пепика и аз го помня 🙂 Веднага ми направиха впечетление кулинарните ти умения! И понеже вече пиша много спорадично във форума на бг-мамма и дори не се се появявам или чета готварския, се радвам че имаш твоето местенце тук сред блогърите 🙂 Така мога да се отбивам тук и да се зареждам позитивно, защото ти не само умееш да готвиш, но се отличаваш с много увлекателен стил на писане! Голямо удоволствие е да те "навестявам" тук от време на време 🙂

    А този греховно шоколадов десерт е точно от тези, които аз най- много обичам 🙂 Разкошен е!

    Весел уикенд! 🙂

  2. Мира, поздравления за годинката, за прекрасния клип, и още по-прекрасната рецепта!
    И аз като Миленка бих споделила за удоволствието, с което следя разказаното от теб, преди споделената рецепта!
    Дори за неделното си меню, съм "надникнала" при теб!
    Сърдечни поздрави!

  3. Честита първа годинка! Лично аз, съм много доволна, че открих това приятно местенце и се отбивам тук за интересна рецепта и приятно четиво!

  4. The dessert looks so delicious! 🙂

  5. Честита годинка на блога ти, Мирка! Много е уютно тук и винаги надзъртам с интерес, защото е не само красиво направено и поднесено, а и много увлекателно написана всяка рецепта, примамвайки да я опиташ 🙂
    А крема е много богат, наслада за небцето – подозирам.

  6. Честит празник на блога и на стопанката му 🙂
    Освен да благодаря за прекрасния десерт, желая и още и още чудесни рецепти, разкази и снимки!

    Усмивки 🙂

  7. Ех,тази тема в готварския колко чеда откърми:)

    Честита първа година на блога!Много е хубаво това,че си взела решение да го създадеш!Пожелавам още дълги години да го списваш все така увлекателно и с все така интересни рецепти!
    Чудесна е песничката,а за шоколадовото изкушение да не говорим!:)

  8. Милена, Дани, Лулу, Федора, Диди, Пепи, много, много ви благодаря за пожеланията :). Усмихнахте ми деня (и вечерта :)). Радвам се, че моето малко кътче и рецептите в него ви допадат!
    Сърдечни поздрави и хубава седмица!
    А кремът е страшно вкусен ;).

    Cafe Pepela, thank you very much for dropping by and for your comment:).

  9. Честит рожден ден на мармотите, Мира! Аз като заека от филмчето с Алиса съм не два а няколко дена закъсняла… много ме развесели това филмче. не го бях гледала. много фин и пухкав десерт ни предлагаш. определено Нигела Лоусън не изглежда да похапва нон стоп от творенията си – много красива жена.
    Та, да престана с несвързаните брътвежи като двамата от анимационното филмче и да ти пожелая още много забавления с мармотите и в кухнята! Поздрави и хубава седмица!

  10. Мира, благодаря ти за поздравленията :). Алиса е много забавно филмче (въпреки, че имам някои предубеждения към Дисни ;)), наскоро го гледахме с щерката. А Найджела Лосън е наистина голяма хубавица. Между другото на края на всеки епизод я дават как похапва с удоволствие от приготвеното, лол!
    Приятна седмица!