Седмицата на вкуса

Напоследък нямам много време да гледам телевизия или да следя новините. Затова за малко да изпусна да ви разкажа за Седмицата на вкуса (La semaine du gout), която тече в момента – от 11 до 17 октомври. Добре, че прочетох прекрасния пост на Беа в блога La Tartine Gourmande, за да се подсетя.
Започнал през  1990 г по инициатива на известния френски кулинарен критик и телевизионен водещ Жан-Люк Петирено, Денят на вкуса, бързо набира популярност. В първото си издание, над 350 майстори готвачи изнасят кулинарни уроци пред ученици в началното училище. Постепенно събитието се разраства и в момента в цяла Франция се организират различни прояви, свързани с кулиналията, продуктите и вкусовите съчетания. Разделени са основно на три големи категории (за повече информация – официалният сайт, за съжаление само на френски):
„Уроци по вкус” – майстори готвачи, ресторантьори, пекари, сладкари се мобилизират в цялата страна, за да запознаят малките, големите и още по-големите ученици със своята професия, своята страст и да им предадат малко от своя опит.
„Маси на вкуса” – много ресторанти (известни и не толкова) предлагат на посетителите си специално меню, разработено за повода. Обикновено се включват продукти или вкусови съчетания малко по-различни от ежедневие – например забравени плодове и зеленчуци като алабаш, пащърнак, йерусалимски артишок (топинамбур), жълта ряпа, сортове ябълки, които вече почти не се култивират, защото не отговарят на изискванията на веригите хипермаркети.
„Ателиета на вкуса” – пазари, асоциации, хотелиерски училища, фермери организират мероприятия, семинари, лекции, готварски курсове, свързани с опитването на нови или забравени продукти, подправки, аромати. В много училища през тази седмица менюто в столовата също е по-различно. Майстори-готвачи организират еднодневни курсове в университетите, за да покажат на студентите как могат да приготвят бързи и евтини ястия, за да разнообразят менюто от спагети, пица и пържени картофи.
Много харесвам тази инициатива, защото чрез нея още от малки децата откриват кулинарията, разнообразието от продукти, вкусове и подправки, а защо не, и основите на едно по-здравословно хранене (колко то е прилагано в повечето семейства, е друг въпрос). Като родител, се опитвам да дам именно тези основи на Камбанката, нищо, че в повечето случаи след първата хапка новостите са придружени от „Уф, че гадно!”. Не губя надежда, че някой ден усилията ми няма да отишли напразно.

3 Comments

  1. Eee, сигурно е страхотно! Жалко,че тук няма…:-(

  2. О, как ми се иска и на мен да посетя нещо подобно. Ако има нещо такова и тук, то аз за жалост съм пропуснала. Макар, че холандците не си ги представям толкова кулинарно изявени 🙂

    Весел уикенд, Мира 🙂

  3. Мария, Милена,наистина е много интересна инициатива. А нали и във Франция кулинарните традиции са доста застъпени :). Аз особено харесвам частта с ученическите столове, понеже опитват да покажат на децата, че има и други неща освен фаст-фуд.